Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hamas anklager Abbas for et kup

De palæstinensiske myndigheders (PA) præsident Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK, Flickr.com.)
Undtagelsestilstand i de palæstinensiske områder (PA) efter kommende palæstinensiske valg igen er blevet aflyst.

Den 29. april meddelte de palæstinensiske myndigheders (PA) præsident Mahmoud Abbas at det første palæstinensiske valg i 15 år udsættes på ubestemt tid. Læs hvorfor beslutningen ikke er overraskende og EUs kradse kritik af den HER.

Nyheden er dog druknet lidt i medierne grundet Meron katastrofen i Israel som kostede 45 personer livet – læs mere HER.

Men i de palæstinensiske selvstyreområder og i Gaza er det ikke gået ubemærket hen. Flere steder har der været store protester. Nu har Abbas erklæret undtagelsestilstand i de palæstinensiske selvstyreområder, skriver Israel Hayom.

Lidt info om PA i Judæa og Samaria og Hamas i Gaza:
Gaza-striben har til sammen omkring to millioner indbyggere, Judæa og Samaria (Vestbredden) omkring tre millioner. Siden 2007 har “Palæstina” de-facto været delt i to. Terrorgruppen Hamas har fuld kontrol over Gaza-striben, mens Fatah-bevægelsen styrer de palæstinensiske selvstyremyndigheder (PA) i Judæa og Samaria (Vestbredden). Palæstina har i dag to præsidenter, to premierministre, en lovgivning som er ude af funktion og har været ude af stand til at afholde valg – læs mere HER. Palæstina opfylder således ikke folkerettens betingelser for at blive anerkendt som en stat – læs mere HER. Præsident for PA er Mahmoud Abbas. Læs mere HER.

Læs hvordan Fatah glorificerer terror mod israelere HER.

Læs om terrorgruppen Hamas HER.

Efter udsættelsen af valget har terrorgruppen Hamas, som har haft kontrollen over Gaza siden 2007 og ville utfordrer Abbas og hans Fatah-parti, anklaget Abbas for at gennemfører «et kup» mod deres partnerskab. Både i Ramallah, Judæa og Samaria (Vestbredden) og i Gaza by på Gazastriben har der været protester mod Abbas.

Mens Abbas har udnyttet den eskalerende vold i Øst-Jerusalem som påskud for at aflyse valget, mener kritikerne at den 85-årige præsidents beslutning skyldes hans manglende vilje til at underkaste sig valgprocessen.

Stor splittelse i Fatah har medført at mange frygter at terrorgruppen Hamas vil vinde valget, som de også gjorde ved det seneste valg i 2006 – læs mere HER.

EUs udenrigschef, Josep Borrell, sagde blandt andet i en erklæring efter Abbas’ udsættelse af valget:

»En dyb skuffelse,«

»Vi opfordrer på det kraftigste til, at alle palæstinensiske aktører genoptager drøftelser med andre fraktioner, efter at sådanne møder har været en succes i de seneste måneder. En ny dato for et valg må straks fastsættes,«


Nu er spørgsmålet om EU og andre donorlande – blandt dem Danmark, vil skære i deres økonomiske støtten til de stadigt mindre demokratiske palæstinensiske selvstyremyndigheder? (læs om PAs misbrug af dansk bistand HER).

Læs også: – Palæstinensisk valg kan ende i Fatah-land, Hamas-stan og Israel. – Pres fra donorlandene som finansierer den palæstinensiske centrale administration tvinger PA-præsident Abbas til valg. Abbas satser på at terrorgruppen Hamas får parlamentet, mens han får præsidentembedet, skriver Hanna Ziadeh.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem