Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Jenin er blevet terroristernes legeplads – en tikkende bombe som kræver handling

Allerede under Anden Intifada, der i 2000-2005 kostede over 1.100 israelere livet, var området omkring PA-kontrolleret Jenin i Judæa og Samaria problematisk. I dag har de palæstinensiske myndigeder (PA) mistet kontrollen i byer som Jenin og terrorgrupper har gjort byen til deres legepleads. På billedet ses tungt bevæbnede terrorister fra den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad i Judæa og Samaria, 6. oktober 2022. (Foto: Flash90)
- Det er ironisk at Jenin betyder "havernes by" på hebraisk - det eneste der blomstrer er terrorister som har gjort byen til deres legeplads, skriver Hanan Greenwood.

MIFF har igennem længere tid skrevet om at de palæstinensiske myndigheder (PA), som Danmark pumper milliarder af skattekroner i, har mistet kontrollen i flere af sine byer i Judæa og Samaria – især byen Jenin hvor terrorgrupper nu truer Israels sikkerhed.

Derfor har Israels forsvarshær (IDF) i en lang periode gennemført daglige anti-terroraktioner for at beskytte sin befolkning mod terror.

Tidligt i morges gennemførte IDF endnu en anti-terroraktion i Jenin, der endte med at IDF måtte redde sine sårede soldater ud af byen med kamphelikoptere – det er over 20 år siden Israel sidst har været nødsaget til at indsætte kam helikoptere.

– Dagens eksplosion i PA-kontrolleret Jenin i Judæa og Samaria (Vestbredden), kom ikke som en overraskelse, skriver den israelske journalist Hanan Greenwood i avisen Israel Hayom.

Ifølge Greenwood, ville dagens anti-terroraktion i Jenin være blevet registreret som en rutineopgave, hvis det ikke havde været for de 7 sårede IDF-soldater og kamphelikopterne som måtte redde dem ud.

– At skriften var på væggen er en underdrivelse, skriver Greenwood og tilføjer at det ikke kunne være mere ironisk af Jenin betyder “havernes by” på hebraisk, for det er ikke blomster der blomstrer i Jenin!

Ifølge Greenwood er alle klar over at terrortruslen fra Jenin vil kræve handling på et helt andet niveau end daglige anti-terroraktioner.

Allerede før ​​Operation Breakwater blev sat i værk i april 2022, stod det klart, at Jenin og området omkring Jenin, udgør en ekstraordinær sikkerhedsudfordring for Israel. Området blev allerede beskrevet som problematisk under Anden Intifada, der blev støttet af PA med Yasser Arafat i spidsen og kostede over 1.100 israelere livet i 2000-2005. PA’s manglende kontrol med Jenin betyder at unge palæstinensere uden problemer kan blive aktive terrorister og angribe IDF.

For at forstå hvorfor problemet er så stort i Nordsamaria – især i Jenin, er det afgørende at forstå regionens geografi. Øst for det nordlige Samaria-område ligger Nahal Tirza-området. Det er det største område i Judæa og Samaria, der er under PA’s kontrol. Området grænser op til Jordandalen, hvilket gør det let at smugle våben fra kongeriget Jordan.

Selvom der det seneste år har været øget fokus på at stoppe våbensmugling, havner mange våben fortsat i Nablus og Jenin. Samtidig trak Israel sig fra de israelske bosættelser Ganim, Kadim, Sha’anur og Chomesh under løsrivelsen. Det betød at IDF ikke længere kunne sørge for at holde ro og orden i området, der blev til terroristernes “legeplads”. I begyndelsen af ​​Operation Shover Galim, delte terrorister klip af sig selv mens de trænede i at begå terrorangreb mod israelere i ruinerne af bosættelsen Kadim.

Det er vigtigt at pointere, at IDF ikke undgår aktiviteter i området og ofte går ind i Jenin og Nablus – også dybt ind i byerne, men samtidig er der kun tale om lokale operationer, ikke en massiv militær-operation på et stort område.

Højtstående IDF-embedsmænd har tidligere fortalt Israel Hayom, at der ikke er behov for at bringe massive styrker ind, som det skete under Operation Protective Wall i 2002, fordi efterretningerne er meget mere nøjagtige, og det er muligt at operere kirurgisk på stedet. Den kirurgiske aktivitet når ikke sit mål, og selv i dag kan man tydeligt se, hvordan terroristerne gør alt for at skade IDF-soldaterne, der kommer ind i byerne. Det omstændighed, at der ofte ikke er sårede IDF-soldater, skyldes præcis aktivitet og bedre kvalitetsforanstaltninger, men det betyder ikke, at terroristerne ikke forsøger at skade IDF-soldaterne, tværtimod, skriver Greenwood.

For nylig fortalte en IDF-kilde til Israel Hayom, at der ikke er tvivl om, at terrororganisationerne forsøger at gøre Jenin til Gaza: – Der er ikke en indgang til Jenin og Nablus, hvor køretøjer ikke er blevet beskadiget. Nogle nætter er skaden mindre, andre nætter er der vejsidebomber som forårsager stor skade på køretøjet. Terroristernes frækhed er stigende. Deres sprængladninger bliver mere kraftfulde og vi kan se resultatet i skaderne ved eksplosionerne. Heldigvis trænger de ikke ind i vores værktøjer, men der er ingen tvivl om, at de er blevet mere vovede og forsøger at komme til steder med stærkere og kraftigere ladninger og gemme dem mere kreative steder, siger IDF-kilden til Israel Hayom.

Spurgt ind til om der er behov for at indsætte flere beskyttede styrker eller pansrede mandskabsvogne, svarede kilden at det ikke er nødvendigt endnu og tilføjede at: – Fjenden forsøger at nå dertil, men vi vil ikke lade det ske.

Nu tyder alt på at IDF igen må genvurderer situationen.

Alle forstår at Janin er en tikkende bombe. IDF har de seneste måneder mere eller mindre åbent talt om behovet for at iværksætte en operation i det nordlige Samaria for at udrydde terroren der. Hændelsen her til morgen i Jenin forstærker blot IDF’s vurdering, påpeger Greenwood.

Den omstændighed at en kamphelikopter for første gang har skudt siden Anden Intifada, er mere end noget andet, et bevis på den nye virkelighed vi befinder os i, skriver Greenwood og tilføjer at sikkerhedsmyndighederne må handle fast og beslutsomt for at udrydde truslen, så den ikke koster flere liv.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem