Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israels ‘DesertTech’ skal være model for miljøsamarbejde i Mellemøsten

På billedet ses Masada i Negev ørkenen. Nu skal Israels DesertTech være model for at komme ørkendannelse til livs i Mellemøsten og Afrika. (Billede: MIFF)
Programmet tilskynder til iværksætteri og innovation omkring løsninger af ørkendannelse i Mellemøsten og Afrika.

Siden Israel indgik de historiske Abraham-aftaler i 2020 med Emiraterne, Bahrain og Marokko, er regionen blevet forandret til det bedre og alt tyder på at den positive udvikling vil fortsætte.

Tilbage i maj kunne MIFF fortælle, at Israels premierminister Benjamin Netanyahu var blevet inviteret til at deltage i FN’s kommende klimakonference (COP28) i Dubai, den 30. november-12. december.

Besøget bliver Netanyahus første officielle besøg i Emiraterne.

Israels præsident Isaac Herzog er også inviteret til topmødet.

Nu har Israel og Marokko besluttet at underskrive et aftalememorandum om samarbejde omkring bæredygtighedsprojekter ved klimakonferencen, ifølge Israels miljøministerium, skriver Jerusalem Post.

Beslutningen om aftalememorandummet skete under afslutning af et politisk forum om bæredygtig udvikling, afholdt i løbet af juli i New York.

Israels Miljøminister Idit Silman og hendes kollegaer fra Marokko og Bahrain deltog også.

– Vi styrker miljøsamarbejdet med Marokko og Bahrain inden for rammerne af Abraham-aftalerne, udtalte miljøminister Silman efter sit møde med Leila Benali, minister for energiomstilling og bæredygtig udvikling i Marokko.

De to ministre har tidligere holdt møder. Det seneste møde kom efter Israel meddelte at de ville anerkende Marokkos suverænitet over Vestsahara, hvilket førte til at kong Mohammed VI inviterede premierminister Benjamin Netanyahu på et historisk første besøg.

Silman og Benali sagde, at Israels DesertTech-Community vil få en central rolle i landenes samarbejde. Programmet, der blev etableret for tre år siden, tilskynder til iværksætteri og innovation omkring løsninger på ørkenens fire vigtigste udfordringer – ekstreme temperaturer, vandknaphed, fjerntliggende samfund og jordforringelse.

Programmet støttes med over 20 millioner kroner årligt af Merage Foundation og ministeriet for miljøbeskyttelse. Hovedkvarteret ligger i Negev-ørkenen, hvor det drives i fællesskab af Beersheba Kommune, Ben-Gurion University of the Negev, Soroka Medical Center, Merage Foundation og Israel Innovation Center.

– Projektet tilbyder innovative løsninger på klimaudfordringer i et ørkenmiljø. Men ud over de løsninger, der er formuleret inden for dets eksisterende rammer, vil programmet blive en model for andre ørkenområder i verden som en del af miljøsamarbejdet i Mellemøsten, udtaler miljøminister Silman.

Konkret kan projektet spille afgørende rolle i initiativet “Great Green Wall” – et panafrikansk initiativ designet af FN. De 8.000 km “mur” skal spænde over 11 lande og omfatte plantning af nye træer for at genoprette mere end 100 millioner hektar forringet jord på grund af ørkendannelse.

Tidligere på året kom repræsentanter for flere af Great Green Wall-landene til Israel. Her deltog de i et fælles program mellem DeserTech Community og FN’s konvention om bekæmpelse af ørkendannelse for at finde innovative løsninger til at tackle de mest kritiske ørkenrelaterede udfordringer.

Under sit nylige besøg i Washington, annoncerede Israels præsident Isaac Herzog og USA’s vicepræsident Kamala Harris et fælles klimainitiativ med over 468 millioner kr, fokus vil være på forskning og implementering af avancerede teknologiske løsninger for at opnå fødevaresikkerhed for lande på tværs af Mellemøsten og Afrika.

Herzogs præsidentielle klimaforum har meddelt, at håndtering af klimaændringer gennem en regional og global linse, vil kunne fremme øget regional stabilitet, udvide Israels cirkel af fred og normalisering og give større velstand.

Under miljøminister Silmans møde med Bahrains minister for bæredygtig udvikling Noor Ali Al Khulaif, blev klimasamarbejde også drøftet. Landene underskrev allerede en historisk aftale om samarbejde på landbrugsområdet i oktober 2022. Fra Silmans kontor meldes det, at de to ministre diskuterede praktiske samarbejder, der kan implementeres, inkl. samarbejde med DesertTech.

Silman og Al Khulaif diskuterede også andre miljøspørgsmål, der er vigtige for deres lande, inkl. opretholdelse af biodiversitet, vedvarende energi, luftkvalitet og håndtering af affald.

Silman mødtes også med Papua Ny Guineas minister for finans og udvikling af landdistrikter, Hon. Rainbo Paita,

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem