Albanien følger Kosovo – vedtager IHRA-definition af antisemitisme

Det albanske parlament følger i Kosovos fodspor efter de som det første muslimske land i sidste måned vedtog at tilslutte sig Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) arbejdsdefinition af hvad antisemitisme er – dermed har to lande med muslimsk flertal besluttet at gøre op med antisemitisme. Det skriver avisen Israel Hayom.

Læs MIFF’s artikler om IHRA’s arbejdsdefinition af antisemitisme her.
Læs også: 128 organisationer fra en række lande, inklusiv MIFF, sendte fredag ​​den 7. august et brev til Facebook’s ledelse hvor vi anbefaler brugen af ​​IHRA’s definition i kampen mod antisemitisme.
Facebooks svar til MIFF: – At bekæmpe antisemitisme er et utroligt vigtigt emne, og noget som jeg er meget optaget af, skriver Sheryl Sandberg, vicedirektør i Facebook, i et svar til MIFF.
Læs MIFF’s artikel om Kosovo og Serbiens beslutning om at åbne en ambassade i Jerusalem.
Læs MIFF’s artikel om EU’s advarsel mod Kosovo og Serbiens beslutning om at åbne en ambassade i Israels hovedstad.
Og artiklen: – EU vil tvinge deres anti-israelske politik nedover Kosovo og Serbien, selvom de ikke er medlemslande. Israel bør behandle EU som de behandler os, skriver Eldad Beck.

IHRA er en mellemstatslig organisation med 34 medlemslande, sammen har de aftalt en international arbejdsdefinition af hvad antisemitisme er. Danmark er også medlem af IHRA, alligevel er IHRA-definitionen ikke indført i Danmark.
Læs MIFF’s artikel: Europa kan ikke bekæmpe jødehad uden arbejdsdefinition af antisemitisme.
Læs MIFF’s artikler om antisemitisme i Danmark her.
Læs også MIFF’s artikel; Justitsminister Hækkerup: – Afgørende med handleplan mod antisemitisme i Danmark

IHRA-definition af antisemitisme siger blandt andet:
– Antisemitisme er en bestemt opfattelse af jøder som kan udtrykkes som had overfor jøder. Verbale og fysiske manifestationer af antisemitisme rettet mod jøder eller ikke-jøder og / eller deres ejendom og mod jødiske kulturelle og religiøse institutioner. Læs MIFF’s fulde (uofficielle) oversættelse her.

Beslutningen blev truffet af det albanske parlament sammen med Combat Anti-Semitism Movement og Jewish Agency som også er værter for det første forum, der afholdes i Balkan mod antisemitisme ultimo oktober 2020.
Læs om jødernes historie i Albanien her.

– Det er en god nyhed, at vi, albanerne og befolkningerne i det vestlige Balkan – en region, der har lidt mere end nogen anden del af verden af konsekvenserne af etnocentriske, religiøs-centrerede synspunkter og holdninger, tilslutter den frigørende handling fra nutidens civilisation: kampen mod antisemitisme, udtalte formand for Albaniens parlament Gramoz Ruci i en erklæring.

– Alle nationer som op igennem historien har beskyttet jøder mod udryddelse og i dag støtter dem mod stigmatisering, har i dag god grund til at være stolte, fortsatte Ruci.

– Men vi albanere har flere grunde til at være stolte – Albanien er nemlig det eneste land i Europa, hvor alle jøder blev beskyttet og reddet under Anden Verdenskrig. Vores hjemland, Albanien har i vanskelige tider været hjem for jøder, sagde Ruci.

– Den positive model i Albanien hvor alle uanset baggrund, religion eller race altid har fundet en sikker havn – selv i de sværeste tider under diktatoriske regimer, er en inspiration for andre folkeslag, sagde socialpartiets parlamentariske gruppeformand Taulant Balla i en erklæring.

– Det var tydeligt under Anden Verdenskrig, da Albanien åbnede sine grænser og gav asyl til jødiske flygtninge som flygtede fra Holocaust. Den albanske befolkning er den dag i dag stolt af den retfærdighed og har altid værdsat deres forhold til det jødiske folk, USA og staten Israel, slutter Bella.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp