Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Danmarks ambassadør i Israel: – Israelsk chutzpah er unik

Hvor mange minutter tror du Israels flag klarede at hænge ved Christiansborg? (Foto Ben Roffer, flickr)
Ambassadør Anne Dorte Rigelsen fortæller i Fyens Stiftstidende om Israels helt særlige evne til at overvinde selv de værste kriser.

Aldrig har der været så stor international opmærksomhed rettet mod Israels særlige evne til at klare sig igennem kriser som intet andet land. Også i Danmark er medierne begyndt at skrive om andet end krig, terrorangreb og konflikter. Noget tyder på at flere danske medier har fået øjnene op for at Israel er så meget andet end en jødisk stat lokaliseret i et meget barskt nabolag, med arabiske fjender som står klar til at udslette det lille land på størrelse med Jylland.

I Fyens Stiftstidende fortæller Danmarks ambassadør, Anne Dorte Rigelsen om den særlige israelske ånd – også kaldet chutzpah og hvordan den har hjulpet landet med at se lyset for enden af Corona-tunnellen og den økonomiske krise som har sat sine spor på israelsk økonomi.

I skrivende stund er Israel midt i sin tredje Corona-nedlukning med strenge restriktioner i kampgen mod de daglige meget høje smittetal. Læs MIFFs artikler om Corona-krisen i Israel HER.

Corona-krisen vil kunne mærkes i lang tid. Fattige israelere er blevet endnu fattigere, socialt udsatte er blevet endnu mere udsatte og mange små erhvervsdrivende går konkurs. Alligevel viser økonomiske nøgletal, ifølge Fyens Stiftstidende at arbejdsløsheden er faldet til 4,7%, efter den i 2020 var helt oppe på 26%. Det tyder på at de israelske virksomheder er ved at tilpasse sig de nye omstændigheder, hvilket endnu en gang understreger den særlige israelske tilpasningsevne. Læs MIFFs artikler om den økonomiske krise i Israel HER.

Israels premierminister Netanyahu har kaldt landets vaccine-kapløb mod Corona for ”Return to Life” og vaccine-programmet trækker med rette overskrifter verden over. Læs MIFFs artikler om den danske forbindelse til Israels imponerende vaccine-udrulning HER.

I skrivende stund har Israel vaccineret omkring 50% af deres voksne indbyggere over 16 år. Til sammenligning har Danmark vaccineret under 4%. Israel har desuden en plan om at øge deres daglige Corona-vaccineringer fra omkring 150.000 til 200.000. Israels effektive vaccine-udrulning kombineret med den landsdækkende Corona-nedlukning, har medført at Israel begynder at se indikationer på faldende smittetal. Israel har elleres oplevet rekordhøje smittetal med 10.000 daglige ny-smittede og den højeste smitterate siden Corona-krisen kom til landet – over 10%. Læs MIFFs artikel 18. januar: Har passeret 4000 Corona-dødsfald. Læs: Hvad er det Israel kan som EU og Danmark ikke kan? Og: Danmark forsøgte at kopiere Israels vaccine-program.

Israel er et af de mest innovative lande i verden (læs: Innovation Centre Denmark, Tel Aviv: – Israel verdensmester i vaccinationer og Start-Up). Israel formår som intet andet land at vende problemer til muligheder. Israel har forvandlet ørken til frugtbar jord (læs: Dansk innovationscenter i Tel Aviv: – Danske virksomheder kunne lære noget af Israel), luft til vand (læs: Gaza får rent drikkevand med israelsk teknologi), forvandlet hacking til cybersikkerhed (læs: Tel Aviv universitets kursus i cybersikkerhed kåret som verdens bedste), forvandlet udstyr til respiratorer (læs: Israelsk teknologi beskytter Corona-patienter i respirator mod komplikationer, Israelsk opfindelse kan forhindre respirator-mangel, SodaStream har i samarbejde med læger udviklet iltmaskine til Corona-patienter) og forskere ved Bar Ilan universitet som efter 10 års forskning har udviklet genanvendelige mundbind af en næsten permanent ultrasonisk tekstilbehandlings-teknologi til mekanisk imprægnering af zinkoxid-nanopartikler i tekstiler – læs mere HER.

Israels helt særlige kreativitet og omstillingsevne skyldes det stof som samfundet er gjort af: Chutzpah. Chutzpah er hebraisk for frækhed og mod. Chutzpah betyder også at man ikke er bange for at tænke ud af boksen, finde smutveje og løsninger frem for begrænsninger. I Israel ved man bedre end noget andet sted i verden at kriser, krig og terror kræver hurtig og effektiv handling uden lange diskussioner om ubetydelige detaljer. I forhold til Corona-strategier har israelske læger eksempelvis reddet alvorligt syge patienter ved at lægge dem i hjerte-lunge maskine uden at lægge dem i koma, på den måde øges patienternes chance for at overleve. Læs også: Berlingske roser Israel til skyerne.

Bagsiden af israelsk chutzpah er israelernes opfindsomhed når det kommer til at omgå de strenge restriktioner. Eksempelvis ved at flytte forretningen i garagen, omdanne restauranten til en synagoge, sætte et skilt op foran butikken med skriften demonstration for at kunne holde åbent, organisere forsamlinger på stranden og kalde dem for demonstrationer og meget andet. Opfindsomheden har betydet at Israel har været nødsaget til at forlænge restriktionerne.

Chutzpah kan også tage æren for det store fald i arbejdsløsheden, eksempelvis ved at dronevirksomheder som normalt bruges i landbruget, i stedet bruges til takeaway fra restauranter, skolelærer er gået over til at underholde ældre og børn via Zoom, skuespilere har opfundet gennemsigtige ansigtsmasker, flere indbyggere har oprettet apps hvor man kan se hvilke vaccineklinikker har ekstra vacciner tilbage sidst på dagen så flere kan blive vaccineret.

For nogle måneder siden indså Israel at de ikke kunne vinde kampen mod Corona, derfor blev landets vaccineprogram lanceret. Israel kom med et genialt tilbud som vaccineproducenterne ikke kunne sige nej til. Israels sundhedsvæsen blev omlagt og befolkningen fik det nødvendige boost for at kæmpe mod Corona til kampen er vundet.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem