Her ses Tali Tamari begrave sin mand (Meir) på hans 32-årige fødselsdag ultimo maj 2023. Meir blev årets 20'ende terroroffer i Israel, der betalte med livet for palæstinensisk terror - siden er flere israelere blevet dræbt i terrorangreb. (31. maj 2023. Foto: Shir Torem/FLASH90

– Krigen mod Israel raser i Judæa og Samaria

I flere af de palæstinensiske myndigheders byer sætter terrorister og hårdkogte kriminelle nu dagsordnen. Det har tvunget Israel til at intensivere sine anti-terroroperationer i området. Imens raser terrorkrigen fortsat mod Israel og koster israelske liv.

MIFF har skrevet utallige artikler om terrorkrigen mod Israel.

I går kunne MIFF fortælle at en 3-årig israelsk pige var blevet ramt af stenkast da palæstinensiske terrorister angreb israelsk bil og bus tæt på den PA-kontrolleret by Huwara i Samaria.

I dag kunne MIFF fortælle at palæstinensisk terrorist i Huwara skød mod israelsk bil med gravid mor, far og deres 18-måneder gamle baby.

De palæstinensiske myndigheder overholder ikke Oslo-aftalernes krav om at sørge for sikkerheden i deres områder – det er 30 år siden Oslo-aftalerne blev indgået mellem Israel og PLO og PA blev oprettet. PA’s sikkerhedsstyrker blev sat i verden for at stoppe palæstinensiske terrorgrupper, men nu er terroristerne bedre udrustet end PA’s sikkerhedsstyrker.

Til trods for at PA’s sikkerhedsstyrker skulle afvæbne terrorgrupperne, har PA ikke overholdt Oslo-aftalerne. PA’s manglende overholdelse af aftalerne, der i sin tid gav dem adgang til milliarder af skattekroner, er kun blevet værre. PA har mistet kontrollen i flere af sine byer hvor terrorgrupper, der truer Israels sikkerhed har taget over. Især i PA-kontrollerede byer som Jenin, er terrortruslen mod Israel alvorlig. Efter en længerevarende terrorbølge mod Israel, der har kostet mange israelske liv, har Israel gennemført flere anti-terroroperationer i Jenin og andre PA-kontrollerede byer for at komme terrortruslen til livs.

Den israelske sikkerhedsanalytiker og veteran journalist Yoav Limor, skriver i dag i avisen Israel Hayom om den evige krig, der raser mod Israel i hjertet af Judæa og Samaria (Vestbredden).

Samtidig med krigen raser, har Israels forsvarshær (IDF) og den interne efterretningstjeneste Shin Bet opnået så stor succes med at afværge terrorangreb inden de koster endnu flere israelske liv, at de fleste israelere kan leve deres hverdag uden terrorfrygt.

Den israelske offentlighed hører kun om krigen i Judæa og Samaria, når den koster døde eller sårede. Det skete eksempelvis i løbet af ugen da flere israelske soldater blev såret under en anti-terroroperation i PA-kontrolleret Talkarm. IDF har igennem lang tid været nødsaget til at gennemføre utallige anti-terroroperationer for at stoppe terroristerne inden det ville koste israelske liv.

Terrorister og hårdkogte kriminelle sætter dagsordnen i flere PA-byer – Limor påpeger i sin analyse, at krigen mod Israel i Judæa og Samaria har stået på i flere måneder. Der er dem, der hævder at krigen blot er en del af den igangværende konflikt, der allerede begyndte mange år før Israel blev grunlagt som en moderne stat i 1948. Men som Limor påpeger, er der sket en ændring i løbet af de seneste måneder. Som Limor, har MIFF igennem rigtig lang tid påpeget, at den største udfordring er de palæstinensiske myndigheder (PA), der hverken evner eller ønsker at kontrollere deres byer. Det har betydet at terrorister og hårdkogte kriminelle sætter dagsordnen i flere PA-byer. Det har tvunget Israel til at intensivere sine anti-terroroperationer i området. Imens raser terrorkrigen fortsat mod Israel og koster israelske liv.

Iran trækker i terrortrådene – det iranske præstestyre har længe haft en finger med terrorspillet mod Israel i Judæa og Samaria. Tidligere havde Iran mere fokus på at ramme Israel fra den nordlige front og via Hamas-kontrolleret Gaza. Nu har Iran skiftet fokus for at ramme Israel fra Judæa og Samaria med økonomisk støtte, våben og iranske direktiver, der styrer terroristerne på jorden. Samtidig kræver Iran en modydelse for at støtte terrorgrupperne Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ). Hamas og PIJ gør som Iran kræver og har skruet op for terrorkrigen i Judæa og Samaria.

Ifølge Limor spiller israelsk indenrigspolitk også en rolle. Det skyldes at terrorgrupperne ser Israels interne politiske diskussioner som tegn på svaghed. Uanset årsagerne, fører den eskalerede krig mod Israel til mere terror, vold, ustabilitet og usikkerhed.

Israel forsøger at stoppe terroren med pisk og gulerod – Israel forsøger at styrke PA og indgå i dialog med flere af PA’s beslutningstagere, samtidig med Israel slår hårdt ned på terroristerne. Det har været Israels førte politik igennem flere år. Der er dem, der mener Israel bør ændre sin politik og gennemføre en bred militær operation. Men kritikerne har ikke en konkret løsning på, hvad der vil ske med de tre millioner palæstinensere i Fatah/PA-land i Judæa og Samaria og to de millioner indbyggere i Hamas-land i Gaza efter en sådan operation.

Omfattende militære operationer kommer ofte op til overvejelse når krigen mod Israel raser. I mellemtiden formår Shin Bet og IDF at levere en høj kvalitet af efterretninger, der forhindrer 95% af terrorangrebene mod israelere. Men sammen med sikkerhedsstyrkernes succes med at stoppe terror, vokser også udfordringen med at stoppe den “bløde” og mere lokale terror som eksempelvis stenkast og Molotov-cocktails. Her er der sket en dramatisk stigning og det kræver en stor indsats fra IDF at afskrække terroristerne.

Når det gælder den “bløde” terror, har sikkerhedsstyrkerne ikke formået at skabe ro i området – tværtimod eskalerer terroren fra uge til uge. Hvert eneste “bløde” terrorangreb kan antænde situationen i Judæa og Samaria samt Gaza. Ifølge Limor, kan udsigten til en normalisering mellem Israel og Saudi-Arabien, få terroren til at eskalere yderligere, hvis palæstinenserne føler sig mere isolerede. Israel vil stå alene med problemet og må derfor finde løsninger, inden terroren og volden eskalerer yderligere.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp