Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Norsk FN-udsending: – Terroristernes avancerede våben underminerer PA og truer Israel

Her ses palæstinensiske terrorister i gadekampe mod IDF i PA-kontrolleret Jenin, 3. juli 2023. (Foto: Flash90)
FN's særlige udsending Tor Wennesland er meget bekymret over situationen i Judæa og Samaria (Vestbredden).

– Terrorgrupperne i Judæa og Samaria (Vestbredden) har bedre våben end de palæstinensiske myndigheders sikkerhedsstyrker (PA). Det er en trussel mod Israel og underminerer PA, udtaler FNs særlige udsending i Mellemøsten, norske Tor Wennesland.

Det er 30 år siden Oslo-aftalerne blev indgået mellem Israel og PLO og PA blev oprettet. PA’s sikkerhedsstyrker blev sat i verden for at stoppe palæstinensiske terrorgrupper, men nu er terroristerne bedre udrustet end PA’s sikkerhedsstyrker.

Til trods for at PA’s sikkerhedsstyrker skulle afvæbne terrorgrupperne, har PA ikke overholdt Oslo-aftalerne. PA’s manglende overholdelse af aftalerne, der i sin tid gav dem adgang til milliarder af skattekroner, er kun blevet værre med årene. PA har mistet kontrollen over flere af sine byer, hvor terrorgrupperne har taget over og truer Israels sikkerhed. Især i PA-kontrollerede byer som Jenin, er terrortruslen mod Israel alvorlig. Efter en længerevarende terrorbølge mod Israel, der har kostet mange israelske liv, har Israel gennemført flere anti-terroroperationer i Jenin og andre PA-kontrollerede byer for at komme terrortruslen til livs.

I 2005 trak Israel sig helt ud af Gaza og Fatah som kontrollerer PA tog over. I 2007 begik den iransk-støttet terrorgruppe Hamas et blodigt kup mod Fatah og tog kontrollen fra dem i enklaven. Hamas og andre terrorgrupper, der har som erklæret mål at udslette Israel, forsøger også at overtage kontrollen fra PA i deres selvstyreområder i Judæa og Samaria.

Om problemet med den lette adgang til våben i Judæa og Samaria, siger Wennesland: – Der er sket en stor stigning i terrorgruppernes lette adgang til meget sofistikerede våben i hele Judæa og Samaria (Vestbredden). De våben havner ikke hos PA’s sikkerhedsstyrker, men hos terrorgrupper, der er tilknyttet Hamas, Palæstinensisk Islamisk Jihad og andre terrorgrupper, skriver Jerusalem Post.

Israel gav i sin tid PA mulighed for at slå ned mod terrorgrupperne i deres selvstyreområder, men efter PA nægtede at gøre det, havde Israel ikke andet valg end at stoppe terrorgrupperne, inden det ville koste endnu flere israelske liv.

Allerede før Operation Breakwater i 2022, stod det klart, at Jenin og området omkring Jenin, udgør en ekstraordinær sikkerhedsudfordring for Israel, men allerede under Anden Intifada i 2000-2005, der blev støttet af PA og deres leder Yasser Arafat og kostede over 1.100 israelere livet, blev området beskrevet som problematisk. PA’s manglende kontrol med Jenin betyder at unge palæstinensere uden problemer kan blive aktive terrorister og angribe Israels forsvarshær (IDF).

Tilbage i juli gennemførte IDF sin største anti-terroroperation i Jenin siden 00’erne. Under operationen blev flere eftersøgte terrorister anholdt og store mængder våben samt bomber konfiskeret.

Her ses palæstinensiske sikkerhedsstyrker under øvelse i Judæa og Samaria. (Foto: PA)

Wennesland fortæller at penge og våben strømmer ind til terrorgrupperne i Judæa og Samaria (Vestbredden) – Iran står i høj grad bag og trækker i trådene.

Wennesland tilføjer: – Det undergraver PA og deres sikkerhedsstyrker og fører til terrorangreb mod Israel – vi har både set et skræmmende stort antal terrorangreb i gaderne i Israel og terrorangreb mod israelere i Judæa og Samaria (Vestbredden).

Israel og PA’s sikkerhedssamarbejde er skrøbeligt, Wennesland mener samarbejdet skal styrkes og forbedres, for at undgå situationen i Judæa og Samaria kommer ud af kontrol.

Wennesland udtaler: – Det påvirker de civiles liv. Jeg ved at indbyggerne i Israel er bange, men jeg kan forsikre jer om at indbyggerne i Judæa og Samaria også er bekymrede over hvordan situationen vil udvikle sig.

– Selv byer som eksempelvis Jeriko, vi tidligere anså for at være tryg og rolig, er blevet en konfliktzone.

Wennesland mener også, at palæstinensernes manglende tillid til PA har forværret situationen. Han mener desuden at hele den sociale struktur i Judæa og Samaria er ved at bryde sammen.

– Jeg har været involveret i regionen i 30 år – jeg har aldrig set et Judæa og Samaria som det ser ud nu, slutter Wennesland.

Norske Tor Wennesland er FN’s særlige udsending til Mellemøsten. (Foto: FN)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem