Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

81-årsdagen for Krystalnatten: Antisemitismen viste sit grimme ansigt i Danmark, Sverige og Norge

Hærværk mod den jødiske begravelsesplads i Randers. (Foto: Sotiri Dimpinoudis @sotiridi, Twitter)
For de jødiske samfund i Skandinavien blev markeringen af Krystalnatten en påmindelse om, at antisemitisme fortsat er et problem.

Antisemitismen viste sit grimme ansigt på 81-årsdagen for Krystalnatten. Som MIFF har skrevet om, fandt Ella og Henrik Chievitz i Silkeborg et klistermærke med den gule Judestjerne på deres postkasse. Klistermærket er en tydelig reference til jødestjernen, som det nazistiske regime tvang jøder til at gå med under Anden Verdenskrig.

Desværre var det ikke et enestående tilfælde. Mere end 80 jødiske grave på Østre Kirkegård i Randers blev overmalet, skriver DR Nyheder. Ifølge DR Nyheder er der også blevet politianmeldt tilfælde i Vallensbæk, Silkeborg, Aarhus og Aalborg. Det jødiske samfund i Danmark har også hørt om tilfælde i Göteborg og Stockholm samt hærværk og chikane i både Sverige og Norge.

Formanden for det jødiske samfund i Danmark, Henri Goldstein har fortalt om flere tilfælde, hvor davidstjernen er blevet påklistret eller malet på.

Der er åbenbart dem som mener at Krystalnatten skal markeres med antisemitisk hærværk og klistermærker af jødestjernen. Det er uacceptabelt uanset, hvor det sker – i særdeleshed i Danmark, hvor vi påstår at vi hylder mangfoldighed og religionsfrihed. Men det gælder åbenbart ikke den jødiske minoritet i Danmark.

Henrik og Ella Chievitz fortalte til DR Nyheder:
– Det bragte minder tilbage fra Tyskland i 1930’erne. Jeg blev oprigtigt og dybfølt ked af det, jeg var rystet, siger Henrik Chievitz.

– Jeg troede rent faktisk, at man var blevet klogere siden 1945 og jødeforfølgelserne og jødeudryddelserne i nazitiden.

– En dag åbner man bare sin mail og ser en besked om, at ‘Hitler skulle have gjort arbejdet færdig, men hvis han ikke gjorde det, så skal vi nok’, siger Ella Chievitz.

Formanden for det jødiske samfund i Danmark, Hendri Goldstein fortalte til DR Nyheder:
– Et af vores medlemmer kom hjem efter sabbattens afslutning, og så var der en davidsstjerne malet på gavlen af hans hus. Der stod ‘Nordfront’ nedenunder. De ringede til politiet, som hurtigt troppede op og tog rapport.

På den jødiske begravelsesplads i Aalborg var der blevet malet ‘Jude’ på en af murene og i Aarhus har politiet modtaget anmeldelser om klistermærker.

Det jødiske samfund i Danmark har tilbudt de berørte medlemmer psykologhjælp – og formanden, Henri Goldstein tilføjer:

– Det hænger som en trussel over os, og vi kigger os over skulderen en gang mere, end vi har gjort tidligere.

– Vi lader os ikke kue af, at man vil sige nogle grimme ting til os. Vi har ikke planer om at lave om på vores jødiske liv her i Danmark på grund af en nazistisk hilsen her og der.

Nordfront som er en revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation menes at stå bag nogle af episoderne i Danmark.

Aron Verständig, formand for den jødiske forsamling i Stockholm fortæller at der har været flere tilfælde af hærværk, som er meldt til svensk politi.

– Vi har indtil videre kendskab til tre tilfælde i Stockholm, Helsingborg og Norrköbing, hvor der i løbet af Krystalnatten er malet graffiti og påklistret jødestjerner på synagoger, skoler og private hjem, siger Aron Verständig

– Det er klart, at vi opfatter det som et udtryk for forfølgelse, når det sker på tre forskellige steder den 9. november, siger han.

Hvad er det der sker i Skandinavien? Har vi intet lært efter Holocaust? Det er skræmmende at jøder i Europa fortsat må leve med antisemitisme – det burde ikke være sådan i dag.

Desværre kan vi se at antisemitisme fortsat er et problem – også i Danmark. Det kan vi ikke tillade – det skal stoppes nu. Den bedste måde, hvorpå vi kan bekæmpe antisemitisme, er ved at sprede saglig information om det jødiske folk og Israel. MIFF har brug for din hjælp til at bekæmpe antisemitisme – meld dig ind i MIFF allerede i dag og vær med til at gøre en positiv forskel for Israel og det jødiske folk. Det er på tide at alle Israel-venner står sammen og siger nok er nok – antisemitisme må aldrig blive accepteret. Én antisemitisk hændelse er én for mange.

Meld dig ind i MIFF her. Gratis medlemskab året ud.
Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem