Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Berlingske roser Israel til skyerne

Corona-krisen fortsat alvorlig i Israel. (Illustrationsfoto: Dany Sternfeld, flickr)
Hvornår har du læst positiv artikel om Israel i dansk avis???


Hvornår har du sidste læst en positiv artikel om Israel i en dansk avis? Det kommer du til i det følgende!

Corona-krisen har fået Danmark og dansk presse til at få øjnene op for, at Israel kan noget som intet andet land kan. Mens vaccineprogrammet i resten af verden kører i lavgear, stormer Israel derudad af med 150.000 vaccinerede israelere per dag! I skrivende stund har Israel vaccineret mindst 30% af sin voksne befolkning, i Danmark ligger vi på omkring 3% og i resten af EU er tallet endnu lavere. Læs MIFFs artikler om Corona i Israel HER.

Michael Alsen, Berlingske Tidendes EU journalist udgav den 19. januar en artikel som næppe ville være skrevet hvis ikke det var for Corona-krisen.

Alsen har interviewet 32-årige Kathrine Tschemerinsky, en dansker bosiddende i Israel for at fortælle om hvad der er så specielt i israelsk mentalitet og måden hvorpå landet formår at håndtere kriser som intet andet land kan.

Kendetegnende for Israel og israelere er Chutzpah, løst oversat til dansk betyder det frækhed og mod til at tænke ud af boksen under pres.

I interviewet med Berlingske fortæller Tschemerinsky blandt andet om hvordan Chutzpah har hjulpet Israel med hurtig og effektiv udrulning af vaccineprogrammet.

Et eksempel er vaccineklinikkerne som via WhatsApp fortæller folk at de kan komme forbi inden lukketid og blive vaccineret med overskydende vaccinedoser, på den måde bliver flere israelere vaccineret per dag og ubrugte vaccinedoser går ikke til spilde.

Tschemerinsky fortæller at hun sammen med sin mand, kom til en vaccineklinik en sen fredag lige før Shabbat og lukketid. Først blev de afvist, alligevel valgte de at blive og vente – typisk eksempel på israelsk chutzpah og efter noget ventetid blev de alligevel vaccineret, kan du forestille dig et lignende scenarie i Danmark?

– Det krævede en vis frækhed at møde op, men der er også brug for fleksibilitet; der skal være noget elastik for at udnytte sådan et vaccinationsprogram optimalt. En af grundene er måske, at både det israelske samfund og dets borgere har erfaring med at handle hurtigt og improvisere i krisesituationer. Denne mentalitet fører langtfra altid skønne ting med sig, men lige i det her tilfælde har det nok været med til at sikre landets betydelige forspring, tilføjer Tschemerinsky.

Israel satser på at have gennemført vaccineprogrammet inden udgangen af marts. I Danmark håber vi på at være færdig inden udgangen af juni – måske endda senere.

Hvad er det Israel kan som Danmark og resten af verden ikke kan?
For noget tid siden forsøgte 200 journalister fra flere medier i verden – også Berlingske at finde svaret under virtuel briefing med doktor Asher Yeshaihu Salmon som er leder af afdelingen for internationale relationer i Israels Sundhedsministerium.

Vi startede med at undersøge vaccinemulighederne meget tidligt, fortalte Salman.

Ifølge Berlingske indgik Israel allerede i april 2020 en aftale Oxford/AstraZeneca, herefter med Moderna. Aftalen medPfizer faldt først på plads i november.

– Pfizer kom ret sent ind i billedet, tilføjede Salmon.

Ifølge Berlingske faldt Israels aftale med Pfizer først på plads to dage efter EU indgik deres aftale med medicinalvirksomheden. Til forskel for EU er Israel blevet lovet ti mio. doser af vaccinen i første kvartal, EU derimod vil først modtage hovedparten af deres ordre på 600 mio. doser i løbet af efteråret.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu gik selv ind i forhandlingerne med Pfizer tilbage i november. Netanyahu ringede flere gange til deres CEO, Albert Bourla. Netanyahu har også sørget for at have personlig kontakt med Modernas topchef.

– Jeg snakker hele tiden med dem, udtalte Netanyahu.

Netanyahus fremgangsmåde har ifølge Berlingske, fået spekulationer om hvorvidt den omstændighed at Bourlas forældre er Holocaust-overlevende og ifølge Netanyahu er »en kær ven af Israel« har medvirket til at aftalen mellem Pfizer og Israel faldt på plads.

Pfizer har sagt ja til aftalen med Israel af flere årsager: Israel var allerede godt i gang med at forberede deres vaccineprogram og kunne rulle det hurtigt ud i landet. Det giver Pfizer enestående mulighed for at se hvordan vaccinen virker i virkeligheden i et helt land.

Pfizer var indstillet på at sende en stor sending vacciner ind i Israel, fordi vi var utrolig godt forberedte og parate til at vaccinere med det samme, fortalte Salmon.

Og hvad vaccineprisen angår: – Prisen for vacciner er latterlig lav sammenlignet med de forfærdelige økonomiske effekter, en nedlukning har, tilføjede Salmon.

Kritik af EUs fokus på vaccinepris frem for hurtig vaccinering
Ifølge Berlingske vurderer USAs myndigheder at USA kan kan spare over 61 mia. kroner for hver dag vaccinering fremskyndes og flokimmunitet betyder at samfundet igen kan åbne op. I EU er det især Tyskland som har kritiseret EU over at vaccineprisen betød mere i forhandlingerne med vaccineproducenterne end det overordnede økonomiske og sundhedsmæssige hensyn ved hurtig vaccinering.

Til forskel for EU har Israel aftalt at Pfizer får indblik i deres data af vaccinering. Set med Pfizers øjne er de ti mio. vacciner som Israel har behov for, en dråbe i havet i forhold til deres vaccineproduktion.

Til gengæld får Pfizer et unikt indblik i fase fire af vaccinen. Fase fire er den fase hvor vacciner gives til store befolkningsgrupper og eventuelle bivirkninger i stor målestok kan måles – det er fremgangsmåden ved alle vacciner.

– Vi vinder en del ved det her samarbejde, fordi vi får vaccinerne hurtigt, men for Pfizer og resten af verden, som også vil få adgang til de her data, vil det også være meget værdifuldt, forklarede Salmon.

Danmark og Island vil kopiere Israels vaccineprogram
Danmark forsøgte for noget tid siden at indgå lignende aftale med Pfizer, aftalen blev ikke til noget. Nu forsøger Island at gøre det samme, læs MIFFs artikel om det HER.

Ifølge Salmon deler Israel »generelle data, ikke personlige data«.

Der har været kritik af at aftalen med Pfizer ikke er blevet delt i sin helhed. Ifølge Berlingske skrev den britiske avis Independent, at »ingen identificerbare sundhedsdata« vil blive delt med Pfizer, og at målet er at »analysere epidemiologiske data i forbindelse med udrulningen for at kunne fastslå, hvorvidt flokimmunitet opstår efter en bestemt procentvis vaccinationsdækning i Israel«.

Kupat Cholims nøglerolle i Israels vaccinesucces
Israel står ikke kun stærkere end de fleste lande i planlægningen af deres vaccineprogram, de står også stærkt i distribution og effektiv brug af vaccinen.

Israel har i snit vaccineret 1% af deres voksne befolkning per dag siden den 19. december! Til sammenligning har lande som Belgien, Frankrig og Holland endnu ikke brugt de doser de har modtaget.

Det er her Israels Kupat Cholim (sygekasser) kommer ind i billedet. Israel har fire private leverandører af sundhedsydelser. Leverandørerne modtager offentlige midler (alle israelere over 18 betaler til Kupat Cholim via skatten. Børn under 18 er gratis forsikret). Sundhedsleverandørerne konkurrerer om at få flest mulige forsikrede og den offentlige støtte stiger derefter. Som en konsekvens konkurrerer de nu om at få vaccineret flest så hurtigt som muligt. Israelerne kan desuden flytte hen i en anden Kupar Cholim hvis de ikke er tilfredse med den som de er forsikret i.

– Det er en speciel balance, fordi de på den ene side helst ikke skal blive for konkurrerende, mens vi på den anden side gerne vil tilskynde til, at de gør deres bedste. I forbindelse med vaccineringen har vi set, at nogle af de her leverandører har proaktivt har sendt sms’er, ringet og kontaktet deres kunder for at få dem vaccineret,« fortæller Asher Yeshaihu Salmon og påpeger, at det er med til at styrke tilliden til vaccinerne. Når din lokale læge eller sygeplejerske ringer til dig og opfordrer dig til at blive vaccineret, er det med til at styrke tilliden, forklarede Salman.

Kupat Cholim forsøger også at undgå spild af vaccinedoser og eksemplet med Kathrine Tschemerinsky illustrerer hvordan der sørges for det. Kupat Cholim rundt omkring i landet har også standbylister og folk på gaden er også blevet taget ind for at undgå spild af vacciner.

Israels geniale fremgangsmåde ses også hos landets brandkorps hvor 90% allerede er vaccineret. Det skyldes at klinikkerne kunne ringe til brandmændene via standbylisten

– Fleksibiliteten har været utrolig vigtig for at få rullet det hurtigt ud, understreger Salmon.

Israels logistiske planlægning
Israel har spredt 350 vaccineklinikker over hele landet (Israel er på størrelse med Jylland). Pfizers vaccine skal opbevares ved -70 grader – vaccinerne blev opbevaret et sted centralt i landet og daglige transporter har sørget for distributionen ud til klinikkerne – læs MIFFs artikel: Israelsk medicinalgigant med dansk topchef står i spidsen for Corona-vaccinering i Israel.

Ifølge Salmon er Israel gået til værks med vaccineprogrammet som en nødsituation og indført tværgående samarbejde mellem ministerier og myndigheder.

Israel er i skrivende stund i sin tredje nedlukning og oplever meget høj smitte. Salman håber det bliver den sidste nedlukning.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem