Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

– Dette er en sejr for Hamas og terror

Dommerne Marc Perrin de Brichambaut (i baggrunden t.v.), Péter Kovács og Reine Alapini-Gansou var uenige i sagen. (Foto: ICC)
Kraftige reaktioner på Den internationale straffedomstols beslutning.

Den internationale straffedomstol (ICC) i Haag besluttede den 5. februar at de har jurisdiktion til at efterforske israelere og palæstinensere for påståede krigsforbrydelser som har fundet sted i Judæa og Samaria (Vestbredden), Gazastriben og Øst-Jerusalem. Israels premierminister Benjamin Netanyahu kritiserer afgørelsen og kalder straffedomstolen for et politisk tribunal, skriver avisen Times of Israel.

– I dag beviste ICC endnu en gang at de er et politisk organ og ikke en retsinstitution. ICC ignorerer virkelige krigsforbrydelser og forfølger hellere staten Israel, en retsstat med en stærk demokratisk regering som ikke er medlem af ICC, siger Netanyahu, som mener afgørelsen er en sejer for Hamas og andre palæstinensiske terrorgrupper og tilføjer:

– ICC ignorerer demokratiernes ret til at forsvare sig selv mod terror.

Tre dommere vurderede om ICC har jurisdiktion på området, noget som Israel og mange andre lande har argumenteret for at de ikke har – læs mere HER. Det blev ikke en enstemmig afgørelse. Dommer Péter Kovács var uenig med flertallet.

«Jeg finder ikke at majoriteten nærmer sig eller er kommet med en passende argumentation i deres besvarelse af spørgsmålene fremlagt for salen, og efter min mening, har de intet juridisk basis i henhold til Roma-vedtægterne, og endnu mindre i henhold til folkeretten», skriver Kovács i det som ikke kan tolkes som andet end en yderst kraftig uenighed.

Israels udenrigsminister Gabi Ashkenazi siger ICCs beslutning «belønner palæstinensisk terror og de palæstinensiske myndigheders (PA) modvilje til at vende tilbage til direkte forhandlinger med Israel». Han mener det kun vil bidrage til yderligere polarisering og vanskelliggøre forhandlingerne yderligere.

Også NGO Monitor har kritiseret ICCs beslutning i kraftige vendinger:

– ICCs beslutning overrasker ikke. ICC-anklageren har været ude efter Israel i flere år og har arbejdet tæt sammen med europæisk finansierede terror-tilknyttede NGO’er for at udarbejde falske anklager mod israelske embedsmænd, udtalte juridisk rådgiver for NGO Monitor Anne Herzberg. Læs mere HER

Hør arabisk-israelske Yoseph Haddads klare besked til ICC:

Det amerikanske udenrigsministerium siger at de fortsat holder fast i at gennemgå beslutningen, men at Biden-administrationen har «alvorlige bekymringer over ICCs forsøg på at udøve sin jurisdiktion over israelsk personale».

– Vi har altid haft den holdning at domstolens jurisdiktion bør være forbeholdt lande som giver deres samtykke til det eller når FNs sikkerhedsråd bestemmer det, siger talsperson Ned Price. Hverken Israel eller USA er medlemmer af ICC.

Den internationale straffedomstol er ment til at tjene som en domstol i sidste instans når et lands eget juridiske system ikke er i stand til eller er uvillig til at efterforske og tiltale krigsforbrydere. Det israelske forsvar har derimod mekanismer som undersøger påståede forseelser begået af eget personel, så selv hvis ICC skulle åbne en efterforskning betyder det ikke nødvendigvis at der vil komme en sag ud af det eller en domsfældelse.

Den internationale straffedomstol efterforsker ikke stater, men enkeltpersoner. Israelske embedsmænd siger at de ikke forventer umiddelbare trusler mod ledende israelske militære- eller politiske personer.

Siden Israel er fundamentalt uenig i at Den internationale straffedomstol har jurisdiktion på området, valgte de ikke at argumentere for deres syn overfor ICC. Det betyder også at Israel ikke vil kunne anke selve agørelsen.

Læs mere: Straffedomstolen i Haag vs Israel

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem