Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Tjener 10 gange mere i Israel end i Gaza

De seneste år har Israel mangedoblet antallet af arbejdstilladelser til palæstinensere fra Gaza. Mange af dem tjener ti gange så meget i Israel end i Gaza.

De seneste år har Israel mangedoblet antallet af arbejdstilladelser til palæstinensere fra Gaza. Siden sidste år er der blevet givet 15.500 arbejdstilladelser og dermed giver palæstinenserne mulighed for at arbejde i Israel til en langt højere løn end de kunne få i Gaza (hvis de overhovedet kan finde et job i den Hamas-kontrolleret enklave hvor arbejdsløsheden ligger på mindst 50%).

For nylig talte israelsk journalist med palæstinensere som arbejder i Israel. Medarbejderne fortalte blandt andet at de blot vil arbejde og kunne forsørge deres familier, men terrorgrupperne i Gaza lytter ikke til dem. medarbejderne fortalte også at mens de i Gaza kun tjener 70-100 kroner om dagen, kan de i Israel tjene omkring 670 kroner om dagen.

Læs også om stigende efterspørgelse i Gaza efter at lære hebraisk.

Israels forsvarsminister Benny Gantz meddelte for nylig om planer om at øge antallet af arbejdstilladelser med yderligere 1500 – under forudsætning af at ro og sikkerhed opretholdes.

I 2019 satte Israel antallet af arbejdstilladelser op fra 3000 til 5000 og medarbejdernes minimumsalder blev sænket fra 30 til 25 år. I 2020 blev antallet af arbejdstilladelser igen sat op fra 5000 til 7000.

– Alle drømmer om at arbejde [i Israel], alle ønsker fred og ro og et godt liv, sagde forretningsmanden Nahed Halees,som dengang fik arbejde.

Siden er antallet af arbejdstilladelser kun steget. I dag har tæt på 20.000 palæstinensere i Gaza arbejdstilladelse i Israel. En af dem er Ibrahim Slaieh fra Khan Yonis, skriver Times of Israel.

Slaieh fortæller at de tre vigtigste begivenheder i hans liv var at få en uddannelse, at blive gift og at få en arbejdstilladelse i Israel.

44-årige Slaieh arbejder i et supermarked i Syd-Israel og tjener ti gange så meget som han ville i Gaza. Han kan dermed give sine 6 børn en bedre uddannelse, bedre ernæring og en højere levestandard.

Før den iransk-støttet terrorgruppe Hamas begik et blodigt kup i Gaza i 2007, arbejdede 12.000 palæstinensere fra Gaza i Israel. Hamas’ kup af Gaza forævrrede sikkerhedssituationen og de fleste palæstinensere mistede deres arbejdstilladelse i Israel. Siden er befolkningsvæksten i Gaza eksploderet og økonomien er kollapset. Derudover har Hamas sat skatterne op i Gaza og flere og flere ledere af terrorgrupperne Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad er rejst fra enklaven og lever et luksusliv i Qatar og andre lande. Flere palæstinensere anklager Hamas for den dårlige økonomi i Gaza.

Palæstinensiske medarbejdere står i kø ved Erez-overgangen på vej til deres arbejde i Israel, 13. marts 2022. (Foto: Flash90)

De tæt på 20.000 palæstinensere fra Gaza som arbejder i Israel, bidrager til økonomisk vækst i den Hamas-kontrolleret enklave. Mange palæstinensiske familier er fuldstændig afhængige af èn indkomst (ofte flere generationer i samme familie). Alligevel er rækker de flere millioner shekel som de palæstinensiske medarbejder trækker ind i Gaza ikke til at fikse enklavens meget dårlige økonomi.

Israel har allerede opgraderet Erz-overgangen til for sikkerheden og de palæstinensiske medarbejdere som bruger den i deres dagligdag. Israel arbejder på at forbedre overgangen yderligere således at det bliver enklere og hurtigere at komme igennem den.

Grænseovergangen i Judæa og Samaria (Vestbredden) blev forbedret tilbage i 2019 og overgangen tager i dag kun få minutter.

Udover de mange palæstinensere som arbejder i Israel, er flere tusind palæstinensere også ansat til at arbejde for israelske kunder i Gaza – eksempelvis arbejder omkring ti tusind palæstinensere med Israels modindustri i Gaza – se saudiarbisk rapportage om det her.

I den konstellation er medarbejderne palæstinensiske og fabrikkerne er ejet af palæstinensere. Kunderne er israelske modeproducenter. Fabrikkene får leveret materiale og design fra Israel. Stoffet skæres og sys i Gaza og sendes herefter retur ind i Israel hvor de bliver solgt.

Stigende antal arbejdstilladelser skaber også sikkerhedsusdfordringer for Israels sikkerhedapparat. Til trods for at medarbejderne gennemgår omfattende baggrundstjek for at sikre israelernes sikkerhed, forsøger terrorgruppen Hamas at udnytte muligheden for at få terrorister eller spioner ind i Israel og der har været flere tilfælde hvor Israel efterfølgende har opdaget Hamas’ plan.  

I Judæa og Samaria har 120.000 arbejdstilladelse i Israel.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem