Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Terrorgrupper i Hamas-kontrolleret Gaza fejrede 18-årsdagen for Israels tilbagetrækning med stor militærøvelse

Terrorgruppen Hamas har haft den fulde kontrol over Gaza siden 2007. (Illustratonsfoto: IDF)
Den 12. september 2005 trak Israel sig helt ud af Gaza og tvangsforflyttede 8.500 israelske-jøder fra deres hjem.

I 2005 trak Israel sig helt ud af Gaza og Fatah som kontrollerer de palæstinensiske myndigheder (PA) tog over. Men i 2007 begik den iransk-støttet terrorgruppe Hamas et blodigt kup mod Fatah og tog kontrollen fra dem i enklaven.

MIFF’s undersøgelse af årtiers Folketingsdebatter om problemerne med PA, viser at danske politikere i årevis har udtrykt bekymring for at Hamas ville få mere magt og flere penge til at begå terror – historien har vist at de fik ret.

Hamas er den største terrorgruppe i Gaza, men der er også andre terrrorgrupper, blandt dem, den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ). Nu har terrorgrupperne i Gaza “fejret” 18 årsdagen for at Israel trak sig ud, med større militærøvelse, skriver Jewish News Syndicate (JNS).

Hamas står i spidsen for en fælles terror-sammenslutning af terrorgrupperne, der koordinerer terror/raketangreb mod Israel. Terror-sammenslutningen udtalte at raketaffyringerne mod Middelhavet, var en del af en større militærøvelse, inkl. guerillakrigsførelse.

Terrorgrupperne i Gaza anerkender ikke Israels ret til at eksistere og har som erklæret mål at udslette den jødiske stat. Hamas har igennem flere år kæmpet for også at overtage Judæa og Samaria (Vestbredden), hvor de palæstinensiske myndigheder (PA) kontrollerer Område A & B, mens Israel kontrollerer Område C. Det er også i Område C, de israelske bosættelser, der jf. folkeretten er lovlige ligger.

Hamas-leder Ismail Haniyeh udtaler at Ariel Sharons tilbagetrækningsplan fra Gaza skabte en “ny ligning” i konflikten med Israel. “Nederlaget markerede en ny daggry for det palæstinensiske folk og starten på den omfattende befrielsesfase.”

Den 12. september 2005 fuldførte Israels forsvarshær (IDF) daværende premierminister Ariel Sharons beslutning om at trække sig helt ud af Gaza.

I ugerne foriden havde IDF-soldater tvangsflyttet omkring 8.500 israelske-jøder fra deres hjem.

Som tidligere nævnet begik terrorgruppen Hamas et blodigt kup mod Fatah i 2007. Siden er Israel blevet udsat for tusindvis af raketangreb, terrorangreb og kidnapninger. Israel har kæmpet mod Hamas i fire krige – 2008-2009, 2012, 2014 og 2021. Men Hamas er langt fra eneste terrorgruppe, der truer Israels sikkerhed. Den irans-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ), er den næststørste terrorgruppe i Gaza. PIJ har rygte for at være endnu mere brutal end Hamas og står bag utallige terrorangreb og raketangreb mod Israel.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem