Hamas anklager Abbas for et kup

Undtagelsestilstand i de palæstinensiske områder (PA) efter kommende palæstinensiske valg igen er blevet aflyst.
De palæstinensiske myndigheders (PA) leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK, Flickr.com.)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Den 29. april meddelte de palæstinensiske myndigheders (PA) præsident Mahmoud Abbas at det første palæstinensiske valg i 15 år udsættes på ubestemt tid. Læs hvorfor beslutningen ikke er overraskende og EUs kradse kritik af den HER.

Nyheden er dog druknet lidt i medierne grundet Meron katastrofen i Israel som kostede 45 personer livet – læs mere HER.

Men i de palæstinensiske selvstyreområder og i Gaza er det ikke gået ubemærket hen. Flere steder har der været store protester. Nu har Abbas erklæret undtagelsestilstand i de palæstinensiske selvstyreområder, skriver Israel Hayom.

Lidt info om PA i Judæa og Samaria og Hamas i Gaza:
Gaza-striben har til sammen omkring to millioner indbyggere, Judæa og Samaria (Vestbredden) omkring tre millioner. Siden 2007 har “Palæstina” de-facto været delt i to. Terrorgruppen Hamas har fuld kontrol over Gaza-striben, mens Fatah-bevægelsen styrer de palæstinensiske selvstyremyndigheder (PA) i Judæa og Samaria (Vestbredden). Palæstina har i dag to præsidenter, to premierministre, en lovgivning som er ude af funktion og har været ude af stand til at afholde valg – læs mere HER. Palæstina opfylder således ikke folkerettens betingelser for at blive anerkendt som en stat – læs mere HER. Præsident for PA er Mahmoud Abbas. Læs mere HER.

Læs hvordan Fatah glorificerer terror mod israelere HER.

Læs om terrorgruppen Hamas HER.

Efter udsættelsen af valget har terrorgruppen Hamas, som har haft kontrollen over Gaza siden 2007 og ville utfordrer Abbas og hans Fatah-parti, anklaget Abbas for at gennemfører «et kup» mod deres partnerskab. Både i Ramallah, Judæa og Samaria (Vestbredden) og i Gaza by på Gazastriben har der været protester mod Abbas.

Mens Abbas har udnyttet den eskalerende vold i Øst-Jerusalem som påskud for at aflyse valget, mener kritikerne at den 85-årige præsidents beslutning skyldes hans manglende vilje til at underkaste sig valgprocessen.

Stor splittelse i Fatah har medført at mange frygter at terrorgruppen Hamas vil vinde valget, som de også gjorde ved det seneste valg i 2006 – læs mere HER.

EUs udenrigschef, Josep Borrell, sagde blandt andet i en erklæring efter Abbas’ udsættelse af valget:

»En dyb skuffelse,«

»Vi opfordrer på det kraftigste til, at alle palæstinensiske aktører genoptager drøftelser med andre fraktioner, efter at sådanne møder har været en succes i de seneste måneder. En ny dato for et valg må straks fastsættes,«


Nu er spørgsmålet om EU og andre donorlande – blandt dem Danmark, vil skære i deres økonomiske støtten til de stadigt mindre demokratiske palæstinensiske selvstyremyndigheder? (læs om PAs misbrug af dansk bistand HER).

Læs også: – Palæstinensisk valg kan ende i Fatah-land, Hamas-stan og Israel. – Pres fra donorlandene som finansierer den palæstinensiske centrale administration tvinger PA-præsident Abbas til valg. Abbas satser på at terrorgruppen Hamas får parlamentet, mens han får præsidentembedet, skriver Hanna Ziadeh.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelIDF har anholdt mistænkte for at hjælpe terrorister bag angreb mod israelske teenagedrenge
Næste artikelFatah: – Modstand er det palæstinensiske folks naturlige ret mod zionistisk arrogance
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise