Auschwitz-overlevende advarer mod ny bølge af antisemitisme

Over 200 overlevende og ledere fra omkring 60 lande samles i dag for at mindes ofrene i dødslejren, samtidigt advarer holocaust-overlevende om ny bølge af antisemitisme.
Den 27 januar 1945 blev dødslejren Auschwitz-Birkenau befriet. ca. 1,2 mio. børn blev myrdet under Hoolcaust. På billedet ses børn i Auschwitz. (Foto: https://www.flickr.com/photos/unisonpics/)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

I dag markeres den internationale Auschwitz dag. I den andledning vil over 200 Auschwitz-overlevende samles sammen med ledere i den tidligere dødslejr for at mindes de mere end 1. mio jøder som blev myrdet dér under Holocaust, skriver Times of Israel.

De overlevende vil dele deres historie og komme med en kraftig advarsel mod den nye globale bølge af antisemitisme.

David Marks (93) fra Rumænien overlevede Auschwitz og mistede 35 familiemedlemmer i dødslejren. I går talte David med journatlister under sit besøg dér:
-Vi ønsker at den næste generation skal vide hvad vi blev udsat for og at det aldrig må ske igen, sagde David Marks.

Fra midten af 1942 deporterede nazisterne systematisk jøder fra hele Europa til seks lejre – Auschwitz-Birkenau, Belzec, Chelmno, Majdanek, Sobibor og Treblinka.

Arrangørene understreger at dagens mindehøjtidelighed først og fremmest har fokus på de overlevende og deres historier frem for storpolitik som 75-årsdagen for befrielsen af Auschwitz er blevet kritiseret for.

-Det handler om de overlevende – det handler ikke om politik, sagde Ronald Lauder, leder af World Jewish Congress til AFP da han mødte en gruppe Auschwitz-overlevende i den tidligere dødslejr.

-Vi kan se at antisemitismen stiger nu og vi ønsker ikke, at de overlevendes fortid skal bliver deres børns fremtid eller deres børnebørns fremtid, sagde Ronald Lauder.

Kongelige, præsidenter og premierministre fra næsten 60 lande vil deltage ved mindehøjtideligheden i Auschwitz – ingen af verdens førende ledere deltager. Den israelske præsident Reuven Rivlin vil også deltage.

Ved markering af 75-årsdagen for befrielsen af ​​Auschwitz-Birkenau i Yad Vashem, Holocaust Memorial Center i Jerusalem sidste torsdag, deltog mere end 40 statsoverhoveder fra hele verden. Danmark var repræsenteret af Statsminister Mette Frederiksen.

Forholdet mellem Polen og Israel er anstrengt og markeringen i Jerusalem blev i Polen set som en konkurrent til den internationale Auschwitz-dag som også markeres i Danmark.

Den russiske præsident, Vladimir Putin skabte vrede efter han beskyldte Polen for at have samarbejdet med Hitler og medvirket til at Anden Verdenskrig brød ud.

Polens præsident, Andrzej Duda nægtede at deltage ved 75-årsdagen for befrielsen af Auschwitz i Jerusalem efter han ikke blev inviteret til at holde tale, mens den russiske præsident fik ordet. Præsident Duda vil holde tale i dag i Auschwitz.

De Allierede kendte allerede til Holocaust i 1942
Mens verden først lærte om det fulde omfang af Holocaust efter Den Røde Hær befriede Auschwitz den 27. januar 1945, lå De Allierede inde med detaljerede oplysninger om Nazi-Tysklands folkemord mod jøder meget tidligere.

I december 1942 sendte Polens eksil regering i London et brev med overskriften: “Masseudryddelsen af jøder i det tysk-besatte Polen” til De Allierede. I brevet var der detaljerede beretninger om Holocaust fra medlemmer af den polske modstandsbevægelse. Det internationale samfund troede ikke på informationerne og Holocaust blev ikke stoppet. For at informere De Allierede om hvad der foregik i Polen, satte de polske modstandsmænd Jan Karski og Witold Pilecki deres liv på spil ved at infiltrere og flygte fra dødslejre – heriblandt Auschwitz og ghettoer i det besatte Polen.

Troede ikke på beretningerne om Holocaust
Beretningerne om hvad der foregik i Polen blev anset for polsk krigspropaganda.

– Man troede simpelthen ikke på de fleste rapporter var sande, siger den kendte Oxford-historiker professor Norman Davies til AFP.

På trods af at den polske- og den jødiske modstandsbevægelse krævede at De Allierede skulle bombe jernbanerne der fører til Auschwitz og andre dødslejre, lød svaret at: – vi er nødt til at koncentrere os om militære mål, ikke civile mål, siger Davies som er ekspert i polsk historie.

-Et af de mål som det britiske militær bombede var en syntetisk brændstoffabrik nær Auschwitz i 1943-44, tilføjer Davis.

Selvom De Allierede fløj med krigsfly henover Auschwitz-Birkenau blev der ikke givet ordre om at bombe dødslejren.

-Det var en af de største forbrydelser begået af dem der var ligeglade. De Allierede vidste hvad der foregik her – de kunne have gjort noget, men gjorde bevidst ikke noget ved det, siger Auschwitz-overlevende David Lenga på 93 til AFP.

Auschwitz-Birkenau var den største af alle Nazi-Tysklands døds- og koncentrationslejre og den hvor flest mennesker blev myrdet – primært europæiske jøder men også romaer, sovjetiske krigsfanger og polakker.

Fra 1940 til 1945 var Auschwitz en del af et stort og brutalt netværk af lejre over hele Europa, opført af nazisterne for at gennemføre Hitlers ”Endelige løsning” – folkedrabet mod de estimerede 10 millioner jøder der levede i Europa på det tidspunkt.

Her ses Polens præsident sammen med Auschwitz-overlevende i Auschwitz:Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelHvis Vestbredden annekteres, kan Israels største parti blive arabisk
Næste artikelPremier League-stjerner forenet i stærk Holocaust-video
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise