Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Israel frygter amerikanske våben i Ukraine kan ende i Iran

USA har sendt mange antitankmissiler til Ukraine. Israel frygter at våben sendt fra Vesten og USA kan ende i de forkerte hænder. (Foto: Lockheed Martin)
Israel frygter våben fra slagmarken i Ukraine kan ende i Iran eller hos deres håndlangere.

En højtstående leder i Israels forsvarshær (IDF) siger, at Israel er bekymret over, at våben, som USA og andre vestlige lande forsyner Ukraine med, vil ende i de forkerte hænder. Israel er især bekymret for, at våben vil ende i iranske hænder eller deres håndlangere – eksempelvis terrorgrupperne Hizbollah og Hamas.

Israel er ikke alene om sine bekymringer. Magasinet Newsweek har talt med flere eksperter, der deler samme frygt og det ville ikke være første gang våbenforsendelser fra USA ender i forkerte hænder.

Den israelske militærleder udtaler at det er meget arbejdskrævende at overvåge, hvor alle våben ender. Der er blandt andet frygt for at USA’s avanceret Javelin panserværnsmissil, der bruges af paramilitære styrker i Ukraine, vil ende i forkerte hænder.

En højtstående leder i det israelske forsvar siger, at Israel er bekymret for, at våben, som USA og andre vestlige lande forsyner Ukraine med, vil ende på afveje. Israel er især bekymret for, at disse våben vil ende i hænderne på Iran og dets bagmænd, såsom terrorgrupperne Hizbollah og Hamas.

Rusland og Iran har igennem længere tid styrket deres militære bånd – Iran forsyner eksempelvis Rusland med droner og andre våben. Samarbejdet har fået Israel til at frygte, at pro-russiske fraktioner vil sende amerikansk våbenteknologi til Iran som de har fået fat i på slagmarken i Ukraine.

Samtidig er der våbensmuglere og kriminelle netværk, som kan tjene godt på at sælge våben de har fået fat i.

Især to ting bekymrer Israel:

– Iran kan undersøge militært materiel og kopiere teknologien. Kapaciteter kan ende i hænderne på terrorgrupper som Hizbollah og Hamas, fortæller den anonyme israelske kilde.

IDF overvåger strømmen af ​​våben i Mellemøsten, men har ikke samme mulighed for at overvåge hvad der sker med våben i Europa. Derfor er det umuligt for Israel at danne sig et overblik over hvor og hvor mange våben ender i de forkerte hænder.

– Det er en stor udfordring at danne sig et samlet billede over hvad der foregår, men vi kan se tendenserne og de vækker stor bekymring.

Efterretninger har tidligere advaret om, at russiske fragtfly med vestlige våben er landet i Iran – eksempelvis USA’s Javelin og Storbritanniens NLAW, Next Generation Light Anti-tank Weapon.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem