Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Israelsk raket-advarselssystem testes i Ukraine

Her ses brandmand uden for en ejendom bombet af russisk raketangreb i Ukraine. (Foto: UNDP Ukraine/Flickr)
Systemet advarer indbyggerne om indkommende raketter så de kan nå at løbe i sikkerhed. Ukraines ambassadør i Israel udtaler: - Det her vil redde liv.

Den 26. april kunne MIFF fortælle at Ukraines ambassadør i Israel, roste premierminister Benjamin Netanyahu for personligt at have godkendt leveringen af et smart raketadvarselssystem til Ukraine.

Nu bliver systemet allerede testet i Ukraines hovedstad Kyiv, skriver Jerusalem Post.

Ukraines ambassadør, Yevgen Korniychuk udtaler: – Forhåbentlig vil systemet snart være klar i alle vores større byer. Den ukrainske regering kontrollerer seks byer med over en million indbyggere, og vi vil helt sikkert kunne bruge Israels israelske teknologi til at redde menneskeliv.

Raket-advarselssystemet identificerer missiler af alle typer og beregner deres nedslagsområde. Det betyder, at systemet med stor nøjagtighed kan advare de områder, der er i fare for at blive ramt. Systemet beregner også, hvor lang tid indbyggerne i det pågældende område har til at løbe i sikkerhed.

Indbyggerne som bor tæt på området advares via sirener, alarmer på telefonen og beskeder på tv og radio. Det er hjemmefrontskommandoen i Israels forsvarshær som leder pilotprojektet.

Israel har længe brugt samme raket-advarselssystem i områderne beliggende tæt på Hamas-kontrolleret Gaza. Områderne kaldes for Otef Aza, dvs. områderne som omgiver Gaza. I Israel hedder raket-advarselssystemet Tzevah Adom, dvs farven rød. I Otef Aza lyder der ikke en sirene, i stedet gentager en rolig, kvindelig stemme farven rød tre gange. Erfaringen fra Otef Aza har vist at en stemme virker mere beroligende end sirenen. Mange indbyggere i Otef Aza lider af angst og PTSD, efter årtier med mange raketrunde-angreb fra Gaza og har det rigtig svært under raketangreb.

Ukraines ambassadør tilføjer at: – Det her vil få stor betydning for vores civile- og militære infrastruktur. Systemet betyder at vi vil kunne redde liv.

Udover raket-advarselssystemet hjælper Israel også Ukraine med minerydning. Ambassadøren fortæller at de i løbet af det sidste halve år har befriet territorier, der tilsammen er dobbelt så store som Israel, der er fyldt med russiske miner.

Nu er Ukraine afhængig af udstyr – især robotter, til at fjerne minerne.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem