Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

IDF mødt med mindre modstand end forventet af terrorgrupper i PA-kontrolleret Jenin

Her ses Israelske styrker på vej ind i byen PA-kontrolleret Jenin i Judæa og Samaria (Vestbredden) under anti-terroroperationen, 3. juli 2023. (Foto: Flash90)
Israels forsvarshær (IDF) er forbavset over, at de kun er blevet mødt med lidt modsatsn af terrorgrupperne som har taget kontrollen fra de palæstinensiske myndigheder (PA) i byen Jenin i Judæa og Samaria Derfor vurderer IDF at anti-terroroperationen kan afsluttes tidligere end planlagt. Mange af terroristerne er gået i skjul blandt indbyggerne i Jenin.

MIFF har igennem længere tid skrevet om at de palæstinensiske myndigheder (PA), som Danmark pumper milliarder af skattekroner i, har mistet kontrollen i flere af sine byer i Judæa og Samaria – især byen Jenin hvor terrorgrupper nu truer Israels sikkerhed.

PA har ikke vist vilje eller evne til at stoppe terrorgrupperne i deres selvstyeeområder, hvilket PA ellers er forpligtet til, jf. Oslo-aftalerne.

Derfor har Israels forsvarshær (IDF) i en lang periode gennemført daglige anti-terroraktioner for at beskytte sin befolkning mod terror.

Allerede før ​​Operation Breakwater blev sat i værk i april 2022, stod det klart, at Jenin og området omkring Jenin, udgør en ekstraordinær sikkerhedsudfordring for Israel. Området blev allerede beskrevet som problematisk under Anden Intifada, der blev støttet af PA med Yasser Arafat i spidsen og kostede over 1.100 israelere livet i 2000-2005. PA’s manglende kontrol med Jenin betyder at unge palæstinensere uden problemer kan blive aktive terrorister og angribe IDF.

For at forstå hvorfor problemet er så stort i Nordsamaria – især i Jenin, er det afgørende at forstå regionens geografi. Øst for det nordlige Samaria-område ligger Nahal Tirza-området. Det er det største område i Judæa og Samaria, der er under PA’s kontrol. Området grænser op til Jordandalen, hvilket gør det let at smugle våben fra kongeriget Jordan. Læs mere om Jenin her.

Natten til mandag gennemførte Israels forsvarshær (IDF) endnu en stor antiterror-operation i PA-kontrolleret Jenin.

Anti-terror operationen i Jenin, er den største siden Anden Intifada.

Israels forsvarshær (IDF) har netop udgivet en statistik over det seneste år (fra juni 2022 til juni 2023), over deres anti-terroroperationer i Jenin. Rapporten viser blandt andet at 52 israelere har betalt med livet for palæstinensisk terror fra juni 2022 til juni 2023 – 15 af de israelske terrorofre blev dræbt af terrorister fra Jenin. MIFF har samlet hovedpunkterne fra IDF-rapporten her.

Målet med anti-terroroperationen er at fjerne terrorgrupper fra byen og konfiskere våben.

Under anti-terroroperationen opdagede IDF blandt andet et hemmeligt underjordisk våbenlager inde i en af ​​byens moskeer. IDF fandt store mængder skydevåben og sprængstoffer – læs mere om hvad IDF fandt i Jenin her.

IDF’s talsmand, brigadegeneral Daniel Hagari fortæller i dag, at den store anti-terroroperation i PA-kontrolleret Jenin kan blive afsluttet tidligere end forventet, måske i løbet af nogle dage.

Det skyldes at IDF møder mindre modstand end forventet af de bevæbnede palæstinensiske terrorgrupper og har opnået de fleste mål med anti-terroroperationen, skriver Jerusalem Post.

Ifølge IDF’s talsmand havde IDF på forhånd udvalgt et stort antal terrormål, der skulle destrueres – alt lige fra kommandocentre til våbendepoter og bombefabrikker.

Tilbage står kun omkring 10 terrormål. Mange af de forudvalgte terrormål blev allerede ødelagt i løbet af anti-terroroperationens første dag. Israels luftvåben (IAF) ødelagde allerede flere terrormål i løbet af de første to timer i anti-terroroperationen.

Ved anti-terroroperationen blev der brugt droner til at ødelægge omkring 20 terrormål, mens kommandosoldater og elitesoldater sammen med regulære infanteri- og sikkerhedsstyrker neutraliserede andre terrormål. Over 1.000 IDF-soldater deltager i operationen.

Her ses palæstinensiske terrorister i gadekampe mod IDF i Jenin, 3. juli 2023. (Foto: Flash90)

Ifølge de palæstinensiske myndigheders sundhedsministerium er 10 palæstinensere blevet dræbt under anti-terroroperationen. De var stort set alle bevæbnede terrorister.

Selvom indbyggerne i Jenin kun udgør 10% af befolkningen i Judæa og Samaria (Vestbredden), er byen blevet en farlig terrorrede, der truer Israels sikkerhed – læs mere her.

Flere terrorgrupper har taget over i byer som Jenin, hvor PA har mistet kontrollen. En af de stærkeste terrorgrupper i Jenin er den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ), som får mange millioner kr. af Iran til at angribe Israel.

For nylig var flere PIJ-ledelere på besøg i Iran, siden har PIJ opildnet til at optrappe terrorangrebene mod Israel.

IDF’s mål med anti-terroroperationen er at nedbryde terrorgrupperne, anholde mistænkte terrorister og konfiskere våben.

Til at starte med vurderede IDF, at de skulle finde frem til 150 eftersøgte terrorister i Jenin. Ud af Jenins omkring 50.000 indbyggere, er omkring 300 af klar til at gribe til våben, begå terrorangreb og angribe IDF.

IDF har anholdt 120 terrormistænkte, nogle af dem blev efterfølgende løsladt.

IDF er forbavset over, hvor lidt væbnet modstand de har mødt i Jenin. Indtil videre har der kun været 10 skudepisoder mellem terrorister og IDF – IDF havde forventet langt hårdere modstand.

Om det skyldes at IDF lagde terrorgrupperne ned, om terrorgrupperne frygter målrettede droneangreb eller der er andre grunde, vides ikke, men de fleste terrorister i Jenin har valgt at gemme sig.

Terroristerne gemmer sig blandt indbyggerne og kan derfor være svære at finde.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem