Palæstina

Palæstina er en geografisk betegnelse på et område langs østbredden af Middelhavet, først og fremmest området mellem havet og Jordan-floden. Området består i dag af Israel, Vestbredden og Gaza-striben.  

Palæstinas historie

Udtrykket Palæstina (arabisk: Falastin) blev brugt første gang af den græske historiker Herodot omkring fem hundrede år før vores tidsregning. Det antages at udtrykket var knyttet til folkeslaget som i Israels historie kaldes for filistrene, som forsvandt omkring samme tid. Efter romerne slog det tredje jødiske oprør mod okkupationen af Judæa ned, omdøbte romerne Judæa til Syrien, Palæstina og Jerusalem til Aelia Capitolina som et propagandatiltag for at bryde den jødiske kobling til landet og hovedstaden.


image icon

I oldtiden var landområdet Palæstina klemt mellem imperier som assyrerne, babylonierne og perserne i øst og egypterne i vest


Palæstinas religion

I oldtiden var landområdet Palæstina klemt mellem imperier som assyrerne, babylonierne og perserne i øst og egypterne i vest. I det område lå kongerigerne Israel og Juda i det sidste årtusind f. Kr. Her blev jødedommen født, og siden da har der været sammenhængende jødisk tilstedeværelse i området. Kristne kom i flertal fire eller fem hundrede år efter Jesus. Efter muslimernes erobring af området i 600-tallet blev det flertallets religion fra omkring slutningen af 1100-tallet og frem til jødisk indvandring i 1900-tallet.

Palæstinas sprog

Som et vigtigt knudepunkt mellem Afrika, Asien og Europa har befolkningen i landområdet Palæstina historisk set haft mange og skiftende sprog alt efter hvilket imperium dominerede området. Med muslimernes erobring i 600-tallet blev arabisk med tiden det dominerende sprog, men sprog som aramæisk, hebraisk, armensk levede videre. Arabisk er det officielle sprog i de palæstinensiske selvstyremyndigheder.  

Palæstinas kort


image icon

Med dagens moderne statsdannelser ligger landområdet Palæstina omgivet af Libanon og Syrien i nord, Jordan i øst og Egypten i syd.


Kortet viser Judæa-provinsen i det romerske rige i det første århundred. Det jødiske folk har deres navn fra Yehuda/Judæa, og allerede før romerne okkuperede landet havde der vært tidlige israelitiske og jødiske statsdannelser i området i mange århundreder.

Byer i Palæstina

Nogle af de ældste byer vi kender til i historien ligger i landområdet Palæstina. Jeriko er kendt som den første by Israels folk indtog efter de havde krydset Jordanfloden, men deres historie er flere tusind år før den tid. De mest folkerige byer som i dag administreres af de palæstinensiske myndigheder (PA) er Gaza by, Hebron i Judæa og Samaria (Vestbredden), Khan Yunis, Jabalia og Rafah i Gaza-striben og Nablus på Vestbredden. Alle de byer i Palæstina har over 100.000 indbyggere, i Gaza by over en halv million indbyggere. 


image icon

Alle de byer i Palæstina har over 100.000 indbyggere, i Gaza by over en halv million indbyggere.


Palæstina i dag

Gaza-striben har til sammen omkring to millioner indbyggere, Judæa og Samaria (Vestbredden) omkring tre millioner. Helt siden 2007 har Palæstina de-facto været delt i to. Terrorgruppen Hamas har fuld kontrol over Gaza-striben, mens Fatah-bevægelsen styrer de palæstinensiske selvstyremyndigheder (PA) i Judæa og Samaria (Vestbredden). Palæstina har i dag to præsidenter, to premierministre, en lovgivning som er ude af funktion og har været ude af stand til at afholde valg – læs mere HER. Palæstina opfylder således ikke folkerettens betingelser for at blive anerkendt som en stat – læs mere HER. Præsident for PA er Mahmoud Abbas.

Palæstinas flag

Det palæstinensiske flag har tre horisontale striber i sort, hvid og grøn, med en rød trekant liggende over til venstre på flaget. Flaget blev taget i brug af PLO (Palestinian Liberation Organization) i maj 1964, og siden af «Staten Palæstina». Flaget ligner i høj grad Jordans flag og Vest-Sahara, som alle henter inspiration fra det arabiske oprør mod det osmanniske rige under Første Verdenskrig.

Palæstinas valuta

Frem til 1918 var Palæstina del af Det osmanniske rige, og den osmanniske lira blev brugt. Briternes militære administration brugte først egyptiske pund. I 1927 indførte briterne palæstinensiske pund med arabisk, engelsk og hebraisk skrift. Under jordansk og egyptisk okkupation brugte palæstinenserne jordansk og egyptisk valuta, i dag bruger de israelske shekel.


image icon

Frem til 1918 var Palæstina del af Det osmanniske rige, og den osmanniske lira blev brugt.


Fri Palæstina

En palæstinensisk nationalbevægelse voksede frem efter Første Verdenskrig, fra 1960’erne repræsenteret af PLO. Slagordet «Fri Palæstina» kan betyde et krav om ophør af israelsk okkupation af Judæa og Samaria (Vestbredden), men for mange dominerende palæstinensiske partier og politikere betyder det også et krav om at HELE Israel forsvinder og at det som i dag er en jødisk stat bliver en arabisk og muslimsk stat.

Læs mere om Israel-Palæstina konflikten HER.