Saeb Erekat bekræfter: – Abbas sagde nej til 100% af Vestbredden, et delt Jerusalem – og tilladelse til indrejse af 150.000 flygtninge til Israel

Du kommer nok ikke til at læse i danske medier om det.

Saeb Erekat: - Israel tilbød mere end
Saeb Erekat: - Israel tilbød mere end "1967-landområdene" (Skærmdump fra PA TV 1. december 2018)

Præsident for Det Palæstinensiske Selvstyr Mahmoud Abbas har tidligere sagt åbent, at han i de hemmelige fredsforhandlinger med Israel i 2007 og 2008 afviste en næsten fuld israelsk tilbagetrækning fra Vestbredden. De områder på Vestbredden, som Israel ville beholde, skulle kompenseres med andre landområder. Dét skal du huske dette hver gang du hører om Israels besættelse og manglende vilje til en tostatsløsning, for store norske – og danske! – medier fortier det helt eller næsten fuldstændigt.

Så sendt som den 1. december 2018 bekræftede den palæstinensiske chefforhandler Saeb Erekat i et detaljeret interview på den officielle palæstinensiske fjernsynskanal PA TV. Palæstinenserne blev tilbudt
mere plads til en stat, end hvad der i dag ligger i Vestbredden og Gazastriben – plus kontrol over de arabiske distrikter i Jerusalem – plus
tilbagevenden af ​​150.000 flygtninge til Israel. Abbas sagde nej.

Her er hvad Erekat sagde ord for ord:

“Jeg hørte [tidligere premierminister i Israel] Olmert siger, at han tilbød [Abbas] 100% af arealet på Vestbredden. Dette er sandt. Jeg er vidne til det. Han [Olmert] viste et kort [til Abbas] og sagde: “Jeg vil have [at Israel får] 6,5 procent af Vestbredden, og jeg vil til gengælde give [palæstinenserne] 6,5 procent af området 1948 [=Israels territorierne inden for 1949 våbenstilstandslinjer – også kaldt 1967-linjerne]. [Olmert] fortalte Abbas:’ Vestbredden og Gazastribens landområde inden 4. juni 1967 var 6.235 kvadratkilometer. Erekat siger [Erekat sagde til Abbas]: “Det er 50 kvadratkilometer uden jord i Jerusalem og Latrun.” Vi vil dele dem mellem os, så arealet er 6.260 km2. [Jeg fortalte Abbas:] Olmert vil give dig 20 kvadratkilometer, så du kan sige [til palæstinenserne]: “Jeg fik mere end 1967 landene.” Hvad angår Jerusalem [sagde Olmert]: “Hvad der er arabisk forbliver arabisk, og hvad der er jødisk forbliver jødisk, og vi holder det som en åben by … [Olmert] sagde: ‘Flygtningenes ret til at vende tilbage til staten Palæstina er deres lov. Men når det kommer til Israel, åbner vi for [i alt] 150.000 flygtninge over ti år, 15.000 [årligt] over 10 år. “

Se indslaget på PA TV 1. december 2018 (oversat til engelsk af Palestinian Media Watch – og udgivet for et par dage siden) .


Note fra MIFF-DK Redaktionen:

Palæstinenserne har før indrømmet afvisningen af Olmerts forslag i 2007-2008. Hvis du vil fordybe dig (på engelsk) i hvad der er sket, kan vi anbefale følgende:

“Ehud Omert still dreams of peace”, The Australian. 2009-11-27

“REVEALED: OLMERT’S 2008 PEACE OFFER TO PALESTINIANS
‘Post’ obtains copy of Abbas’ sketch of proposed Palestinian state; Former PM Olmert blames Livni, Barak for breakdown of talks.
” 2013-05-24

Abbas admits he rejected 2008 peace offer from Olmert. PA president says he declined proposal — which included near-total withdrawal from West Bank and relinquishing Israeli control of Jerusalem’s Old City — because he wasn’t allowed to study map.” 2015-11-19