Search
Conrad Myrland underviser skoleelever i Rogaland, 27. januar 2023. (Foto: Privat)

Hvordan man forklarer teenagere hvorfor Israel er nødvendig

Hvordan forklarer du teenagere, at den jødiske stat Israel er nødvendig? Det var mit problemstilling, da jeg ​​underviste elever på to gymnasier i Rogaland i Norge.

I da er 78 år siden dødslejren Auschwitz blev befriet. Derfor er blev den 27. januar valgt som datoen for den internationale Holocaust-mindedag.

I dag viste jeg elever grafen som viser at 65-90% af jøderne i 9 europæiske lande blev udryddet i løbet af blot 5 år. I 10 andre lande blev 20-45% af jøderne myrdet – Norge er et af de lande. I Danmark blev de fleste jøder reddet til Sverige i oktober 1943, men det hører med til historien at der også var dem som endte i lejre hvor de døde og at Danmark (som mange andre lande), allerede afviste jøder i 1930’erne der desperat forsøgte at flygte fra nazisterne. Mange af de afviste jøder døde under Holocaust. Det førte i 2005 til en officiel undskyldning fra daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

I min præsentation blev påstanden: «Israel behandler palæstinenserne lige så dårligt som jøderne blev behandlet under Anden Verdenskrig.» vist på den store skærm. I HL-senterets nye undersøgelse, svarede 32% af Norges befolkning at påstanden stemmer helt eller delvist. Derudover mener 35% at det er umuligt at svare på påstanden. Hos de norske muslimer er 45% enige i påstanden.

Er det sandt at Israel behandler palæstinenserne lige så dårligt som jøderne blev behandlet under Anden verdenskrig? Eller er der i stedet tale om at norske medier igennem to generationer har ført en ekstrem overdækning af Israel, præget af ensidighed og faktuelle fejl, som har skabt et falsk billede af Israel i store dele af befolkningen?

jeg fremlagde tallene for palæstinenserne og gav dem mulighed for at danne deres egen mening. I 1948-1967, da palæstinenserne i Judæa og Samaria (Vestbredden) samt Gaza levede under jordansk og egyptisk kontrol, lå deres befolkningstilvækst på 1,54% om året. Under israelsk kontrol fra 1967, steg deres årlige befolkningstilvækst til 2,54%. Antallet af israelsk-arabiske statsborgere i Israel er steget med med en faktor på 12 i løbet af 75 år (dvs. 3,46% i årlig befolkningstilvækst). Palæstinensernes levestandard er på niveau med deres med deres arabiske naboer.

Israel er nødvendig i dag fordi løgnene som nazisterne troede også lever i dag. Til trods for at det industrielle mord af jøder i Auschwitz og andre dødslejre blev stoppet, er Europas århundrede lange anti-jødiske og antisemitiske rødder ikke forsvundet. I dag kommer jødehad og antisemitisme ofte til udtryk via dæmonisering og de-legitimering af det jødiske folks kollektiv – staten Israel.

Israel var nødvendig i 1948, fordi europæiske lande ikke ville give jøderne som havde overlevet Holocaust udsigt til et værdigt liv. I Norge var regeringen ikke begejstret for at tage imod 600 jøder, og de ville kun modtage jøder med en uddannelse som Norge kunne få gavn af.

Men Israel er ikke kun nødvendig for at pleje Europas dårlige samvittighed. Europa burde have dårlig samvittighed over at de ikke støttede oprettelsen af national hjemland til det jødiske folk før nazisternes jødeforfølgelser for alvor satte ind. Havde Europa gjort det, havde jøderne haft en nødhavn som ville tage imod dem og redde deres liv.

Israel var og er nødvendig for at redde jøder fra Nordafrika og Mellemøsten. Her blev jøderne udsat for intensiv diskriminering, chikane og vold efter Anden Verdenskrig – især efter europæiske kolonimagter trak sig ud fra områderne. Der levede omkring 1 million jøder i den arabiske verden, 80 år senere er der kun omkring 5.000 jøder tilbage. i lande som Egypten og Irak har der levet jøder i flere tusind år. For 80 år siden levede der omkring 200.000 jøder der. I dag er der kun en håndfuld jøder tilbage i Egypten og Irak.

Jødernes flugt fra Nordafrika og Mellemøsten er en ukendt og mørk historie som fortsatte lang tid efter Hitlers gaskamre i Auschwitz blev sat ud af kraft. Norske elever har normalt ingen viden om det, fordi skolebøgerne ikke fortæller om det. Fordrivelsen var et resultat af den ideologiske alliance skabt mellem nazistiske, arabiske og islamistiske ledere i mellemkrigstiden. Alliancen skød også nye skud efter 1945. SS- på flukt fra straffeforfølgelse i Europa slo seg ned i Egypt og fikk rådgiverstillinger i den egyptiske hæren. Muslimfolk på flugt fra Bosnien, som havde kæmpet på nazisternes side, kastede sig få år senere ind i kampen mod den genoprettet jødiske stat. Over nat blev de «palæstinensere» og de fortsætter deres antisemitiske krig 75 år senere.

Jeg sagde meget mere under min præsentation for eleverne. Jeg håber og tror på at mit skolebesøg i Rogaland vil skabe mange nye overbeviste zionister!

Hvis du også sætter pris på MIFFs ungdomsarbejde som når ud til de unge med israelske perspektiver, vil vi blive så glade hvis du bliver MIFF-medlem eller giver MIFF en gave til at intensivere ungdomsarbejdet endnu mere – tak for din støtte!

Er du selv ung Israel-ven eller kender du nogle i målgruppen (16-30 år)? Klik for at søge om at deltage i MIFFs gratis ungdomskonference.

Er du unge Israel-ven (18-30 år) eller kender nogle som er? Klik for at søge om at komme med på MIFFs stærkt sponsoreret ungdomstur til Israel.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp