Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Yad Vashem hjælper Storbritannien med historisk undersøgelse af antal ofre i nazisternes ‘Lille Auschwitz’ på besat britisk ø

På mindepladen ved indgangen til "S. S Lager-Sylt" står der: - Portstolperne markerer indgangen til den tyske koncentrationslejr "S.S Lager-Sylt". Omkring 400 fanger døde her fra marts 1943 til juni 1944. Mindepladen blev placeret af tidligere fanger og deres familier. (Foto: Simply Jan, 7. september 2014, flickr)
Under Anden Verdenskrig oprettede nazisterne tvangsarbejds- og koncentratonslejre på besat brtisk ø. Nu vil eksperthold med hjælp fra Yad Vashem få afklaret hvor mange ofre led en grusom død på øen.

Den britiske regering har besluttet at indlede historisk undersøgelse af, hvor mange ofre led en grusom død i nazistiske tvangsarbejds- og koncentrationslejre på øen Alderney, som tyskerne besatte i 1940-1945. Det officielle tal er 389 markerede grave, men det skønnes at antallet af ofre er meget højere – optil flere tusinde Holocaust-ofre, skriver Jewish News Syndicate (JNS).

– Tal er vigtige, fordi sandheden er vigtig. Ofrene fortjener sandhedens værdighed og indbyggerne på Alderney fortjener at vide, hvor mange ofre døde, så de kan blive fri for konspirationsteorier og historieforvrængning, siger den britiske udsending, Lord Eric Pickles.

– At overdrive eller underdrive antallet af Holocaust-ofre, er i sig selv en form for Holocaust-forvrængning og en alvorlig trussel mod vores fælles Holocaust-hukommelse som er med til at fremme en verden, hvor man har glemt folkedrab, tilføjer Pickles, der leder den britiske delegation i International Holocaust Remembrance. Alliance (IHRA).

Alderney ligger i Den Engelske Kanal og er en del af Bailiwick of Guernsey, der er en ud af tre Crown Dependencies – dvs. selvstyrende områder under den britiske krone. Nazisternes besættelse af øen var en del af Adolf Hitlers plan om at befæste en “Atlanterhavsmur” for at forsvare sig mod de allieredes invasion.

Under besættelsen oprettede nazisterne tvangsarbejds- og koncentrationslejre. Den mest berygtede hed Lager Sylt. Flere tusinde tvangsarbejdere, inkl. krigsfanger og civile fra flere lande, blev fragtet til Alderney for at bygge bunkere, tunneller og andre befæstninger. De blev tvunget til arbejde under barske forhold, og mange døde af sygdom, underernæring og udmattelse.

Et eksperthold under ledelse af Paul Sanders, der er professor ved NEOMA Business School Reims i Frankrig, vil undersøge det reelle dødstal og antallet af fanger på øen, eksperternes rapport forventes klar i marts 2024.

Israels Holocaust-museum Yad Vashem vil hjælpe eksperterne med undersøgelsen.

 

 

 

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem