Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Israel til ICC: – I har ingen jurisdiktion over os

Den Internationale Straffedomstol i Haag. (Foto: Wikipedia)
- Retten i Haag er hyklerisk, mens IDF-soldater overholder højeste moral og bekæmper terrorister som dagligt begår krigsforbrydelser, har ICC besluttet at fordømme Israel. ICC blev oprettet for at kæmpe for menneskerettigheder. ICC er blevet et fjendtligt organ som forsvarer dem som tramper på menneskerettigheder, sagde Netanyahu.

Den 8. februar skrev MIFF om at den internationale straffedomstol (ICC) i Haag havde besluttet den 5. februar at de har jurisdiktion til at efterforske israelere og palæstinensere for påståede krigsforbrydelser som har fundet sted i Judæa og Samaria (Vestbredden), Gazastriben og Øst-Jerusalem. Israels premierminister Benjamin Netanyahu kritiserede allerede den gang afgørelsen og kaldte ICC for et politisk tribunal, læs MIFFs artikel HER.

– I dag beviste ICC endnu en gang at de er et politisk organ og ikke en retsinstitution. ICC ignorerer virkelige krigsforbrydelser og forfølger hellere staten Israel, en retsstat med en stærk demokratisk regering som ikke er medlem af ICC, siger Netanyahu, som mener afgørelsen er en sejer for Hamas og andre palæstinensiske terrorgrupper og tilføjede:

– ICC ignorerer demokratiernes ret til at forsvare sig selv mod terror.

Tre dommere vurderede om ICC har jurisdiktion på området, noget som Israel og mange andre lande har argumenteret for at de ikke har – læs mere HER. Det blev ikke en enstemmig afgørelse. Dommer Péter Kovács var uenig med de to øvrige dommere:

«Jeg finder ikke at majoriteten nærmer sig eller er kommet med en passende argumentation i deres besvarelse af spørgsmålene fremlagt for salen, og efter min mening, har de intet juridisk basis i henhold til Roma-vedtægterne, og endnu mindre i henhold til folkeretten», skriver Kovács i det som ikke kan tolkes som andet end en yderst kraftig uenighed.

I mellemtiden har Israel overvejet hvorvidt de vil samarbejde med ICC.

Den 8. april besluttede topministre i Israel ikke at ville samarbejde med ICC. I Israels svar brev til ICC vil de gøre det klart for domstolen, at de ikke har juridiktion til at efterforske Israel for krigsforbrydelser.

I svarbrevet til ICC understreger Israel desuden at de ikke har begået krigsforbrydelser.

Israel er ikke medlem af ICC og har en politik om ikke at samarbejde med ICC, derfor stod det ikke klart hvorvidt Israel ville svare på brevet sendt til dem i sidste måned af ICC chefanklager Fatou Bensouda.

Premierminister Benjamin Netanyahu, udenrigsminister Gabi Ashkenazi, forsvarsminister Benny Gantz, minister for strategiske anliggender, Michael Biton, uddannelsesminister Yoav Gallant, energi- og vandminister Yuval Steinitz, generaladvokat Avichai Mandelblit, leder af det nationale sikkerhedsråd, Meir Ben-Shabbat, og IDFs militæradvokat Sharon Afek, blandt andre mødtes for anden gang i går, en dag inden svarfristen til ICC.

– Mens IDF-soldater kæmper med højeste moral mod terrorister som dagligt begår krigsforbrydelser, har retten i Haag besluttet at fordømme Israel. Der er intet andet ord for det end hykleri. Et organ som blev oprettet for at kæmpe for menneskerettigheder, er blevet til et fjendtligt organ som forsvarer dem som tramper på menneskerettigheder, sagde Netanyahu.

Læs: «ICC støtter og opmuntrer til terror». Den internationale straffedomstol ødelægger det for alle som deltager i den globale kamp mod terror, skriver analytiker Yoav Limor.

Læs: – EU blander sig i Israels demokrati. – Danmark har travlt med at præsentere Israel som en apartheidstat. Schweiz bruger millioner på at få fat i israelske sikkerhedsoptegnelser, EU opretter foreninger i Jerusalem for at bevare den palæstinensiske identitet i Israels hovedstad, og det er bare toppen af ​​isbjerget, skriver Sara Ha’etzni-Cohen.

Det israelske argument er baseret på domstolens egne regler. I henhold til ICCs egne regler kan de kun starte sager mod medlemslande (Israel er ikke medlem af ICC), derudover må ICC i henhold til egne regler ikke starte sager mod lande med domstole som er i stand til at retsforfølge sager om krigsforbrydelser.

I Israels svarbrev til ICC skriver den israelske regering blandt andet at Israel har sit eget uafhængige retsvæsen som kan dømme soldater, der begår krigsforbrydelser.

Premierministerens kontor udtalte, at ICC’s “hidtil usete intervention mangler ethvert juridisk grundlag og modsætter sig de formål organet blev oprettet til at tage sig af. Israel er forpligtet til retsstatsprincippet og vil fortsætte med at undersøge enhver anklage mod det uanset kilde og forventer, at retten undgår at krænke dets jurisdiktion og autoritet.”

Læs: Den internationale straffedomstol har mistet al troværdighed. – Den internationale strafferetsdomstol (ICC) er blevet endnu en brik i de palæstinensiske myndigheders (PA) politiske agenda, skriver ekspert i international lov, Alan Baker.

Derudover påpeger Israel at til trods for at de palæstinensiske myndigheder (PA) er med i Roma-vedtægterne (læs mere om dem i Retsinformation HER) som etablerede ICC, er PA ikke en stat og kan derfor ikke juridisk være medlem af ICC. PA indgav klagen mod Israel hvilket førte til efterforskningen.

Læs: Se hvorfor palæstinenserne ikke kan rejse sag mod Israel i Den Internationale Straffedomstol. Læs hvorfor palæstinenserne ikke kan komme videre med deres sag mod Israel.

Læs: Palæstinensiske myndigheder leverede et forfalsket dokument til Den Internationale Straffedomstol. Fjernet den del hvor de indrømmer forbrydelser mod menneskeheden.

Læs: PA-justitsminister sammenligner ICCs afgørelse mod Israel med Nürnbergprocessen. – Den internationale straffedomstol (ICC) har jurisdiktion til at dømme israelske krigsforbrydere. Vi kan fx undersøge Israels premierminister. ICC kan bruge erfaringerne fra Nürnbergprocessen mod nazisterne, siger PAs justitsminister Muhammad Al-Shalaldeh.

Syv ICC-lande, Tyskland, Tjekkiet, Ungarn, Brasilien, Uganda, Østrig og Australien har i breve til ICC, Canada og FN klaget over ICCs beslutning om at starte sagen mod Israel.

Læs: ICCs afgørelse om at rejse tiltale mod Israel har affødt voldsomme reaktioner. Samtidigt har de tre dommere i ICC været uenige om hvorvidt ICC overhovedet har juridiktion til at starte sagen mod Israel i henhold til Roma-vedtægterne og folkeretten.

ICCs chefanklager, Bensouda meddelte i sidste måned at hun ville indlede en krigsforbryderundersøgelse mod Israel som forventes at omfatte 2014 Gaza-krigen Operation Protective Edge, optøjerne ved Gaza-grænsen i 2018 og jødiske bosættelser, inkl. Øst-Jerusalem.

Læs: Familierne til tre myrdede israelske teenagere kalder ICCs beslutning ond og kynisk: ICC vil ikke efterforske terrorgruppen Hamas’ bortførelse og mord på tre jødiske teenagedrenge.

Læs: Ingen retfærdighed for 13-årige terrormyrdet Halel hos ICC. Anklageren af Den internationale straffedomstol (ICC), Pato Bensuda efterforsker Israel for krigsforbrydelser, men ikke terrormordet på Halel Ariel.

Netanyahu og Gantz som var IDF’s stabschef i 2014 og hundredvis af IDF-officerer er blandt dem som risikere at blive tiltalt for krigsforbrydelser af ICC.

– Regeringen burde have arbejdet dag og nat for at sikre, at en sådan beslutning aldrig blev truffet af Haag, regeringen har ikke været sin pligt voksen. Netanyahus opførsel kan få vidtrækkende konsekvenser for IDF-officerer og soldater. Netanyahu bringer Israel i fare; Netanyahu bør gå af, udtalte leder af Arbejderpartiet (Ha-Avoda), Merav Michaeli.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem