Search
Lettelsen og lykken er stor, 129 dages fangesklab under umenneskelige forhold er slut. Endelig kan Gabriela Leimberg kysse sin bror, Fernando Marman og Clara Marman fik sin mand, Louis Har hjem, Sheba Medical Center, 12. februar 2024 (Foto: Courtesy, taget fra Times of Israel)

Fernando og Luis blev reddet ud af Gaza i operation ‘Golden Hand’

Israels præsident: - Den største mitzvah i jødedommen er at redde liv. Vi vil gøre alt for at redde alle gidslerne hjem

Omfanget af hvad Israel blev udsat for under 7. oktober-massakren, vokser for hver dag der går. Den 7. oktober 2023 stormede flere tusind terrorister ind over grænsen fra Gaza og gik til angreb mod forsvarsløse babyer, børn, kvinder, ældre, syge, handicappede og mænd. Israelere kalder dagen for den sorte Shabbat. Den dag blev over 1200 israelske-jøder og israelske-arabere myrdet, voldtaget eller kidnappet til Gaza. Mordene er så bestialske at ord ikke kan beskrive dem. Mange blev voldtaget og udsat for bestialsk tortur før de blev myrdet. Massakren blev filmet af terroristerne og freelance journalister og delt på sociale medier – massakren er den værste mod jøder siden Holocaust. Israel er et land efterladt i chok, sorg og vrede.

Knap en fjerdel af israelere lider af PTSD og knap en halv million er flygtet fra krigen til udlandet – flere af dem til Danmark.

Under massakren blev over 250 kidnappet til Hamas-kontrolleret Gaza, blandt gidslerne var israelsk-argentinske Fernando Merman på 60 år og 70 årige Luis Har. I nat blev de to ældre mænd reddet ud af enklaven i dramatisk IDF-operation, skriver i24NEWS.

129 dage i fangeskab har sat sine spor, Fernando og Luis er blevet hårdt medtaget af, at blive holdt fanget under umenneskelige forhold. Alligevel lyser lykken og lettelsen ud af deres ansigter efter deres genforening med familien.

Kompleks og modig redningsoperation i Gaza – svogerne blev fundet og reddet i kompleks fælles operation i Rafah i Syd-Gaza. I nat blev de bragt hjem til Israel og indlagt på Sheba Medical Center.

Kidnappet fra kibbutzen, terroristerne kidnappede Fernando og Luis sammen med flere familiemedlemmer fra Kibbutz Nir Itzhak som ligger tæt på Gaza.

Operation Goldan Hand, midt om natten ringede telefonen hos Fernando og Luis’ familie: – Vi har reddet dem, kom til Tel HaShomer [Sheba Medical Center]. Vi hoppede af glæde og kørte med det samme, fortæller Luis’ svoger, Idan.

Idan tilføjer: – Min svigefar er blevet meget tynd, bleg og er chok efter alt det han blev udsat for.

– Han har været igennem en meget hård tid i 129 dage. Han har ikke fortalt om det endnu og er meget bekymret for sine børn og børnebørn. På trods af alt det han har været igennem, huskede han min fødselsdag som er i dag, fortæller Idan.

Idans svigerinde Gabriela blev også kidnappet under massakren. Luis og Gabriella blev genforenet og krammede i lang tid uden at tale.

Glæder sig til at grille igen, Fernando og Luis har allerede lagt planer om at grille sammen, når de kommer hjem fra hospitalet. Idan: – De er meget, meget trætte, og ser virkelig ud til at være mentalt drænede. De er også blevet meget tynde.

Idan fortæller at Fernando og Luis blev holdt fanget uden adgang til nyheder. Derfor vidste de ikke at flere af deres familiemedlemmerm var blevet frigivet mod at Israel løslod flere hundrede terrorister dømt for at begå alvorlige terrorangreb. De to ældre mænd er i chok efter de nu har fået mere information om 7. oktober-massakren.

Operation Golden Hand er “essensen af staten Israel”, fortæller Idan og tilføjer at alle gidslerne ved, at Israel vil gøre alt for at redde dem hjem. Han tilføjer: – Samtidig med vi glæder os over, at vi fik Fernando og Luis hjem, må vi ikke glemme de 134 gidsler, der stadig sidder fanget i Gaza. Vi ved ikke hvordan de har det og vi må redde dem ud så hurtigt som muligt.

Politiske reaktioner

Israels præsident Isaac Herzog roste sikkerhedsstyrkerne for deres “dristige redningsoperation” og tilføjede at den største mitzvah [i jødedommen, en god gerning] er at redde liv. Præsidenten lovede at “fortsætte med at handle på alle måder for at bringe alle gidslerne hjem.”

Formand for Israels parlament [Knesset], Amir Ohana kaldte redningsoperationen for en “imponerende, heroisk og kompleks” operation som giver “hele israel håb.” “Endelig kom der gode nyheder,” og tilføjede, at myndighederne vil gøre alt for at få alle gidslerne hjem.

Krigsminister Benny Gantz udtalte, at “sammen med den store glæde over at Fernando og Luis er kommet hjem, er sorgen over at Adi Eldor og Alon Kleinman faldt i kampen for Israels sikkerhed stor. Vi vil fortsætte til alle gidslerne vender hjem.

Kleinman og Eldor faldt i går i kamp i Khan Yunis, Gaza.

Argentinas præsident Javier Milei, der netop har besøgt Israel for at vise sin solidaritet, besøgte blandt andet Kibbutz Nir Oz som blev hårdt ramt under massakren. Præisdent Milei takkede Israels sikkerhedsstyrker for at redde israelsk-argentinske Fernando og Luis. Milei gav også udtryk at han ønsker at flytte landets ambassade til Jerusalem.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp