Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Domstol i Jerusalem har besluttet at PA skal kompensere israelske rejseledere for økonomisk tab under Anden Intifada

Det brutale selvmordsangreb kostede 16 personer livet (inkl. flere børn og en gravid kvinde). Selvmordsterroristen sprængte sig selv i luften i pizza-restauranten Sbarro i Jerusalem den 9. august 2001. Terrorangrebet skete under Anden Intifada som kostede over 1.100 israelere livet. (Foto: Flash90)
De palæstinensiske myndigheder (PA) støttede Anden Intifada i 2000-2005, der kostede over 1.100 israelere livet.

En domstol i Jerusalem har besluttet at de palæstinensiske myndigheder (PA) skal kompensere flere israelske rejseledere for deres økonomisk tab under Anden Intifada, der i perioden 2000-2005 kostede over 1100 israelere livet.

Anden Intifada blev støttet af PA, der blev ledet af Yasser Arafat.

59 israelske rejseledere var gået retens vej repræsenteret af Shurat HaDin – en israelsk organisation, der specialiserer sig i at gå rettens vej for at stoppe pengestrømmen til PA’s terrorkrig mod Israel. I retten lagde rejselederne vægt på at de mange terrorangreb og sikkerhedsstruslen under Anden Intifada, havde haft voldsomme økonomiske konsekvenser for dem og Israels turistindustri, skriver Times of Israel.

Retssagen har kørt i omkring 20 år.

Erstatningen til sagsøgern ligger på 5,5 millioner shekel (svarende til omkring 10,6 millioner kroner).

I 2019 afgjorde den israelske dommer Moshe Drori at PA er ansvarlig for terrorangrebene under Anden Intifada og det økonomiske tab som Israels turistbranche led:

– De palæstinensiske myndigheder havde flere mål – de ville ikke kun dræbe jøder og israelere, de ville også skade Israels økonomi, inkl. turismen, for at lægge pres på den israelske regering for at underkaste sig palæstinensiske krav, sagde dommeren ifølge Kan news.

En PA-repræsentant påstod at turismen på det tidspunkt faldt af flere årsager, inkl. en global økonomisk nedtur og 11. september terrorangrebene i USA.

Dommeren afviste PA’s argument og fastslog, at PA var ansvarlig for en nedgang på 95,4 % i rejseledernes indkomst i perioden fra oktober 2000 til maj 2002.

PA argumenterede også for, at den israelske regering og bosættere var ansvarlige for konflikten, samt at terroren også havde skadet palæstinensisk økonomi.

Også det argument blev afvist af dommeren. I retten blev udtalelser fra den fængslede palæstinensiske leder Marwan Barghouti citeret. Han sagde blandt andet, at et af deres mål med Anden Intifada var at skade Israels turistbranche for at lægge pres på den israelske regering.

Der er ingen forventninger om at PA vil betale erstatningen til de israelske rejseldere frivilligt, men Israel kan fratrække kompensationen fra de skatter, som Israel jf. Oslo-aftalerne er forpligtet til at inddrive på vegne af PA og efterfølgende udbetale til dem.

Ud af de 59 sagsøgere, er 14 døde siden retssagen blev anlagt. De afdøde rejseledere blev repræsenteret i retten af deres efterkommere.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem