I år er der langt mellem regndråberne i Israel og tørken truer vandstanden i landets vigtigtste ferskvandskilde. Her ses en kvinde under regnvejr i Jerusalem, dec. 2022. (Foto: Flash90)

Tørreste vinter i 60 år

For lidt nedbør er dårlig nyt for vandstanden i Genesaret Sø.

Indtil videre har Israel haft den tørreste vinter i omkring 60 år – mængden af regn i år har været meget sammenlifgt med sidste år.

Ifølge Israels Meteorologiske Institut er konsekvensen af den lille mængde nedbør at vandstanden i Israels vigtige ferskvandssø, Genesaret sø, kun er steget med omkring to centimeter. Normalt stiger vandstaden i søen med flere centimeter i løbet af december-januar. De seneste år steg vandstanden med op til en meter i samme periode.

Målingen i år er den laveste siden de første af slagsen blev udført i 1964.

Genesaret sø er Israels vigtige ferskvandskilde – i løbet af sommeren falder vandstanden betydeligt. Derfor er det afgørende at søen fyldes op igen i løbet af vinteren.

I 2013-2018 oplevede Israel også en ekstra tør vinter og søens vandstand blev faretruende lav. I år er mængden af nedbør endnu lavere.

Israels vinter varer fra december til marts, i perioden stiger vandstanden omkring 1,6 meter.

For at indhente det tabte, vil der nu skulle falde meget store mængder regn.

Amos Porat fra meteorologisk instituts klimaafdeling, fortæller at vinteren ikke er overstået endnu og det kan nå at regne meget endnu: – Det er håb om at situationen vender, men vi kan også risikere at slutte sæsonen med underskud.

Heldigvis er situationen ikke kritisk endnu – de seneste år er der faldet udsædvanligt meget nedbør og Genesaret søen nåede sit højeste niveau sidste år. Men fremtidsudsigterne med mere tørke og mindre vand, lover ikke godt for Israels vigtigste kilde til ferskvand.

Fortsætter vandstanden i Genesaret med at være så lav, er der risiko for at vandkvaliteten ødelægges og mængden af salt stiger.

Derfor har Israel lanceret det første projekt i verden hvor havvand pumpes ind i ferskvandssø og dermed sikre vandforsyningen – også ved tørke.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp