Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hizbollah


image icon

Hizbollah står på USA, EU, Canada og Australiens terrorliste, og er forbudt i Tyskland.


Hizbollah er en shia-muslimsk, militant organisation som opererer på vegne af Iran. Terrororganisationen står på USA, EU, Canada og Australiens terrorliste, og er forbudt i Tyskland. Hizbollah er en sammensætning af ordene “Hizb” og “Allah”, som betyder “Allahs parti”. Nogle vælger skriveformen Hizbullah, Hezbollah eller Hizballah. Hizbollahs politiske fløj («Loyalitet til modstandsblokken») er en en betydelig magtfaktor i libanesisk politik.

Hvad er historien bag Hizbollah?

Primo 1980’erne sendte Iran agenter fra Den Iranske Revolutionshær til at assistere med etableringen af en revolutioner islamisk bevægelse i Libanon. Målet var at samle medlemmer som ville deltage i jihad (hellig krig) mod Israel. De første rekrutter blev med tiden kernen i Hizbollah. Iran, som er en shia-islamisk republik, forbliver en nær allieret, finansiel støtte og model for Hizbollah. Derudover støttes Hizbollah også af Syrien.


image icon

Hizbollah har erklæret at deres mål er «at frigøre Palæstinas 1948-grænser», det vil betyde at verdens eneste jødiske stat forsvinder.


Hizbollah har erklæret at deres mål er «at frigøre Palæstinas 1948-grænser», det vil betyde at verdens eneste jødiske stat forsvinder. Hizbollah er også blevet anklaget for at benægte Holocaust. Hizbollah-kontrollerede mediekanaler har flere gange spredt antisemitiske konspirationsteorier.

Hvordan finansieres Hizbollah?

Ifølge Hizbollah får de penge fra forretningslivet, privatpersoner og religiøse grupper i Libanon. Ifølge vestlig efterretning modtager Hizbollah en væsentlig del af deres midler, træning, våben og andet fra Iran og Syrien. Finansiering kommer også fra illegal virksomhed. De seneste år har Hizbollah været en tung aktør i den syriske borgerkrig, hvor deres krigere har støttet Assad-regimet.

Hizbollahs ideologi er en blanding at islamisk nationalisme, antisemitisme, antizionisme, antiimperialisme, shia-jihad, anti-vest og Khomeinisme. Foruden deres fjendtlig agenda mod Israel, ønsker Hizbollah at samle alle muslimer i én ummah (et folk). For at nå det mål arbejder de for at fremme shia-islam i Libanon, efter samme mønster som den iranske revolution i 1979.

Libanon og Hizbollah


image icon

Ved parlamentsvalget i 2018 fik «Loyalitet til modstandsblokken» (Loyalty to the Resistance Bloc) 13 af 128 sæder og deres alliance vandt flertal.


Libanon er Hizbollahs kerneområde, hvor de også er støttet af en stærk politisk bevægelse. Ved parlamentsvalget i 2018 fik «Loyalitet til modstandsblokken» (Loyalty to the Resistance Bloc) 13 af 128 sæder og deres alliance vandt flertal. I august 2008 anerkendte Libanons regering Hizbollahs væbnede styrker og gav dem ret til at «frigøre eller genvinde okkuperet land».

Hizbollah har i praksis kontrol over det meste som sker i Libanon. Til trods for modstand i dele af befolkningen, kan Hizbollah dominere med deres væbnede styrker. Hizbollah har i årevis skjult sine raketter blandt den libanesiske civilbefolkning og lagt sine militære installationer i tæt befolkede områder.

Hizbollah og Israel


image icon

FN-styrken i Syd-Libanon (UNIFIL) har givet Hizbollah noget nær fri mulighed for at opbygge sig igen i området efter krigen i 2006.


Hizbollah har haft Israel som deres hoved-modstander siden 1980’erne. Frem til Israel trak sig tilbage fra Syd-Libanon i 2000, gennemførte Hizbollah en lang række angreb mod israelske styrker. Angrebene mod Israel fortsatte efter tilbagetrækningen, og udløste Anden Libanon-krig i 2006. Israel ser det som afgørende at stoppe Irans og Hizbollahs militære opbygning i Syrien og Libanon.

Hizbollah og Syrien

Efter borgerkrigen i Libanon sluttede i 1990, tillod Syrien Hizbollah at beholde deres våben og opbygge sig militært. Syrien har leveret våben til Hizbollah og ladet Iran bruge syrisk territorium til våbenleverancer. For Assad-regimet i Damaskus har det været en fordel at Hizbollah kunne angribe fra libanesisk territorium i stedet for syrisk. Dermed ramte israelske forsvarsoperatkioner Libanon og ikke Syrien.

Da den syriske borgerkrig startede i 2011 kastede Hizbollah sig tidligt ind i kampen i forsvar for Assad-regimet. Flere tusind Hizbollah-krigere blev dræbt og såret under kampene, i en blodig krig som har kostet over en halv million mennesker livet. Israel har flere gange bombet våbenkonvojer med avancerede våben på vej til Hizbollah i Libanon.

Hizbollah og Iran


image icon

«Israel er vores fjende. Dette er en aggressiv, ulovlig og illegitim enhed, som ikke har nogen fremtid i vores land. Israels skæbne viser sig i vores motto: ‘Død over Israel’.» Hassan Nasrallah


Hizbollah blev etableret af Iran, og ayatollaherne i Teheran har fortsat en overordnet kontrol over terrororganisationen. Da Hizbollah deltog i libanesisk valg for første gang i 1992 var det med støtte fra Irans øverste leder Ali Khamenei. «Hizbollah fremmer de originale ideer med islamisk jihad,» sagde Ali Larijani, ordfører ved Irans parlament i 2010.

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.