Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Iran truer Israel: – Forbered jeres beskyttelsesrum

Irans nye drone "Mohajer 10" blev præsenteret under storslået ceremoni i Teheran, 22. august 2023. (Foto: Irans præsidentkontor)
Iran præsenterede ny drone og nye trusler mod Israel.

Iran fortsætter med at udvikle nye og mere avancerede droner. For nylig præsenterede de deres nyeste drone, «Mohajer-10» under en storslået ceremoni med præsident Ebrahim Raisi.

Ifølge Iran har den nye drone en rækkevidde på 2000 km og kan flyve i op til 24 timer i en højde på 7000 m. Dvs at Iran nu udgør en trussel mod Israel og amerikanske styrker i regionen.

De seneste år har iranske droner været i fokus – især Ruslands brug af den iranske kamikazedrone Shahed-136 i krigen i Ukraine

«Mohajer-10» minder om den amerikanske Reaper-drone og andre lignende langdistancedroner, der kan bære tunge last som eksempelvis missiler.

Flere lande udvikler lignende droner, inkl. Kina og Israel. Israel og USA har været pionerer inden for udviklingen af moderne droner med modeller som Predator, Hermes og Heron. De seneste år er Iran også trådt ind på drone-markedet.

Irans præsident, Ebrahim Raisi overværende præsentationen af landets nye drone. (Foto: Irans præsident kontor)

Meget af Irans teknologi er baseret på amerikanske droner. Iran deler også drone-opskrifterne med sine allierede – eksempelvis den iransk-støttet terrororganisation Hizbollah i Syd-Libanon, den iransk-støttet terrorgruppe Hamas, der kontrollerer Gaza og den iransk-støttet Houthi-milits i Yemen. Iran har også et tæt drone-samarbejde med Rusland.

Irans nyeste drone menes at kunne bære en nyttelast på omkring 300 kg og have en hastighed på 200 km i timen. Det svarer til omkring halvdelen af hastigheden påUSA’s Reaper-drone og kun en fjerdedel af nyttelasten. Det betyder, at Irans nye drone, ligger et til to årtier bag konkurrenterne.

Alligevel påstår Iran, at dronen kan bære missiler, udføre elektronisk krigsføring og efterretning. Det er dog fortsat uklart, hvor stor en trussel dronerne udgør. Dronerne er ret langsomme og kan ses på radar og er derfor et let mål for en avanceret luftforsvar.

Derfor vælger mange lande at investere i «drone-sværme», hvor mindre, hurtige og meget bevægelige droner opererer i store grupper. Den slags droner er meget svære at håndtere for et luftforsvar.

Under Irans præsentation af sin nye drone på landets stats-tv, kørte en klar trussel mod Israel på skærmen, skrevet på persisk og hebraisk «Forbered jeres beskyttelsesrum.»

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem