Search
SodaStream har i samarbejde med læger udvikle ilt-maskine til behandling af Corona-patienter. (Foto: SodaStream)

SodaStream har i samarbejde med læger udviklet iltmaskine til Corona-patienter

- StreamO2 er udviklet af læger fra Hadassah Medical Center og SodaStream-ingeniører. Vi vil kunne hjælpe Corona-patienter med åndedrætsbesvær i Israel og i verden, siger Dr. Akivah Cohen.

Allerede i marts stod det klart for Dr. Akivah Nachshon som arbejder som intensiv-læge på Hadassah Medical Center, at der manglede respiratorer i flere europæiske lande til alvorligt syge Corona-patienter. Dr. Nachshon vidste at hjælp til vejrtækning til moderat og mildt syge Corona-patienter kunne forhindre Israel i at stå i lignende situation. Det skriver Israel21C.

Udfordringen er at iltmaskiner som kan hjælpe patienterne med at trække vejret er en mangelvare fordi de koster omkring 15.000 dollars stykket.

Dr. Nachshons ven Shlomo Friedman som er biomedicinsk ingeniør foreslog at få hjælp fra den israelske producent af sodavand, SodaStream.

– De har forstand på termodynamik, gasser og fysik, og har den nødvendige infrastruktur, sagde Friedman til Nachshon.

Dermed var vejen mod produktion af et billigt og effektivt alternativ til en iltmaskine – StreamO2 bannet. StreamO2 har været igennem succesfulde tests på Hadassahs Ein Kerem-campus i Jerusalem. Opfinderne håber nu at den snart vil blive godkendt til brug på Corona-patienter.

– StreamO2 kan give op til 100% af den ilt du har brug for. Du kan få 100% ilt gennem en almindelig iltmaskine, men strømmen er ekstrem høj, og Corona-patienter kan ikke tåle det, siger Dr. Nachshon.

Udfordringen var at fremstille en enhed til en overkommelig pris som samtidig er lige så effektiv som en almindelig iltmaskine.

– Termodynamikken er kompliceret, men konceptet er ret simpelt, forklarer Dr. Nachshon.

Dr. Nachshon havde ingen kontakter hos SodaStream, derfor ringede han til dem, fortalte om sin idé og blev herefter kontaktet af Avi Cohen som er leder af virksomhedens afdeling for forskning og udvikling.

Dr. Nachshons og Cohen aftalte at mødes for at aftale detaljerne:

– Avi havde allerede tegnet en skitse. Efter vores møde talte han med SodaStreams administrerende direktør, Eyal Shohat, og fik grønt lys til at gå i gang med udvikling af StreamO2 med det samme, fortæller Dr. Nachshon.

Efter prototypen stod klar i juli, godkendte det israelske sundhedsministerium hurtigt en undersøgelse af StreamO2.

Det stigende antal Corona-patienter på hospitalet forsinkede undersøgelsen og prototypen af StreamO2 blev ikke testet på Corona-patienter, men på 22 post-kirurgiske patienter under nøje overvågning.

– De fleste patienter reagerede positivt på StreamO2 og jeg vil nu sende min rapport til sundhedsministeriet for at få den godkendt til brug på Corona-patienter på Hadassah, fortæller Dr. Nachshon.

Hvis alt går som planlagt, regner Dr. Nachshon med at StreamO2 vil kunne gå i produktion og blive brugt på andre hospitaler til behandling af mildt til moderat syge Corona-patienter.

– Iltmaskinen er udviklet af et fælles team bestående af læger fra Hadassah og SodaStream-ingeniører, det kan være en perfekt og livreddende løsning. Fordelen ved maskinen er at vi kan hjælpe patienter som lider af åndedrætsbesvær i Israel og i verden, siger Cohen.

– StreamO2 fungerer på præcis samme måde som en almindelig iltmaskine til 15.000 dollars og vi har planer om i fremtiden at kunne videreudvikle og forbedre StreamO2 yderligere, siger Dr. Nachshon.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp