Derfor er så mange journalister Palæstina-aktivister

- Den svenske kirke «driver et målbevidst, strategisk og langsigtet arbejde for at mediedækningen kun skal formidle et ensidig syn på konflikten og et negativt billede af Israel», skriver den svenske journalist Annika Borg.
Er det kirken som oplærer journalister i at blive anti-israelske? (Illustrationsfoto: EU)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Ikke kun danske og norske medier skaber et falsk billede af israel, det gør svenske medier også. Som MIFF dokumenterede i bogen Det falske bildet av Israel fra november 2020, er det falske billede blevet skabt igennem flere årtier med ensidig og fejlagtig information fra norske medier og skolebøger. Vi ser det samme falske billede af Israel gentaget i Danmark.

Om kort tid udkommer MIFFs bog i svensk oversættelse.

Den 23. maj gav den svenske journalist Annika Borg i netavisen Bulletin en forklaring på svenske journalister ensidige dækning.

– Den svenske medierapportering er forvrænget og mangler neutralitet når det gælder Israel og Palæstina. Det er ikke tilfældigt, men en konsekvens af kirkelige journalistturer til Vestbredden (Judæa og Samaria), indleder Borg.

Hvert efterår arrangerer Den svenske kirke og deres hjælpeorganisation Diakonia turer til Judæa og Samaria (Vestbredden). Alle udgifter dækkes og journalister fra alle store svenske redaktioner har deltaget på turene, ifølge Borg.

Den svenske journalist har selv været med på en af turene. Hun skriver at der fastslås «et tydeligt, begrænset og sorthvidt syn på hvem er offer og hvem skurk/overgrebsmand ». Ud af mere end 32 programpunkter på turen, med studiebesøg og forelæsninger, er der kun én håndfuld indslag som ikke er direkte Palæstina-aktivistiske. «Kender man til noget om regionen, Mellemøstens historie og konflikterne så bliver slagsiden overtydelig,» skriver Borg.

Turarrangørerne spiller på følelser, og lægger op til besøg og mødepunkter «hvor det ikke er bekvemt at stille kritiske spørgsmål». «Få journalister ser gennem den manipulation de udsættes for,» skriver Borg.

Den svenske kirke og Diakonia har i hovedtræk de samme palæstinensiske samarbejdspartnere som Den norske kirke og Kirkens Nødhjelp/Folkekirkens Nødhjælp i Danmark. Der er god grund til at tro at norske og danske journalister, kirkeledere og andre får serveret samme oplæg som Borg beskriver under turer med Kirkens Nødhjelp.

«At forelæsere og at der ved studiebesøg eksempelvis udtrykkes ren historierevisionisme, som om jøder og jødedommen ikke har teologiske og historiske rødder i landet. Videre at der i verden sker en normalisering af den «zionistiske fjende» og der udtrykkes opmuntringer til at støtte BDS-bevægelsens totalboykot af Israel. Hamas og andre terrorgrupper i regionen beskrives som «frihedskæmpere» og det fremstilles som en pligt at gennemføre «diplomatisk terrorisme» mod Israel,» skriver Borg. «Israel dæmoniseres for alle aspekter af sin indenrigspolitik.»

Borg tvivler ikke med at kalde Diakonias journalistturer for en «propagandarejse». Arrangørenes mål er at skabe et negativt billede af Israel. «Og det kaldes kirkelig påvirkningsarbejde,» konstaterer Borg.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikel– Jeg er målløs over de ødelæggelser jeg har set
Næste artikelTallene for de arabiske pogromer mod jøder i Israel i maj 2021
Avatar
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen indlæg at vise