Vil Hamas igen vinde det palæstinensiske valg?

Stor splittelse i Fatah øger frygten for gentagelse af 2006-valget med terrorgruppen Hamas som vinder.
Hamas-støttespillere håber den islamistiske terrorgruppe vinder endnu et valg.
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Palæstinensiske valgmyndigheder meddelte 4. april at 36 valglister er godkendt til at stille op til valget i de palæstinensiske områder ved det kommende valg i næste måned. Hvis valget rent faktisk bliver til noget, vil det være første i løbet af 15 år, skriver avisen Israel Hayom.

Parlamentsvalget er sat til afholdelse 22. maj, PA-præsidentvalget er sat til afholdelse 31. juli. Det er et forsøg fra de dominerende palæstinensiske bevægelser – det sekulære Fatah og den islamistiske terrorgruppe Hamas – på at øge den internationale støtte.

Valglisterne viser at Fatah-partiet er meget splittet og at flere udbrydere stiller op til valget med egne lister. Det kan betyde at Hamas, som ikke kæmper med udbrydere, igen vinder valget til den palæstinensiske nationalforsamling – som de også gjorde i 2006.

Præsident Mahmoud Abbas og hans Fatah-bevægelse, som i dag kontrollerer de palæstinensiske selvstyremyndigheder i Judæa og Samaria (Vestbredden), skal således ikke kun konkurrerer om taburettet mod Hamas – men også mod flere af deres tidligere allierede.

En af dem er Nassar al-Kidwa, PLO-lederen Yasser Arafats nevø. Han leder partiet Frihed, efter han tidligere i år blev smidt ud af Fatah. En af dem som har givet sin støtte til Frihed er Marwan Barghouti som afsoner flere livstidsdomme i israelsk fængsel for at være hjernen bag flere dødelige terrorangreb under Anden Intifada og meget populær blandt palæstinenserne. Barghoutis kone er nummer to på listen til Frihed-partiet. Se også hvordan Barghouti hyldes for dine skattepenge HER.

Mohammed Dahlan, som tidligere var Mahmoud Abbas’ sikkerhedschef i Gaza, støtter en anden liste med udbrydere. Han støtter partiet Fremtiden, som ledes af Samir al-Mashharawi. Dahlan lever i dag i eksil i Abu Dhabi og er forhindret i at stille op til valget efter at være havnet i unåde hos Abbas.

Statsminister Salam Fayyad (midten) mener PA aldri har hatt større økonomiske problemer, siden oppstarten i 1994. (Foto: Den katolske kirke i England og Wales)
Tidligere premierminister Salam Fayyad (midten) udfordrer Fatah og Mahmoud Abbas ved valget. (Foto: Den katolske kirke)

Tidligere premierminister Salam Fayyad, som har arbejdet i Verdensbanken og længe har bekæmpet PA-korruption, stiller op som leder af en tredje udfordrer. Fayyad røg som mange andre udfordrer uklar med Abbas og trak sig i 2013 efter seks år som palæstinensisk premierminister. Læs mere om Fayyad HER.

Fatahs liste toppes af lederen af centralkomiteen, Mahmoud Al-Alul. Fatahs generalsekretær Jibril Rajoub (læs om Rajoubs terrorstøtte HER) er nummer to på listen til nationalforsamling. I realiteten betyder det at flere Fatah-fraktioner vil kæmpe mod Hamas, scenariet kan fører til samme udfald som 2006-valget, hvor terrorgruppen i Gaza vandt valget med 74 af parlamentets 132 sæder.

Bekymringen for at Hamas vinder første valgi løbet af 15 år har medført at den palæstinensiske minister for civile saker, Hussein al-Sheikh (læs mere om al-Sheikh HER), har insinueret at valget ikke vil afholdes uden deltagelse af indbyggerne i Øst-Jerusalem. Det vil i så fald kræve en israelsk lovændring, fordi Israel har forbudt al palæstinensisk politisk aktivitet i sin hovedstad. Al-Sheikh afviser påstande om at det blot er en undskyldning for at forhindre valget i at blive gennemført.

I et interview med det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Agency siger Hamas-leder Ismail Haniyeh at selv hvis de vinder parlamentsvalget, vil de arbejde for en samlingsregering med Fatah.

– Hamas ønsker partnerskab, ikke at overtage det politiske system, påstår han.

Valget i 2006 endte med at en blodig konflikt mellem Fatah og Hamas, hvorefter Hamas tog kontrollen over Gaza og Fatah over Judæa og Samaria (Vestbredden). Læs mere om terrorgruppen Hamas HER.

Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-præsident Mahmoud Abbas fra Fatah kæmper om magten ved det palæstinensiske valg. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske udnerigsministerium/ Flickr.com / CC)
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelHouthi-regimet i Yemen indoktrinerer millioner af børn til jihad og jødehad
Næste artikelNetanyahu fik mandat til at danne regering
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise