Israel til ICC: – I har ingen jurisdiktion over os

- Retten i Haag er hyklerisk, mens IDF-soldater overholder højeste moral og bekæmper terrorister som dagligt begår krigsforbrydelser, har ICC besluttet at fordømme Israel. ICC blev oprettet for at kæmpe for menneskerettigheder. ICC er blevet et fjendtligt organ som forsvarer dem som tramper på menneskerettigheder, sagde Netanyahu.
Den Internationale Straffedomstol i Haag. (Foto: Wikipedia)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Den 8. februar skrev MIFF om at den internationale straffedomstol (ICC) i Haag havde besluttet den 5. februar at de har jurisdiktion til at efterforske israelere og palæstinensere for påståede krigsforbrydelser som har fundet sted i Judæa og Samaria (Vestbredden), Gazastriben og Øst-Jerusalem. Israels premierminister Benjamin Netanyahu kritiserede allerede den gang afgørelsen og kaldte ICC for et politisk tribunal, læs MIFFs artikel HER.

– I dag beviste ICC endnu en gang at de er et politisk organ og ikke en retsinstitution. ICC ignorerer virkelige krigsforbrydelser og forfølger hellere staten Israel, en retsstat med en stærk demokratisk regering som ikke er medlem af ICC, siger Netanyahu, som mener afgørelsen er en sejer for Hamas og andre palæstinensiske terrorgrupper og tilføjede:

– ICC ignorerer demokratiernes ret til at forsvare sig selv mod terror.

Tre dommere vurderede om ICC har jurisdiktion på området, noget som Israel og mange andre lande har argumenteret for at de ikke har – læs mere HER. Det blev ikke en enstemmig afgørelse. Dommer Péter Kovács var uenig med de to øvrige dommere:

«Jeg finder ikke at majoriteten nærmer sig eller er kommet med en passende argumentation i deres besvarelse af spørgsmålene fremlagt for salen, og efter min mening, har de intet juridisk basis i henhold til Roma-vedtægterne, og endnu mindre i henhold til folkeretten», skriver Kovács i det som ikke kan tolkes som andet end en yderst kraftig uenighed.

I mellemtiden har Israel overvejet hvorvidt de vil samarbejde med ICC.

Den 8. april besluttede topministre i Israel ikke at ville samarbejde med ICC. I Israels svar brev til ICC vil de gøre det klart for domstolen, at de ikke har juridiktion til at efterforske Israel for krigsforbrydelser.

I svarbrevet til ICC understreger Israel desuden at de ikke har begået krigsforbrydelser.

Israel er ikke medlem af ICC og har en politik om ikke at samarbejde med ICC, derfor stod det ikke klart hvorvidt Israel ville svare på brevet sendt til dem i sidste måned af ICC chefanklager Fatou Bensouda.

Premierminister Benjamin Netanyahu, udenrigsminister Gabi Ashkenazi, forsvarsminister Benny Gantz, minister for strategiske anliggender, Michael Biton, uddannelsesminister Yoav Gallant, energi- og vandminister Yuval Steinitz, generaladvokat Avichai Mandelblit, leder af det nationale sikkerhedsråd, Meir Ben-Shabbat, og IDFs militæradvokat Sharon Afek, blandt andre mødtes for anden gang i går, en dag inden svarfristen til ICC.

– Mens IDF-soldater kæmper med højeste moral mod terrorister som dagligt begår krigsforbrydelser, har retten i Haag besluttet at fordømme Israel. Der er intet andet ord for det end hykleri. Et organ som blev oprettet for at kæmpe for menneskerettigheder, er blevet til et fjendtligt organ som forsvarer dem som tramper på menneskerettigheder, sagde Netanyahu.

Læs: «ICC støtter og opmuntrer til terror». Den internationale straffedomstol ødelægger det for alle som deltager i den globale kamp mod terror, skriver analytiker Yoav Limor.

Læs: – EU blander sig i Israels demokrati. – Danmark har travlt med at præsentere Israel som en apartheidstat. Schweiz bruger millioner på at få fat i israelske sikkerhedsoptegnelser, EU opretter foreninger i Jerusalem for at bevare den palæstinensiske identitet i Israels hovedstad, og det er bare toppen af ​​isbjerget, skriver Sara Ha’etzni-Cohen.

Det israelske argument er baseret på domstolens egne regler. I henhold til ICCs egne regler kan de kun starte sager mod medlemslande (Israel er ikke medlem af ICC), derudover må ICC i henhold til egne regler ikke starte sager mod lande med domstole som er i stand til at retsforfølge sager om krigsforbrydelser.

I Israels svarbrev til ICC skriver den israelske regering blandt andet at Israel har sit eget uafhængige retsvæsen som kan dømme soldater, der begår krigsforbrydelser.

Premierministerens kontor udtalte, at ICC’s “hidtil usete intervention mangler ethvert juridisk grundlag og modsætter sig de formål organet blev oprettet til at tage sig af. Israel er forpligtet til retsstatsprincippet og vil fortsætte med at undersøge enhver anklage mod det uanset kilde og forventer, at retten undgår at krænke dets jurisdiktion og autoritet.”

Læs: Den internationale straffedomstol har mistet al troværdighed. – Den internationale strafferetsdomstol (ICC) er blevet endnu en brik i de palæstinensiske myndigheders (PA) politiske agenda, skriver ekspert i international lov, Alan Baker.

Derudover påpeger Israel at til trods for at de palæstinensiske myndigheder (PA) er med i Roma-vedtægterne (læs mere om dem i Retsinformation HER) som etablerede ICC, er PA ikke en stat og kan derfor ikke juridisk være medlem af ICC. PA indgav klagen mod Israel hvilket førte til efterforskningen.

Læs: Se hvorfor palæstinenserne ikke kan rejse sag mod Israel i Den Internationale Straffedomstol. Læs hvorfor palæstinenserne ikke kan komme videre med deres sag mod Israel.

Læs: Palæstinensiske myndigheder leverede et forfalsket dokument til Den Internationale Straffedomstol. Fjernet den del hvor de indrømmer forbrydelser mod menneskeheden.

Læs: PA-justitsminister sammenligner ICCs afgørelse mod Israel med Nürnbergprocessen. – Den internationale straffedomstol (ICC) har jurisdiktion til at dømme israelske krigsforbrydere. Vi kan fx undersøge Israels premierminister. ICC kan bruge erfaringerne fra Nürnbergprocessen mod nazisterne, siger PAs justitsminister Muhammad Al-Shalaldeh.

Syv ICC-lande, Tyskland, Tjekkiet, Ungarn, Brasilien, Uganda, Østrig og Australien har i breve til ICC, Canada og FN klaget over ICCs beslutning om at starte sagen mod Israel.

Læs: ICCs afgørelse om at rejse tiltale mod Israel har affødt voldsomme reaktioner. Samtidigt har de tre dommere i ICC været uenige om hvorvidt ICC overhovedet har juridiktion til at starte sagen mod Israel i henhold til Roma-vedtægterne og folkeretten.

ICCs chefanklager, Bensouda meddelte i sidste måned at hun ville indlede en krigsforbryderundersøgelse mod Israel som forventes at omfatte 2014 Gaza-krigen Operation Protective Edge, optøjerne ved Gaza-grænsen i 2018 og jødiske bosættelser, inkl. Øst-Jerusalem.

Læs: Familierne til tre myrdede israelske teenagere kalder ICCs beslutning ond og kynisk: ICC vil ikke efterforske terrorgruppen Hamas’ bortførelse og mord på tre jødiske teenagedrenge.

Læs: Ingen retfærdighed for 13-årige terrormyrdet Halel hos ICC. Anklageren af Den internationale straffedomstol (ICC), Pato Bensuda efterforsker Israel for krigsforbrydelser, men ikke terrormordet på Halel Ariel.

Netanyahu og Gantz som var IDF’s stabschef i 2014 og hundredvis af IDF-officerer er blandt dem som risikere at blive tiltalt for krigsforbrydelser af ICC.

– Regeringen burde have arbejdet dag og nat for at sikre, at en sådan beslutning aldrig blev truffet af Haag, regeringen har ikke været sin pligt voksen. Netanyahus opførsel kan få vidtrækkende konsekvenser for IDF-officerer og soldater. Netanyahu bringer Israel i fare; Netanyahu bør gå af, udtalte leder af Arbejderpartiet (Ha-Avoda), Merav Michaeli.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelHusk Holocaust – værn om Israel
Næste artikelDen glemte tragedie af jøderne i Tunesien under Anden Verdenskrig
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise