Over 10.000 palæstinensere i Gaza arbejder for Israels modeindustri. Her forbereder de tøj som vil blive solgt i israelske butikker. Omkring 30-40 tekstilfabrikker i Gaza arbejder for israelske kunder. (Foto: Skærmdump Majalla)

Arabisk tv-reportage: – I Gaza arbejder ti tusinde palæstinensere for Israels modeindustri

Saudiarabisk nyhedsbureau har set på det økonomiske samarbejde mellem Israel og Gaza.

Vidste du at over 10.000 palæstinensere i Gaza arbejder for Israels modindustri? Det gør du sikkert ikke, fordi den samhandel mellem Israel og Gaza er ret ukendt.

Nu kan du få et sjældent indblik i hvordan parterne samarbejder efter arabisk TV-kanal har besøgt Gaza – det kom der en yderst spændende reportage ud af som belyser det industrielle samarbejde med Israel.

– Du vil sikkert ikke tro på det du ser og høre nu, siger journalisten fra det saudiarabiske mediehus Majalla i begyndelsen af deres reportage fra Gaza.

Tekstilindustrien i Gaza har de seneste år været i eksplosiv vækst. I 2017 arbejdede omkring 2000 i branchen og kunderne var stort set det lokale marked på den Hamas-kontrolleret enklave. Men de seneste år har tekstilindustrien på Gaza startet samarbeid med flere israelske firmaer.

– Vi leverer varer i høj kvalitet og hurtigt til en konkurrencedygtig pris, siger Hussein Abu Al-Bawab, ejer af en af fabrikkerne med kunder i Israel.

Både fabriksejerne og medarbejderne er palæstinensiske – kunderne er israelske. De israelske modeindustrikunder levere stof og design, hvorefter tøjet sys i tøjfabrikkerne i Gaza.

– Vi har formået at genoprette det israelske markeds tillid til samarbejdet med os her i Gaza. I skrivende stund arbejder over 12.000 palæstinensiske medarbejdere i Gaza for israelske modevirksomheder forklarer Al-Bawab.

Der er i dag 30-40 tekstilfabrikker i Gaza som hovedsageligt arbejder for israelske kunder. Den største fabrik har over 800 palæstinensiske medarbejder. Der fragtes omkring ti lastbiler fyldt med varer hver eneste uge fra Gaza til kunderne i Israel. Samhandlen mellem Gaza og Israel har en månedlig værdi på over 59 millioner kroner.

– Vi har gudskelov arbejde, og det går godt på vores fabrik. Tekstilbranchen vil gerne ansætte endnu flere medarbejdere. Min chef har sagt at hvis jeg kender nogle som har brug for et job, så kan jeg sende dem hen til ham, fortæller palæstinensiske Emad Ahil, der arbejder på en tekstilfabrik med 300 ansatte.

– Da vi ikke havde arbejde var arbejdsløsheden høj. Det her arbejde hjælper på vores situation i Gaza, fortæller han om de nye jobmuligheder der er blevet skabt.

En mand som er far til to sønner på 22 og 23 år fortæller at han på, der vil blive åbnet endnu flere tekstilfabrikker i Gaza – mange vil have et job.

– Jeg håber på at der åbnes flere fabrikker, så endnu flere af os kan få et job og opbygge en fremtid. God økonomi er fremtiden for vores børn og vores liv, siger manden som ikke ville have sit navn frem i reportagen.

Manden bakkes op af en anden medarbejder som også arbejder i den boomende tekstilindustri – også han vil kun udtale sig anonymt. Manden fortæller at mange er trætte af over 15 års konflikt og krig den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har kontrolleret Gaza siden 2007 og Israel. Medarbejderne ønsker blot at arbejde og forbedre deres liv.

– Så længe grænseovergangene er åbne vil medarbejdernes forhold og lønvilkår blive bedre. Vi vil have endnu flere fabrikker, således at dem som ønsker at arbejde kan komme til det, understreger han over for den saudiarabiske TV-kanal.

Den saudiarabiske journalist slutter reportagen med at sige, at samhandlen mellem Israel og Gaza giver håb om et bredere samarbejde i fremtiden.

Spørgsmålet er om det kan dæmpe konflikten mellem terrorgruppen Hamas som har et erklæret mål om at udslette Israel og Israel? Amos Gilad og Michael Milshtein skriver blandt andet:

Israel arbejder på at forbedre økonomien i Hamas-kontrolleret Gaza og forbedre levevilkårene for indbyggerne i enklaven. Israel mener at det vil bidrage til at indbyggerne i Gaza, vil stå op mod jihadismen som Hamas og deres ledere dagligt propagandere med over for indbyggerne fra vugge til grav. Se eksempelvis hvordan Hamas rekrutterer børnesoldater HER.

Hamas derimod udnytter våbenhvilen indgået i maj 2021, til at genopbygge deres militære kapaciteter og gøre klar til at angribe Israel igen. De truer fortsat med at optrappe vold, terror og raketangreb mod Israel, hvis ikke deres krav i Gaza, Judæa og Samaria og Jerusalem bliver mødt.

For det første er det nødvendigt at erkende begrænsningerne i vestlig tankegang som tror på at en forbedret økonomi kan stoppe en radikal ideologi

Modellen har slået fejl gentagende gange i Mellemøsten – det gælder også Operation Guardian of the Walls, hvor Hamas for første gang startede religiøst motiverede raketangreb mod Israel. Ikke nok med det, Hamas’ raketangreb var en åbenlys våbenhvile overtrædelse og angrebene skete uden spændinger i Gaza og trods hurtig forbedring af den civile situation i Hamas-enklaven.

Læs kronikken HER.

Israel og Egypten har en våbenblokade af Gaza som skal forhindre våben i at komme ind til Hamas som regerer i Gaza. Blokaden forhindre IKKE transport af civile varer. Alene i 2019 blev der fragtet 100.000 lastbiller med varer fra Israel ind i Gaza. Derudover blev der fragtet omkring 3500 lastbiler med eksportvarer ud af Gaza. Selv under den seneste Gaza-krig i maj 2021 mod Israel hvor Hamas og andre terrorgrupper i Gaza angreb israelske byer med over 3.500 raketter, blev der fragtet israelsk nødhjælp ind i Gaza fra Israel, men selv nødhjælpen blev angrebet af terrorister i Gaza. Læs om krigen HER. Læs om Hamas HER. Læs om Irans rolle HER.

Se den saudiarabiske TV-reportage fra Gaza her:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp