Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Kraftig stigning i palæstinensernes støtte til Hamas

Efter våbenhvilen kom Hamas-leder Yahya Sinwar frem fra sit skjul. Det første han gjorde var at posere sammen med et barn udklækket som en palæstinensisk militant med våben i hænderne. (Foto: Palinfo Twitter)
Meningsmålingen viser også faldende støtte til PAs præsident Mahmoud Abbas.

Netop offentliggjort meningsmåling viser kraftig stigning i palæstinensernes støtte til terrorgruppen Hamas efter den seneste Gaza-krig med Israel. 75% af palæstinenserne mener at terrorgruppen vandt krigen mod Israel for at forsvare Jerusalem og dets hellige steder, skriver Israel Hayom.

meningsmålingen blev foretaget af det palæstinensiske center for politik- og undersøgelsesforskning i Ramallah som også fandt faldende støtte til de palæstinensiske myndigheders (PA) præsident Mahmoud Abbas som blev yderligere svækket efter den seneste Gaza-krig.

Meningsmålingen viste, at 53% af palæstinenserne mener, at Hamas er “bedst fortjent til at repræsentere og lede det palæstinensiske folk”, kun 14% foretrækker Abbas’ verdslige Fatah-parti.

Khalil Shikaki som har undersøgt opinionen blandt palæstinenserne i mere end to årtier, ser det som et “dramatisk” skift, samtidigt understreger han, at samme mønster er set ved tidligere meningsmålinger under perioder med stigende spændinger. Ved tidligere målinger vendte billedet efter tre til seks måneder, når det viste sig at terrorgruppen Hamas ikke kunne indfri sine løfter til palæstinenserne om at kunne bringe forandring med sig.

Marchen mod krig begyndte i april da palæstinensiske demonstranter gik i sammenstød med israelsk politi hver eneste nat i Øst-Jerusalem over begrænsninger af offentlige sammenkomster i den hellige måned Ramadan grundet Corona-restriktioner. Sammenstødene spredte sig efterhånden også til Al-Aqsa-moskeen på Tempelbjerget. Ramadan måneden er altid en spændt periode i Jerusalem. Samtidigt faldt ramadan også sammen med Jerusalemsdag og en lejetvist i Øst-Jerusalem gjorde det ikke bedre.

Læs: Palæstinenserne bliver ikke smidt ud af Jerusalem. Hvem er det som marginaliseres i Jerusalem?

Læs (10. maj): Hundredvis såret under Jerusalemsdag. Stenkastere gik til angreb på israelsk politi og på israelske civile.

Læs (10. maj): Raketangreb mod Jerusalem og andre byer. Det israelske forsvar sender forstærkninger til Gaza-grænsen.

Hamas er en nazi-inspireret terrororganisation med et erklæret mål om at udslette Israel og står blandt andet på EUs terrorliste. Hvem er Hamas? Læs HER. Læs om Hamas’ taktik og trussel mod Israel HER.

Under den seneste Gaza-krig i sidste måned angreb terrorgruppen Hamas Israels civilbefolkning med mere end 4300 raketter i læbet af 11 dage. 90% af raketterne blev nedskudt af Israels missilforsvar Iron Dome. 12 personer i Israel blev dræbt, over 335 blev såret, flere af dem kritisk. Derudover er tallene for de psykiske konsekvenser og antallet af israelere som får PTSD og angst af de gentagende raketangreb uoverskuelige. Hamas har i snit angrebet Israel med 2000 raketter årligt i 20 år. Læs mere HER.

Israel vandt kontrollen over Øst-Jerusalem, Judæa og Samaria (Vestbredden) og Gaza under Seksdagskrigen i 1967. Palæstinenserne fik selvstyre i Område A og B, i Judæa og Samaria (jf oslo-aftalerne, 1993), Israel har kontrollen over Område C. Israel trak sig ud af Gaza i 2005, i 200g vandt Hamas valget og i 2007 tog terrorgruppen kontrol over enklaven i et blodigt kup.

Palæstinenserne nægter at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og vil have Øst-jerusalem som palæstinensisk hovedstad.

De palæstinensiske myndigheders præsident Mahmoud Abbas har tidligere åbent sagt, at han i de hemmelige fredsforhandlinger med Israel i 2007 og 2008 afviste en næsten fuld israelsk tilbagetrækning fra Vestbredden. De områder Judæa og Samaria, som Israel ville beholde, skulle kompenseres med andre landområder. Dét skal du huske hver gang du hører om Israels besættelse og manglende vilje til en to-statsløsning, store norske og danske medier fortier det nemlig. Afdøde chefforhandler i PLO, Saeb Erekat, bekræftede ovennævnte – læs HER.

Se også klippet nedenfor:

Meningsmålingen viser at 77% af palæstinenserne mener, at Hamas vandt den seneste Gaza-krig, stort set samme % af de palæstinensiske respondenter svarede at Hamas kæmpede for at forsvare Jerusalem og dets hellige steder snarere end som en del af en intern magtkamp med Abbas’ Fatah-parti.

1.200 palæstinensere i Judæa og Samaria samt Gaza, deltog i sidste uge i undersøgelsen (fejlmargen på 3 procentpoint).

– I de fleste palæstinensers øjne er Hamas en vinder, sagde Shikaki og tilføjede, at det kan tænkes at Hamas måske kæmper for at opretholde sit momentum fordi terrorgruppen i realiteten ikke har kontrol over hvad der sker i Jerusalem.

Abbas står over for en større krise blandt palæstinenserne efter han aflyste det første valg i 15 år tilbage i april – læs: Hamas anklager Abbas for et kup. Undtagelsestilstand i de palæstinensiske områder (PA) efter kommende palæstinensiske valg igen er blevet aflyst.

På det tidspunkt så det ud til, at Fatah ville lide endnu et ydmygende nederlag over for Hamas som vandt en stor valgsejr under parlamentsvalget i 2006. Abbas beslutning om at bruge Israels beslutning om ikke at give indbyggerne i Øst-Jerusalem lov til at stemme ved det palæstinensiske valg, som en undskyldning for at aflyse valget, hjalp Hamas og banede vejen for at terrorgruppen kunne henlede opmærksomheden på Abbas svaghed i Israels hovedstad.

Omkring to tredjedele af palæstinenserne modsatte sig Abbas’ beslutning om at aflyse valget. Stort set samme procentdel af palæstinenserne mener at Abbas aflyste valget af frygt for valgresultatet og ikke grundet Israels beslutning vedr. indbyggerne i Øst-Jerusalem

Ifølge Shikaki sagde kan Abbas muligvis genvinde palæstinensernes støtte hvis han viser initiativ, enten ved at reformere PA som ses som mere og mere korrupt og autoritær, eller ved at vise initiativ til at sætte skub i fredsprocessen efter 12 års pause.

– Desværre ser vi indtil videre ikke Abbas tage initiativ. Vi ser ham ikke tale med offentligheden, han har ikke en strategi, han har ikke en plan. Han venter i stedet. Jeg tror ikke situationen vil vende medmindre Hamas virkelig begår store fejl, slutter Shikaki

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!