Gaza får rent drikkevand med israelsk teknologi

Prøveprojekt i Gazastriben for at give beboerne bedre adgang til rent drikkevand.
Beboerne i Abasan al-Kabira i Gaza får smag på vandet fra Watergen. (Foto: Damour for Community Development)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

I mange år har Israel brugt sin innovative kunnen til at løse flere af verdens største udfordringer. Overalt i verden bruges israelsk teknologi til at håndtere humanitære kriser og til at fremme social udvikling. Især når det gælder adgang til rent drikkevand har israelsk teknologi ydet et enormt bidrag.

Nu har det israelske firma Watergen lanceret et pilotprojekt i kvarteret Abasan al-Kabira i Gazastriben, for at løse udfordringen med adgang til rent drikkevand i den palæstinensiske enklave, skriver Jerusalem Post.

Et grundvandsreservoir ved kysten er Gazas vigtigste vandkilde, men denne kilde er blevet ødelagt i de seneste årtier som følge af overudvinding. Som et resultat af forurening er over 90 procent af kilden uegnet som drikkevand. Borgerne er således afhængige af dyre alternativer som flaskevand.

Watergens løsning er enkel: Den fanger fugt og omdanner luften til rent drikkevand gennem en atmosfærisk vandgenerator (AWG). En sådan maskine kan producere op til 800 liter rent drikkevand om dagen. Alt den behøver er adgang til strøm. Maskinen leveres også med et solcellepanel.

Watergen kan producere op til 800 liter rent drikkevand om dagen. Alt den behøver er adgang til strøm eller solcellepanel.

Vandmaskinen omdanner luft til vand ved hjælp af en række filtre som renser luften. Når luften er suget ind i maskinen, bliver den afkølet. Fugtigheden som opstår bliver behandlet og omdannet til rent drikkevand. Maskinen bruger en varmeveksler af plast istedet for aluminium, hvilket bidrager til at reducere produktionsomkostningerne markant. Derfor bliver det et rentabelt alternativ.

Implementeringen af ​​maskinen er et samarbejde mellem Watergen, det israelske Arava Institute for Environmental Studies, den palæstinensiske organisation Damour for Community Development og byen Abasan al-Kabira.

“I overensstemmelse med vores tro på at enhver person, uanset race, køn eller religion har en grundlæggende ret til rent drikkevand, så ønsker vi at hjælpe nogle af Israels naboer med adgang til ferskvand, en ressource der er mangel på i Gaza,” skriver det israelske selskab Watergen i en pressemeddelelse.

Gazas Coordination and Liaison Administration (CLA) sørgede for at maskinen blev leveret fra Israel til Gaza gennem Kerem Shalom-grænseovergangen. CLA siger de ønsker at bidrage til en forbedring af vandsituationen i Gaza.

Sidste år gravede det statslige israelske vandselskab Mekorot et nyt rør fra Israel for at kunne øge forsyningen af rent drikkevand til Gazastriben.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelFNs sortliste rammer palæstinenserne
Næste artikel«Tiden med intifada er for længst forbi»
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise