Search
Boycot Eurovision 2019, Boykot Israel (Herning, 2019-02-23 Privatfoto)
Boycot Eurovision 2019, Boykot Israel (Herning, 2019-02-23 Privatfoto)

27 procent af københavnerne støtter boykot af Israel

Ny israelsk meningsmåling viser at 27 procent af indbyggerne i København støtter boykot, deinvesteringer og sanktioner (BDS) mod Israel.

Tirsdag den 28. juli deltog chefen for det israelske ministerium for strategiske anliggender Ronen Manelis i et møde med Knessets kontrolkomité. Ministeriets chef præsenterede resultaterne af en ny meningsmåling som har undersøgt holdningen til BDS-bevægelsen i 15 europæiske storbyer, Nordamerika, Sydamerika og Sydafrika. BDS står for boykot, deinvestering og sanktioner mod Israel, og bevægelsens politiske mål inkluderer krav om retten til at vende tilbage – det vil give 7 millioner palæstinensere ret til at flytte til Israel. Det vil føre til at verdens eneste jødiske stat forsvinder, og erstattes af arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58. Politiets sikkerhedstjeneste i Berlin har klassificeret de dele af BDS-bevægelsen som stiller spørgsmålstegn ved Israels ret til at eksistere som antisemitiske – læs MIFFs artikel om det her. Læs også MIFFs artikel om BDS grundlægger Omar Barghouti som helt åbent har sagt at bevægelsens mål er at Israel ikke skal være en jødisk stat.

Hvor mange støtter BDS i København?
Deltagerne i undersøgelsen blev spurgt hvordan de stiller sig til BDS-bevægelsen, dens mål og aktiviteter. I Købehavn svarede 11 procent at de støtter BDS stærkt, 16 procent at de støtter BDS i nogen grad. Til sammen giver det 27 procent i støtte til BDS i København. Læs MIFFs artikler om BDS aktioner i Danmark her.

Til sammenligning svarede 16 procent i Oslo at de støtter BDS stærkt og 22 procent at de støtter BDS i nogen grad. Til sammen giver det en støtte på 38 procent til BDS hos vores norske naboer. I forhold til de andre byer som deltog i undersøgelsen, er det kun i Johannesburg i Sydafrika med 43 procent, at støtten til BDS er højere end i Oslo. I de andre europæiske ser støtten til BDS således ud: London 33 procent, Paris 27 procent, Madrid 26 procent, Berlin 21 procent. I amerikanske byer får BDS støtte fra 22-30 procent af befolkningen.

Ifølge meningsmålingen findes den største modstand mod BDS i Berlin med 21 procent og de to sydamerikanske byer Sau Paulo og Buenos Aires. I Købehavn svarede 6 procent at de er stærkt imod BDS, 7 procent svarede at de er imod i nogen grad. Mens 60 procent stillede sig neutralt i spørgsmålet om BDS.


MIFF-meningsmåling i Norge i 2019
I 2019 gennemførte MIFF en meningsmåling af hvad det norske folk mener om at Norge videreudvikler handel og samarbejde med Israel. En lille overvægt var negative (37 procent), mens 32 procent var positive.

MIFF har endnu ikke foretaget en lignende undersøgelse i Danmark – det skyldes at MIFF kun har været her i landet siden 2018 og er meget mindre end i vores naboland. MIFF i Norge blev stiftet i 1978 og har over 11.000 norske medlemmer. I Danmark har MIFF omkring 550 medlemmer.

Som MIFF tidligere har påpeget, konkurrer de politiske partier på venstrefløjen om at være den største tilhænger af boykot af Israel. Det giver stemmer fordi en betydelig andel af danskerne i forvejen har antisemitiske holdninger og flere tror endda på løgnbilleder om Israel.

MIFF har skrevet mange artikler om stigende antisemitisme i Danmark – læs artiklerne her. Der er flere grunde til vi ser stigningen som har stået på igennem mange år – læs mere om det her. Holocaust-overlevende har desuden advaret om stigende global antisemitisme – det er på tide vi lytter til de sidste stemmer som har oplevet de værste konsekvenser af antisemitisme – læs mere om det her.

Der skal politisk handling til for at komme antisemitismen til livs – skrev MIFF den 21. februar 2020. Danmark kunne starte med at tilslutte sig IHRAs arbejdsdefinition af hvad antisemitisme er:

”Antisemitisme er en bestemt opfattelse af jøder som kan udtrykkes som had overfor jøder. Verbale og fysiske manifestationer af antisemitisme rettet mod jøder eller ikke-jøder og/eller deres ejendom og mod jødiske kulturelle og religiøse institutioner.” [Vedtaget af IHRA i Bukarest den 26. maj 2016. MIFFs uofficielle oversættelse.]

Den 12. februar 2020 skrev socialdemokratiets (S) indfødsretsordfører og udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund i Berlingske Tidende, at Danmark bør tilslutte sig IHRAs definition af antisemitisme. Et af hans argumenter for antisemitismens fremmarch – også i Danmark er at mindet om Holocaust udviskes i takt med de sidste overlevende og vidner til antisemitismens ultimative ondskab går bort. Han mener det stiller helt særlige krav til os som samfund. Derfor ønsker Socialdemokratiet, ifølge Stoklund, en national samtale om antisemitismens væsen. Han understreger desuden at vi bør tage antisemitismen alvorligt og at den ikke må accepteres uanset hvordan den viser sig. Derfor mener han at IHRAs definition af antisemitisme er et fornuftigt værktøj i bekæmpelsen af antisemitisme. Han understreger også at den på ingen måde griber ind i den danske ytringsfrihed.

MIFF har hårdt brug for din støtte til at stå op for Israel
Meningsmålingerne og virkeligheden på jorden tegner et tydeligt billede – det er på tide ALLE danske Israel-venner står sammen om at støtte Israel og det jødiske folk. MIFF har hårdt brug for din hjælp til at fortsætte informationsarbejdet. Læs mere om MIFF her.Du kan hjælpe MIFF på flere måder – bliv MIFF-medlem her, giv en gave til MIFF her, bliv frivillig her.
Alle midler går ubeskåret til MIFFs arbejde for Israel.
Mange tak for din støtte!

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp