Fathi Ziad Zakot fra Gaza planlagde terrorangreb i Israel. Til højre ses udstyret, der blev beslaglagt. (Foto: Shin Bet)

Palæstinenser med arbejdstilladelse i Israel planlagde at sprænge bus i luften

De seneste år har Israel givet arbejdstilladelser til flere tusind palæstinensere fra Gaza. Desværre kommer nogle af dem ind for at begå terror mod israelere.

I oktober blev en palæstinensisk mand fra Gaza med arbejdstilladelse i Israel, anholdt af Israels forsvarshær, mistænkt for at planlægge bombeangreb mod bus i Syd Israel. Angrebet skulle udføres på vegne af den iransk-støttet terrorgruppe, Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ)skriver Times of Israel.

Israels interne sikkerhedstjeneste Shin Bet udtaler at 31-årige Fathi Ziad Zakot fra Rafah i Gaza havde gyldig tilladelse til at komme ind i Israel for at arbejde. Han blev anholdt den 30. oktober, men sagen er først blevet frigivet nu til medierne i forbindelse med, at manden skulle møde i retten.

Ifølge Shin Bet blev Zakot rekrutteret af PIJ i september og blev oplært af terrorgruppen i at bygge en bombe.

Zakot slap flere gange ind i Israel, mens han var i kontakt med medlemmer af terrorgruppen. Efter han slap ind i Israel den 19. oktober, havde han skaffet ledninger, batterier og andre materialer til at bygge en bombe. Materialerne blev beslaglagt da han blev anholdt.

Zakot er blandt andet sigtet for flere våbenforseelser, for at tilhøre en terrororganisation, planlægning og træning til en terrorhandling og kontakt med udenlandsk agent.

Her ses palæstinensere fra Gaza på vej til arbejde i Israel ved Erez-overgangen.

De seneste år er der sket en kraftig stigning i antallet af palæstinensere fra Gaza som har fået arbejdstilladelse i Israel. For nylig satte Israel antallet af arbejdstilladelserne fra Gaza op til en ny rekord på 17.000. I 2019 lå tallet blot på 3.000 arbejdstilladelser fra Gaza. Israels mål med at øge arbejdstilladelserne er at styrke økonomien i Hamas-kontrolleret Gaza, hvor arbejdsløsheden er meget høj.

Sikkerhedstjenesten Shin Bet har generelt været skeptisk over for tiltaget, fordi de frygter, at Hamas og andre terrorgrupper vil misbruge Israels velvilje til at udføre terrorangreb inde i Israel. Som svar på terrorplanerne har Israel trukket omkring 200 arbejdstilladelser tilbage fra palæstinensere med tilknytning til Zakot.

Palæstinensere som arbejder i Israel tjener op mod ti gange så meget i Israel end de ville gøre i Gaza – hvis de overhovedet kan finde arbejde der. For mange familier er muligheden for at arbejde i Israel således en redning. Især fordi mange af familierne i Gaza levere flere generationer under samme tag med kun èn forsørger. Desværre udnytter Hamas og andre terrorgrupper adgangen ind i Israel til opnå deres erklærede mål om at udslette Israel via terror og det er ikke første gang en palæstinenser med arbejdstilladelse er blevet rekrutteret af terrorgrupper i Gaza.

– Israel vil ikke tillade at terrororgrupper i Gaza bruger civile kanaler til at fremme deres terrorplaner. Vi vil handle resolut mod terrorforsøg, og vi vil holde Hamas [som styrer Gaza] ansvarlig, udtaler Shin Bet.

Nyheden om det planlagte busbombeangreb kom dagen efter to bomber sprag ved to busstoppesteder midt i morgen myldretiden i Jerusalem. Bombeangrebet kostede 16-årige Aryeh livet.
Tadasa som var i 50’erne døde få dage efter angrebet af sine kvæstelser. Mindst 22 blev såret – flere af dem alvorligt. Endnu flere blev ramt af chok. 

– Terrorgruppernes forsøg på at udnytte arbejdstilladelserne til terror mod Israel bringer levebrødet i fare for flere hundrede tusind palæstinensere i Gaza, siger Israels forsvarsminister Benny Gantz.

PS: Over 100.000 fra de palæstinensiske myndigheders selvstyreområder i Judæa og Samaria (Vestbredden) har også arbejdstilladelse i Israel. Derudover arbejder flere tusind palæstinensere i israelske virksomheder i Judæa og Samaria.

Også i Judæa og Samaria er der sket en stigning i terror og terrorforsøg mod Israel – læs mere om det her.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp