Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Mike Pompeo: To-statsløsningen er en hindring for normalisering mellem Israel og Saudi-Arabien

Her ses USA's tidligere udenrigsminister Mike Pompeo ved åbningen af National Governors Association. (Foto: Patrick Siebert, Government House, Annapolis, Maryland, 8. feb 2020, Flickr)
USA's tidligere udenrigsminister Pompeo: - Det er umuligt at forestille sig en to-statsløsning med den nuværende palæstinensiske ledelse, der finansierer terror, får penge fra Iran og udbetaler terrorløn for at myrde israelere.

– En normaliseringsaftale mellem Saudi-Arabien og Israel kan blive “umulig” at gennemføre, hvis den betinges af palæstinensernes JA til en palæstinensisk stat, siger USA’s tidligere udenrigsminister Mike Pompeo, skriver Jerusalem Post.

Pompeo var med til at mægle de historiske Abraham-aftaler på plads under præsident Donald Trump. Abraham-aftalerne har tranformeret Mellemøsten og skabt en helt ny dagsorden, siden de blev indgået i 2020 mellem Israel, Emiraterne, Bahrain og Marokko.

Pompeo udtaler til Jerusalem Post: – Det er umuligt at forestille sig en tostatsløsning med den nuværende palæstinensiske ledelse, der finansierer terror, får penge fra Iran og udbetaler terrorløn for at myrde israelere.

– Jeg kan ikke se, hvordan en aftale med de samme ledere, der har afvist alle tilbud skulle være mulig, fortsætter Pompeo.

Pompeo’s interveiw til Jerusalem Post skete efter Saudi-Arabiens første ambassadør i de palæstinensiske selvstyreområder, Nayef al-Sudairi, besøgte PA’s hovedsæde i byen Ramallah. Under sit besøg understregede al-Sudairi, at oprettelsen af en palæstinensisk stat med Østjerusalem som hovedstad er forudsætningen for normalisering med Israel.

– Det Arabiske Fredsinitiativ er et centralt element i enhver kommende aftale, sagde al-Sudairi.

Det Arabiske Fredsinitiativs krav til Israel – Saudi-Arabiens Arabiske Fredsinitiativ blev ratificeret af Den Arabiske Liga i 2002 og bekræftet igen i 2007 samt 2017. Ifølge initiativet skal Israel trække sig ud af Judæa og Samaria (Vestbredden) og Golanhøjderne, en palæstinensisk stat med Østjerusalem som hovedstad skal oprettes og så skal, der findes en “retfærdig løsning” på de palæstinensiske flygtninge. Alt det tilbød Israel de palæstinensiske myndigheder (PA) i 2008 – PA-præsident Mahmoud Abbas sagde NEJ!

Under sin stærke FN-tale i sidste uge, sagde Israels premierminister Benjamin Netanyahu: – Vi må ikke give palæstinenserne vetoret over nye normaliseringsaftaler med arabiske stater. Palæstinenserne vil få stor gavn af en bredere fred. De bør være en del af processen, men de må ikke få vetoret over processen.

I sjældent interview til Fox News, nævnte Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman ikke en palæstinensisk stat, men sagde: – Den palæstinensiske sag er meget vigtig og vi skal løse den.

Kronprinsen tilføjede: – Vi må se, hvor vi går hen. Vi håber, at vi når til et sted, der vil lette palæstinensernes liv og gøre Israel til en aktiv spiller i Mellemøsten.

Pompeo udtaler at enhver amerikansk præsident, uanset om han er demokrat eller repulikaner, vil støtte en normaliseringsaftale. Pompeo understreger, at det er i USA’s interesse at have sikkerhedsrelationer mellem USA og Saudi-Arabien og mellem Israel og Saudi-Arabien. Men tilføjer, at fred vil være “lettere at opnå med en republikansk præsident, en der forstår, at Iran er den største trussel mod fred i regionen.”

Pompeo tilføjede, at Abraham-aftalerne blev realiseret fordi Trump-administrationen anerkendte, at Israel er USA’s vigtigste demokratiske allieret i regionen. Og samtidig identificerede Iran som førende terrorsponsor og største trussel mod verden.

Pompeo slutter: – Isolering af Iran vil gøre regionen mere fredelig og velstående.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem