Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Stort flertal af israelere støtter krigen mod Hamas

Her ses israelske soldater i Hamas-kontrolleret Gaza, 29. maj 2024 (IDF)
Samtidig ser israelske-jøder og israelske-arabere forskelligt på krigen mod Hamas.

Der er et Israel før og efter 7. oktober-massakren. Den 7. oktober 2023 blev Israel udsat for den værste massakre mod jøder siden Holocaust, da flere tusind terrorister stormede ind over grænsen fra Hamas-kontrolleret Gaza og gik til angreb mod forsvarsløse babyer, børn, kvinder, ældre og mænd. Over 1.200 blev myrdet, utallige blev massevoldtaget, flere tusind blev såret på krop og sjæl, over 250 blev kidnappet til Gaza, inkl. 69-årige danske Itzhak, omkring en halv million israelere flygtede til udlandet, inkl. Danmark og flere israelske byer er blevet tæppebombet af raketangreb fra Gaza, Libanon og andre fronter. Siden massakren er antallet af myrdede massakre ofre steget og flere gidsler er fundet myrdet i Gaza. Det skal bemærkes at massakren har ramt alle israelere på tværs af religion, etnicitet, køn og alder hårdt.

Massakren mod Israel er den direkte årsag til Israels igangværende krig mod terrorgruppen Hamas i Gaza.

Nu har Pew Research Center gennemført en spørgeundersøgelse med 1001 adspurgte israelske-jøder og israelske-arabere, for at få et billede af israelernes holdning til krigen mod Hamas i Gaza.

Israel er et af verdens mest blandede samfund – over 23% af landets befolkning er muslimer/beduiner/tjerkesser/drusere/maronitter/kristne/ateister eller andre, derfor viser undersøgelsen også store forskelle i, hvordan israelske-jøder og israelske-arabere ser på krigen.

Undersøgelsen viser at 39% af de adspurgte mener at Israels respons på Hamas’ massakre mod Israel er passende. 34% svarede at Israels respons var utilstrækkelig, mens 19% svarede at Israels svar gik for langt.

Samtidig viser resultaterne også store forskelle mellem israelske-jøder og israelske-arabere. 74% af de adspurgte israelske-arabere svarede, at Israels respons gik for langt, mens det tal kun ligger på 4% blandt israelske-jøder.

Undersøgelsen, der er fra marts og primo april 2024 viser, at to tredjedele af israelerne (27%) stoler på, at Israel sandsynligvis eller helt sikkert vil nå sine mål med krigen mod terrorgruppen Hamas.

Også her ses store forskelle i holdningen hos israelske-jøder og israelske-arabere. 38% af de adspurgte israelske-arabere svarede at de mener, at Israel vil nå sine mål med krigen, mens det tal ligger på 76% blandt israelske-jøder.

Fælles for israelske-jøder og israelske-arabere, er bekymringen for følgende aspekter af krigen:

  • 61% svarede at de er yderst bekymrede/meget bekymrede for at krigen vil sprede sig til andre lande i regionen
  • 68% svarede at de er yderst bekymrede/meget bekymrede for at krigen vil fortsætte i lang tid

På spørgsmålet om, hvad der skal ske efter krigen, er der større uenighed. Undersøgelsen viser at 40% af de adspurgte mener at Israel bør kontrollerer Gaza i fremtiden, 14% svarede at indbyggerne i Gaza selv bør bestemme, hvem der skal lede dem efter Hamas, 6% svarede at en palæstinensisk samlingsregering, under ledelse af de palæstinensiske myndigheders (PA) med PA’s nuværende præsident Mahmoud Abbas, mens 12% mener at PA bør kontrollerer Gaza under ledelse af anden præsident end Abbas.

Kun 3% af israelske-arabere mener at Israel bør kontrollere Gaza efter krigen, mens 37% af israelske-arabere mener at indbyggerne i Gaza bør vælge hvem, der fremadrettet skal styre dem. Blandt israelske-jøder ligger det tal kun på 8%.

Et klart flertal af israelske-jøder og israelske-arabere mener, at USA bør få en ledende rolle i arbejdet for at finde en diplomatisk løsning på krigen.

Omkring to tredjedele af israelske-arabere er åbne for at Qatar og Egypt vil spille ledende rolle. Blandt israelske-jøder ligger det tal under fire ud af ti israelske-jøder.

Kun 26% af de adspurgte israelere mener at der kan findes en måde, hvor Israel og en palæstinensisk stat kan leve side om side i fred. Før massakren i 2023, lå tallet på 35% og tallet er halveret i forhold til 2013.

Undersøgelsen viser, at stadigt færre israelere tror på muligheden for fredelig sameksistens er mulig.  

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem