Danske medier elsker brug af copy/paste journalistik i deres dækning af hvad der sker i Israel. (Foto: Skærmdump fra Berlingske Tidende, 9 okt 2022)

Danske medier vender virkeligheden på hovedet

Er danske medier mon bange for at danskerne får sympati for israelerne?

MIFF har tidligere skrevet om at ikke kun danske og norske medier skaber et falsk billede af israel, det gør svenske medier også. Som MIFF har dokumenteret i bogen Det falske bildet av Israeler det falske billede blevet skabt igennem flere årtier med ensidig og fejlagtig information fra norske medier og skolebøger. Samme falske billede af Israel gentages også i Danmark.

Tilbage i 2021 blev den svenske journalist Annika Borg interviewet til netavisen Bulletin. Her forklarede hun blandt andet hvorfor også de svenske journalister praktiserer en ensidige dækning af hvad der sker i Israel.

Hvert år arrangerer Den svenske kirke og deres hjælpeorganisation Diakonia turer til Judæa og Samaria (Vestbredden). Alle udgifter dækkes og journalister fra alle store svenske redaktioner har deltaget på turene, ifølge Borg.

Lignende turer organiseres også af EU-kontorets repræsentant i Jerusalem og finansieres af EU (dvs at også de danske skatteydere er med til at finansiere turene), skrev MIFF 4. oktober.

Ovennævnte er relevant i forhold til danske mediers dækning af hvad der sker i Israel. MIFF har flere gange gennemgået danske mediers dækning af terrorangreb i Israel og der tegner sig et klart mønster. Danske medier dækker langt fra alle terrorangreb mod israelere. Ofte bliver terroristerne ikke kaldt terrorister og deres israelske terrorofre kaldes ofte i stedet for dræbte. Ord har en stor betydning når det gælder terror – især når det gælder terror i Israel. Se udvalgte eksempler på MIFFs gennemgang af danske mediers dækning af terrorangreb i Israel her.

I weekenden blev den 18-årige kvindelige soldat, Noa Lazer skudt og dræbt på klods hold af terrorist i Øst-Jerusalem. Terrorangrebet blev efterfølgende fejret af palæstinensere og en hyldest sang til ære for terroristerne er allerede blevet spredt på sociale medier – se her.

Intet af det har de danske mediers interesse, dansk dækning af hvad der sker i Israel handler ikke om at rapportere hvad der sker, men derimod om at tegne et bestemt billede og terrorangrebet i weekenden er desværre ingen undtagelse.

MIFF har gennemgået dækning af terrorangrebet i Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad, BT, Politiken og Fyens Stiftstidende. Aviserne har alle brugt copy/paste journalistik taget fra ritzau med samme overskrift og med undtagelse af Politiken også samme billede. Dvs at uanset hvilken dansk avis du læser, vil du få de samme oplysninger om Israel – det er en klassisk dansk medietaktik.

Her er hvad de danske aviser skrev om terrorangrebet:

To teenagere mister livet efter uroligheder på Vestbredden

En kvindelig israelsk soldat og to palæstinensiske teenagere har mistet livet i uroligheder omkring Jerusalem.

Israelske styrker har lørdag dræbt to palæstinensiske teenagere i kampe på Vestbredden.

Det oplyser embedsmænd fra det palæstinensiske selvstyre ifølge nyhedsbureauet Reuters.

En bevæbnet palæstinenser har ligeledes skudt og dræbt en israelsk soldat i Jerusalem, oplyses det fra israelsk side, skriver nyhedsbureauet.

Ifølge politiet åbnede palæstinenseren ild mod israelske sikkerhedsstyrker ved en sikkerhedspost ved indgangen til en palæstinensisk flygtningelejr i udkanten af Jerusalem nær Vestbredden.

Det var en kvindelig soldat, som blev dræbt, lyder det fra israelske myndigheder.

Tidligere blev det oplyst, at israelske sikkerhedsstyrker havde besvaret skud fra palæstinensere i Jenin på Vestbredden. Det skulle være sket under en operation for at anholde en person fra gruppen Islamisk Jihad.

Det palæstinensiske sundhedsministerium har oplyst, at to personer på 16 og 18 år blev dræbt i den forbindelse. 11 blev såret.

Den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, har fordømt drabene.

Indtrængningen i byen Jenin er de seneste af sin slags og vidner om, at graden af sikkerhed svinger meget på Vestbredden, mens et valg i Israel nærmer sig 1. november.

Den stigende vold på Vestbredden, hvor palæstinenserne har delvist selvstyre, har været en af de værste udviklinger i årevis med omkring 80 dræbte palæstinensere, herunder både civile og militære personer.

FNs specialkoordinator for fredsprocessen i Mellemøsten, norske Tor Wennesland, siger, at han er foruroliget over volden og opfordrer til mere rolige tilstande.

Urolighederne finder sted kort før den jødiske helligdag Sukkot, der varer syv dage og tiltrækker tusindvis af besøgende til Jerusalem.

/ritzau/

Her er MIFFs kommentarer:
1. Israel blev ramt af et terrorangreb, hvorfor kommer den oplysning ikke frem i overskriften?
2. En terrorist skød mod israelske soldater ved et checkpoint i Øst-Jerusalem, hvorfor nævnes det ikke i copy/paste teksten fra ritzau?
3. Hverken ritzau eller de danske medier som formidler nyhedsbureaets oplysninger, nævner at Jenin i Judæa og Samaria (Vestbredden) hører under de palæstinensiske myndigheder (PA), men PA har igennem længere tid ikke formået at opretholde ro og orden i området. Jenin er derfor blevet en terrorredde som udklækker mange terrorister, der udgør en reel risiko for Israels sikkerhed. Derfor er Israels forsvarshær (IDF) nødsaget til at gå ind i byen for at stoppe terroren, der udgør derfra i at brede sig.
4. Ritzau kalder den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) for en “gruppe”. PIJ er den næst største terrorgruppe i Gaza efter den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som kontrollerer enklaven. PIJ har ry for at være endnu mere brutal end Hamas og har ligesom Hamas et erklæret mål om at udslette Israel. PIJ har igennem længere tid forsøgt at få et stærkt fodfæste blandt de unge i fx Jenin som terrorgruppen rekrutterer til at begå terrorangreb mod Israel via sociale medier. PIJ angreb desuden Israel med over 1.100 raketter i løbet af to dage i august, under den seneste Gaza-krig. Intet af det nævnes af ritzau eller de danske medier, der bruger nyhedsbureauet som kilde.
5. Palæstinenserne har ikke delvist selvstyre i Judæa og Samaria, som danske medier gengiver fra ritzau. Jf. Oslo-aftalerne fra primo 1990’erne, er Judæa og Samaria delt op i Område A, B og C. I Område A har de palæstinensiske myndigheder (PA) fuld kontrol – jøder er forbudt ved lov at færdes, handle, bo eller eje jord i Område A og det er livsfarligt for jøder som kører ind i Område A. Jf. Oslo-aftalerne er PA og Israel forpligtede til at samarbejde om sikkerheden i Område B. Israel har fuld kontrol over Område C og det er også her israelske bosættelser der jf. folkeretten er lovlige ligger.
Hvis PA sørgede for at holde ro og orden i områder som Jenin ville Israel ikke være nødsaget til at gennemføre anti-terroraktioner der for at stoppe terrorister i at begå terrorangreb i Israel. Ved den seneste terrorbølge som har ramt Israel i år, kom de fleste terrorister fra Jenin. Terrorbølgen har kostet 19 personer livet.
6. Danske medier gengiver at Israel netop nu fejrer helligdagen Sukkot, men nænver intet om at tiden omkring fejring af de jødiske helligdage (jødisk nytår, Yom Kippur fasten og Sukkot) altid er en ekstra spændt periode, hvor palæstinensiske terrorgrupper opildner til at begå terror mod Israel.
7. Hverken ritzau eller danske medier nævner at palæstinensere hylder terroristerne bag terrorangrebet med fyrværkeri, fester og hyldest sang. Danske læsere har således ikke en jordisk chance for at forstå hvorfor situationen eskalerer og hvorfor Israel har ret og pligt til at beskytte sin befolkning mod terror.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp