Search
Jerusalem har været det jødiske folks hovedstad i tre tusind år. (Foto: Ilirjan Rrumbullaku, flickr)

Palæstinenserne bliver ikke smidt ud af Jerusalem

Hvem er det som marginaliseres i Jerusalem?

Godt nok tages der her udgangspunkt i Norges statslige tv kanal NRK, men det kunne lige så godt have været DR.

Således forklarede NRKs Mellemøst-korrespondent Yama Wolasmal forklarede baggrunden for de seneste dages uro i Dagsrevyen 10. mai: «Baggrunden for de sammenstød vi har set de seneste dage er Israels ulovlige bosættelsespolitik, som går ud på at de ofte smider palæstinensere ud af hjem som de har boet i generationer for at bane vej for jødiske bosættere som kan overtage ejendommene. FN siger at det er et klart brud på folkeretten, og siger at det grænser til en krigsforbrydelse, mens Israel siger at Jerusalem er vores udelelige hovedstad og vi bygger der hvor vi vil.»

I en NRK-internetsag siger forsker Marte Heian-Engdal følgende til Wolasmal: «Optøjerne i Jerusalem må ses i sammenhæng med en systematisk marginalisering af palæstinenserne i Øst-Jerusalem.»

Men hvad siger statistikken?

Den procentvise befolkningstilvækst blandt araberne (palæstinenserne) i Jerusalem har været højere end den procentvise befolkningstilvækst blandt israelske jøder siden 1970’erne – læs HER. (med undtagelse af 1990 hvor et stort antal jødiske immigranter kom fra tidligere Sovjetunionen). Andelen jøder i befolkningen er faldet fra knap 72 procent i 1980 til omkring 60 procent i dag.

Både jøder og muslimer har lov til at flytte i Jerusalem. I 2019 var der 17.460 arabere som skiftede bolig i Jerusalem, omkring 33 procent af alle dem som flyttede internt i kommunen var arabere, ifølge oversigten fra Jerusalem Institute for Policy Research.

I 1990 var der 23.600 arabiske husstande i Jerusalem. Frem til 2019 steg antallet med 188 procent, til 68.000. I samme periode steg antallet af jødiske husstande kun med 64 procent, fra 101.200 husstande til 166.000 husstande, viser tal fra Jerusalem Institute for Policy Research. De fakta får du næppe fra NRK og NTB i Norge eller DR i Danmark.

Den aktuelle sag som palæstinenserne de seneste uger har som påskud for volden i Jerusalem er en ejedomstvist i Sheik Jarrah-nabolaget. Nogle få palæstinensiske familier har i årevis nægtet at betale leje for ejendomme som det israelske retssystem har fundet ud af tilhører en israelsk organisation. Nu har Israels højesteret lagt udkastordren i venteposition, alligevel fortsætter den palæstinensiske vold.

Israelske bosættelser er IKKE et brud på folkeretten
De israelske bosættelser er ikke et brud på folkeretten – læs HER og HER, og bliver heller ikke et brud på folkeretten selv hvis en FN-institution skulle hævde det.

Wolasmal og NRK har fortsat ikke nævnt hvad har lagt grunden til volden de seneste uge: Terroren kommer efter en intensiv og koncentreret opildning til vold og terror fra de palæstinensiske selvstyremyndigheder, som Danmark årligt støtter med mange millioner kroner – læs HER. For eksempel, i dagene før Ramadan, fra 2. til 10. april, sendte PAs officielle TV-station mindst 20 gange en sang som opildner til terror. NRK nævner heller ikke at palæstinensiske skolebøger indeholder voldsom opildning til terror, vold og had. Så sent som sidste måned blev skolebøgerne fordømt af EU parlamentet – læs HER.

NRK nævner heller ikke at palæstinensiske selvstyremyndigheder giver dødsdom eller fængsel på livstid med hårdt tvangsarbejde til arabere som sælger deres ejendom til israelske jøder – læs HER.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp