Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Justitsminister Hækkerup: – Antisemitismen er en trussel mod os alle sammen

Antisemitismen lever i bedste velgående - også i Danmark. (Illustrativt foto: https://www.flickr.com/photos/healinglight/)
Ifølge justitsminister Nick Hækkerup, vil regeringen præsentere dansk handleplan mod antisemitisme i løbet af foråret.

Den internationale Holocaust-mindedag som markeres verden over den 27. januar har til formål at minde os alle om, at nazisterne forsøgte at udrydde det jødiske folk, skriver avisen Jyllands-Posten.

Læs om MIFFs Zoom-møde med Sara Fredfeldt Stadager, museumsinspektør ved Dansk Jødisk Museum om redningen af de danske jøder i 1943.

I Danmark er der i høj fokus på fortællingen om, at de fleste danske jøder blev reddet i oktober 1943, fortæller Janus Møller Jensen, museumsdirektør for Dansk Jødisk Museum.

– Historisk set har redningen af de danske jøder haft enormt stor betydning for selvforståelsen i Danmark generelt. Og også for forholdet mellem det jødiske samfund i Danmark og danskerne, siger Jensen.

Ifølge Jyllands-Posten var de danske jøder ikke ligeså påvirket af jødeforfølgelserne som jøderne i Europa var før 1943. Efter Danmark samarbejdspolitik med Nazityskland brød sammen i 1943 ændrede det sig.

Som en konsekvens besluttede nazisterne at gennemføre en jødeaktion i Danmark i oktober 1943. Alligevel formåede de fleste danske jøder (omkring 8000) at flygte til Sverige.

Redningen af de fleste danske jøder havde og har fortsat stor betydning for de danske jøder, ifølge Michael Rachlin, kommunikationsansvarlig for Det Jødiske Samfund i Danmark.

– Danske jøder har en hel særlig historie med Anden Verdenskrig. Vi har fortællingen om, at størstedelen af danske jøder blev reddet på mirakuløs vis ved hjælp af modstandsbevægelsen og andre frivillige danskere, der hjalp os til Sverige, siger Rachlin.

– Så det er klart, at vores vinkel på Holocaust er lysere, fordi vi har historien om oktober 1943, der er særlig dansk, som er en vigtig historie os, men søreme også for Danmark som sådan, forklarer Rachlin.

Men redningshistorien af de danske jøder rummer også en en mere dyster fortælling om udbredt antisemitisme i Danmark.

Derfor mener Jensen og Rachlin at det er lige så vigtigt at kigge på fremtiden som at huske fortiden. Kun derved kan vi arbejde aktivt for at noget lignende aldrig sker igen.

– Redningen af de danske jøder er utvivlsomt en enestående, unik og positiv fortælling. Men den har måske også skygget for, at antisemitismen har langt ældre rødder end nazismen – og også har været meget udbredt i danmarkshistorien, forklarer Jensen.

– Og det tror jeg, er rigtig vigtigt, at vi tør kigge på og har øje for, når vi beskæftiger os med antisemitismen i dag, siger Jensen.

Rachlin tilføjer:

– Det er en påmindelse om, hvad der sker, når vi holder op med at behandle hinanden som mennesker.


Justitsministeren om Holocaust-mindedagen og antisemitisme i Danmark
, skriver Jyllands-Posten
Danmarks justitsminister, Nick Hækkerup holdt tale under den internationale markering af Holocaust-mindedagen, her sagde justitsministeren blandt andet:

– Vi lever videre, men vi skal huske det, der er sket. Vores kamp mod antisemitisme er ikke slut, hverken i Danmark eller Europa.

– Vi står sammen med det jødiske samfund i den kamp. I står ikke alene.

– Truslen mod jøderne lever desværre stadig. Både globalt, i Europa og i Danmark ser vi tragiske tegn på antisemitisme.

– Antisemitismen er en trussel mod os alle sammen. En trussel, jeg som justitsminister tager meget alvorligt.

Den danske regering har længe arbejdet på en national handleplan for at bekæmpe stigende antisemitisme i Danmark. Handleplanen blev blandt andet sat i værk efter vandalisme mod jødiske gravsteder i Randers i forbindelse med 81-årsdagen for Krystalnatten i 1938. Læs MIFFs artikel: 81-årsdagen for Krystalnatten: Antisemitismen viste sit grimme ansigt i Danmark, Sverige og Norge. For de jødiske samfund i Skandinavien blev markeringen af Krystalnatten en påmindelse om, at antisemitisme fortsat er et problem.

Læs MIFFs artikel: Justitsminister Hækkerup: – Afgørende med handleplan mod antisemitisme i Danmark. Den 14. september blev der afholdt konference om antisemitisme i Danmark på Christiansborg.

Læs MIFFs artikel: Det jødiske samfund i Danmark frygter antisemitismen vil blive mere voldelig. – Det særligt utrygge er, at vi går fra en almindelig verbal diskussion om ikke at kunne lide jøder, den klassiske antisemitisme, til vold, drab og angreb. Det er blevet intensiveret på den voldelige måde, og det er et stort problem, siger formand for Det Jødiske Samfund i Danmark.

Læs desuden: Advarer om stigende antisemitisme i 2021. Seneste rapport fra Israels ministerium for diaspora-anliggender advarer mod at blodanklager fra Middelalderen rettet mod jøder er med til at øge antisemitisme verden over i 2021.

Ifølge justitsministeren vil regeringen fremlægge handleplanen i løbet af foråret. I handleplanen vil der være fokus på sikkerhedsforanstaltninger ved jødiske institutioner, kampen mod antisemitisme i de miljøer hvor antisemitismen stiger samt oplysning rettet mod den bredde befolkning om Holocaust og jødisk liv.

Læs MIFFs tidslinje om jødernes 4000-årige historie HER.





Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem