Search
Hvem vil fortælle Holocaust-overlevendes historie når de ikke er blandt os mere? (Foto: Eneas De Troya, 26. jan 2013, Flickr)

Israels Holocaust-overlevende kæmper sidste kamp for at holde mindet i live

Om få år vil der ikke være flere Holocaust-overlevende til at fortælle deres historie.

Antallet af Holocaust-overlevende fortsætter med at falde i takt med at flere og flere overlevende går bort.

I 2020 levede der 192.000 Holocaust-overlevende i Israel.

Ifølge tal fra Holocaust Survivors’ Rights Authority publiceret i forbindelse med den internationale Holocaust-mindedag den 27. januar, er der kun omkring 150.600 Holocaust-overlevende tilbage i Israel, skriver Israel Hayom.

Tallene viser at 21% af de overlevende har passeret 90-årsalderen, omkring 1.100 er over 100 år gamle.

Det seneste år 15.123 Holocaust-overlevende døde. Tallene viser også at 60% af Israels Holocaust-overlevende er kvinder med en gennemsnitsalder på 85,9

63% af Israels Holocaust-overlevende er født i Europa, 55.300 (37 %) i Sovjetunionen, 17.100 (11 %) i Rumænien og 7.800 (5 %) i Polen. Derudover er 37 % født i Asien eller Nordafrika, heraf er 28.300 fra Marokko og Algeriet, som også blev udsat for forfølgelse under Anden Verdenskrig.

16.500 Holocaust-overlevende har rødder i Irak og blev ofre for de voldsomme Farhud-pogrommer mod det jødiske samfund i Bagdad i juni 1941. 10.200 overlevende har rødder i Tunesien og Lybien, hvor de også blev forfulgt og sendt til arbejdslejre.

En tredjedel af de overlevende immigrerede til Israel i 1989 under den store migrationsbølge fra Sovjetunionen. De fleste af dem blev absorberet af den blandede israelske by Haifa, efterfulgt af Israels hovedstad Jerusalem, Tel Aviv, Ashdod, Netanya, Beersheba, Petach Tikva og Rishon Lezion.

– Tallene taler for sig selv, understreger viceminister ved premierministerens kontor Uri Maklev og tilføjer: Der er fortsat flere tusind Holocaust-overlevende tilbage … og Holocaust Survivors’ Rights Authority gør alt for at hjælpe dem så godt vi kan. I takt med de overlevende er blevet ældre, er hjælpen de tilbydes, blevet rettet mod det mere personlige – eksempelvis sundhed og samfundsrelaterede behov.

– Vi vil fortsætte med at se på hvordan vi kan hjælpe de overlevede som har gennemlevet de værst tænkelige grusomheder, slutter han.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp