Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Palæstinensere giver Hamas skylden for Gazas elendighed

Store sociale og økonomiske forskelle i Gaza - mange lever i fattigdom, få lever i rigdom. Mange indbyggere i Gaza er trætte af uretfærdigheden og måden Hamas styrer enklaven. Her ses Gaza by, september 2019. (Foto: Flash90)
- Jeg har et spørgsmål til Hamas: Hvordan kan det være at blokaden gør mig fattig og dig rig? Spørger en palæstinenser fra Gaza.

Palæstinensiske aktivister har lanceret ny kampagne på sociale medier i protest mod Hamas, hvor de holder den iransk-støttet terrorgruppe som har kontrolleret Gaza siden 2007, ansvarlig for fattigdom, høj arbejdsløshed og de meget hårde økonomiske og humanitære forhold i Gaza, skriver Jerusalem Post.

Læs om terrorgruppen Hamas HER. Læs om Irans rolle HER.

Der blev sat gang i kampagnen efter organisationen Human Rights Monitor udgav rapport som viste at «omkring 1,5 millioner af Gazas 2,3 millioner indbyggere var blevet fattige grundet israelsk blokade». Israel og Egypten indførte i sin tid en militær blokade af Gaza efter terrorgruppen Hamas tog magten over enklaven i blodigt kup tilbage i 2007.

LÆS: Hamas har hemmelige udenlandske investeringer til en værdi af flere hundrede millioner kroner

Hvis Vesten ville slå ned på Hamas’ investeringer og de lande som tillader dem, ville det svække terrorgruppen.

Aktivisterne i Gaza lagde ikke skylden for deres svære livsbetingelser i Gaza på Israel, men rettede i stedet skytset mod Hamas. Aktivisterne anklager Hamas for at have «kidnappet Gaza» og holder dem ansvarlig for forholdene i enklaven – ikke Israel. De fordømmer desuden Hamas for at indgå alliancer med shiamuslimske Iran og andre iransk-støttede terrorgrupper i Mellemøsten.

– Hvem siger at den israelske okkupation er årsag til situationen i Gaza? Er det okkupationen, der kræver 188 millioner kroner i skat på tobak og cigaretter pr måned? Er det okkupationen som er ansvarlig for at 60.000 unge har forladt Gaza, skriver Hosam Elmadhon som bor i Gaza, i forbindelse med kampagnen.

Hamas beskatter indbyggerne i Gaza med høje skatter – eksempelvis på tobak og cigaretter. Det betyder at dem som er økonomisk presset, presses endnu mere. Samtidig lever mange Hamas-medlemmer et luksusliv i Gaza, Qatar og Tyrkiet. Hamas-leder Ismail Haniyeh er god for flere milliarder og lever på luksus hoteller i Qatar. Den slags vækker naturligvis stærke reaktioner.

LÆS: Flere Hamas og PIJ ledere har forladt Gaza og lever i luksus i Qatar og Tyrkiet

Alene det seneste år har mindst 8 ledende personer i de iransk-støttede terrorgrupper Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) forladt Gaza og lever i dag et luksusliv.

– Jeg har et spørgsmål til Hamas: Hvordan kan det være at blokaden gør mig fattig og dig rig? Hvordan kan det være at blokaden betyder at du kan bo på hotel og penthouse? Hvordan kan det være at blokaden betyder at vores børn sulter mens jeres børn lever i velstand? Hvordan kan det være at blokaden betyder at jeg mister strømmen mens I har strøm 24/7, skriver Elmadhon.

En anden palæstinensisk aktivist påpeger at Hamas sidder på enorme værdier, men at de ikke bruger dem på at hjælpe deres eget folk.

– Hamas har mange milliarder kroner i investeringer i flere lande, mens folket i Gaza sulter og må forlade enklaven for at finde arbejde, siger Amer Balosha.

Senste store fysiske protest mod Hamas i Gaza var i 2019, under parolen «Vi ønsker at leve». Der blev slået hårdt ned mod den protest af Hamas sikkerhedsstyrker og terrorgruppens væbnet fløj. Flere hundrede palæstinensere blev overfaldet og anholdt, inkl. flere menneskerettigheds- og politiske aktivister.

LÆS: Hamas har løsladt palæstinensiske aktivister anholdt for Zoom-møde med israelere

Tilbage i april arresterede terrorgruppen Hamas Rami Aman (39) og syv andre aktivister for “forræderi” efter zoom-møde med israelere.

Protestkampagnen «De kidnappede Gaza» varede i 3,5 timer og blev organiseret af fem palæstinensere som forlod Gaza efter protesterne i 2019. Hamas er kendt for at slå hårdt ned på enhver kritik, der er mange bange for at sige deres mening. Mange af dem som har forladt enklaven udtrykker hård kritik af Hamas.

– Enhver undertrykker vil falde, siger Mahmoud Nashwan om Hamas-regimet der styrer Gaza. Han er en 32 årig ingeniør fra Gaza, som lever i Belgien og ikke lægger skjul på sin hårde Hamas-kritik.

Hamas som nu har holdt Gaza i et jerngreb i mere end 15 år, bruger enorme ressourcer på deres kamp mod Israel. . Blant annet gjennom produksjon av raketter, graving av terrortuneller og infrastruktur til sin terrorvirksomhet. I tillegg har de ført fire kriger mot Israel. Det har gjort forholdene på den palestinske enklaven vanskelig.

LÆS: Terrortiltalt fra Gaza gravede Hamas-terrortunneller for en dagsløn på 76 kroner

Anklageskriftet mod Abdullah Maniya kaster lys over “arbejdsvilkårene” for dem som arbejder for Hamas med at grave terrortunneller ind i Israel. I tre år gravede han terrortunneler til han blev fanget med granater og kniv efter at have krydset hegnet ind i Israel. (det koster omkring 3 millioner dollars at bygge en Hamas-angrebstunnel).

Da Israel kontrollerede Gaza frem til de trak sig helt ud af enklaven i 2005, var 98% af drikkevandet sikkert at drikke. I 2014 – efter 7 år med Hamas-regimet, var kun 11% af drikkevandet sikkert at drikke. Det til trods for at indbyggerne betaler enorme summer i skat, men kun en meget lille andel af deres skjattebetalinger kommer dem til gode via intesteringer i infrastruktur og andre basale nødvendigheder. I stedet bruger Hamas de felste af pengene på at berige sig selv.

– Verden over bruges skatten på tjenester som tjener indbyggerne. Men under Hamas skal selv dem som er arbejdsløse betale skat, siger Bassem Othman, ingeniør fra Gaza.

En anden skriver at det er på tide at Hamas prøver livet og ikke kun døden.

– For 15 år siden blev to millioner mennesker kidnappet af Hamas. Livet og drømmene af en hel generation er gået tabt, skriver Bisan Issam fra Gaza.

Freelancefotograf og aktivist Walid Mahmoud Tweeter:

– Den islamske bevægelse [Hamas] har ikke formået at håndtere kriserne i Gaza. De har ikke formået at skabe løsninger for indbyggerne – intet normalt tænkende menneske kan benægte det. Burde indbyggerne ikke have lov til at protestere, sige fra og fortælle om hvordan det er at leve under et islamisk styre, spørger han.

Medlemmer af Hamas’ militære flø under en parade efter krigen mod Israel, maj 2021 (Hamas angreb Israel med mere end 4.300 raketter i løbet af 11 dage) (Foto: Atia Mohammed/Flash90)

LÆS – Du kommer aldrig til at høre om det i danske medier: Arabisk tv-reportage: – I Gaza arbejder ti tusinde palæstinensere for Israels modeindustri

Saudiarabisk nyhedsbureau har set på det økonomiske samarbejde mellem Israel og Gaza.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem