Det kurdiske flag. (Foto: William John Gauthier, 2011, flikcr)

Israels overraskende allierede i Mellemøsten

- Den stigende trussel fra Iran har fået mange i irakisk Kurdistan til at se en alliance med Israel som endnu et led i kæden, der kan sikre fremtiden for deres autonomi og et springbræt til uafhængighed, skriver Neta Bar.

Efter Irans seneste ballistiske missilangreb mod Erbil, hovedstaden i den autonome kurdiske provins i det nordlige Irak, påstod Iran at de havde bombet to hemmelige israelske baser som stadig var aktive i området. Teheran stillede et ultimatum: Luk de resterende baser eller stå over for yderligere militæraktion, skriver Neta Bar i Israel Hayom.

Der kan skrives bøger om iransk aggression mod det kurdiske selvstyre og Erbils komplicerede forhold til Bagdad, uanset om Irans påstande om at Israel opererer fra det autonome område er sande eller ej, er påstanden om at der er bånd mellem Israel og en muslimsk, kurdisk stat i det nordlige Irak bemærkelsesværdig.

Kurdistan-regionen i det nordlige Irak blev etableret i 1992, under Golfkrigen (første Golfkrig), da USA erklærede området for at være en flyveforbudszone som førte til tilbagetrækningen af ​​Saddam Husseins styrker fra regionen. Ledere af den kurdiske undergrund (Peshmerga), dannede et parlament og en regering og Erbil blev udnævnt til hovedstaden.

I 1994-1997 rasede en blodig borgerkrig mellem de to vigtigste kurdiske politiske fraktioner. Krigen endte i en politisk ordning, der bragte et minimum af stabilitet og demokrati til den autonome region. Efter Saddam-styrets fald i 2003 blev den kurdiske region en del af den irakiske føderation og fik selvstyre og med det en æra med betydelig økonomisk fremgang. I modsætning til Irak, som faldt ud i total krig og endeløs recession, voksede og blomstrede den kurdiske region.

Forbindelsen mellem den jødiske stat og kurderne i det nordlige Irak blev skabt længe før sidstnævnte fik nogen grad af selvstyre. Forholdet kan spores helt tilbage til 1960’erne, hvor den israelske regering forsøgte at skabe en koalition af ikke-arabiske styrker i Mellemøsten som en modvægt til den enhedsfront de arabiske lande udgjorde i deres kamp mod Israel. Med iransk hjælp bevæbnede og trænede Mossad dem, der kæmpede under den berømte kurdiske leder Mustafa Barzani. Kurdiske ledere, inkl. Barzani, besøgte Israel i hemmelighed i de år, mens repræsentanter for den israelske regering og hær besøgte det nordlige Irak.

Israels forbindelse til det kurdiske mindretal i Irak nåede et højdepunkt i 1966, da en Peshmerga-styrke formåede at udslette en hel irakisk brigade på egen hånd i et slag syd for Erbil. Israel byggede på det tidspunkt endda et felthospital til de sårede kurdiske krigere.

I 1975 afbrød Iran imidlertid sine forbindelser med kurderne, og forbindelsen mellem Israel og kurderne led følgelig også.

Trods de afbrudte forbindelser og vanskelighederne som kurderne stødte på i deres kamp for uafhængighed, forblev den pro-israelske stemning blandt en stor del af den kurdiske ledelse stærk – og Israel overførte endda humanitær bistand til det nordlige Irak via Tyrkiet i 1980’erne.

Med udvisningen af ​​Saddams styrker fra det nordlige Irak, begyndte de israelsk-kurdiske forhold igen at blive bedre. I 2004 mødtes lederen af ​​den kurdiske region, Masoud Barzani, med daværende premierminister Ariel Sharon, og de to erklærede samarbejde om visse anliggender. Barzani sagde selv efter mødet, at hvis Irak etablerede diplomatiske forbindelser med Israel, ville han arbejde for at etablere et israelsk konsulat i Erbil. I årenes løb har udenlandske rapporter peget på voksende bånd mellem Jerusalem og Erbil, og under krigen mod Islamisk Stat (ISIS) i 2014-2017 blev det rapporteret, at Israel hjalp Peshmerga med at bekæmpe ISIS.

I lyset af den voksende trussel fra Iran ser mange i irakisk Kurdistan alliancen med Israel som endnu et led i kæden, der vil være med til at sikre fremtiden for deres autonomi og som et springbræt til uafhængighed.

Dr. Mahdi Faraj som er ekspert i internationale forbindelser siger: “Vi deler mange fælles træk. Tidligere hjalp kurderne jøderne med at immigrere til Israel, og Israel hjalp kurderne med at bekæmpe Saddam. Som mange kurdere er Jeg glad for Israels succes og har et godt kendskab til deres historie. Jeg ser meget gerne at Israel hjælper med at løse det kurdiske nationale spørgsmål.”

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp