Search
Her ses en støttemarkering for de 240 gidsler, der har siddet fanget i Gaza siden 7. oktober-massakren mod Israel. 40 af gidslerne er babyer og børn. (Foto: Flash90)

Aftale indgået om at løslade 50 gidsler

Hamas har ikke forpligtet sig til at løslade alle de 40 babyer og børn, der har siddet fanget som gidsler i Gaza siden 7. oktober-massakren mod Israel. #BringThemHome

Den værst masskre i Israels historie – 7. oktober-massakren mod Israel har kostet mindst 1,200 livet, over 8,700 sårede, utallige savnede, mindst 240 blev kidnappet til Gaza og flere israelske byer er blevet angrebet af over 10,000 raketter. Mindst 500,000 israelere er blevet flygtninge og er truet af økonomisk ruin. Derudover kommer der flere og flere beretninger om grove seksuelle overgreb og voldtægter af israelske kvinder og piger under massakren. Se også absurd massakre-benægtelse fra de palæstinensiske myndigheder som de danske skatteydere har været med til at finansiere i 30 år.

Israel og terrorgruppen Hamas er nået til enighed om at mindst 50 gidsler vil blive frigivet. Mange af de 240 gidsler har enten dobbelt statsborgerskab eller er fx gæstearbejdere fra Thailand og andre lande. Der er ikke sat navn på gidslerne endnu, men det vil være nogle af børnene, kvinder og ældre kvinder. Der har været diskussioner med Hamas om definitionen af børn. Hamas havde sat aldersgrænsen lavt, mens Israel ville have grænsen hævet. Nu lader det til at aldersgrænsen for børn er sat ved børn der er fyldt 18 år og ikke er begyndt at aftjene værnepligt endnu. For at få aftalen på plads, er Israel gået med til 4 dages våbenhvile og løsladelse af over 150 palæstinensere der afsoner i fængsler.

Hamas ved ikke hvor alle gidslerne er

Israel har stillet flere krav mod at løslade palæstinensiske fanger fra fængsel – eksempelvis at de ikke er dømt for at myrde israelere.

Hamas vil frigive gidslerne i grupper af 10-15 personer om dagen i våbenhvileperioden. Under 7. oktober-massakren blev over 240 babyer, børn (inkl. børn der først så deres forældre blive myrdet under massakren og blev kidnappet alene), kvinder (inkl. en højgravid kvinde, der har født sit barn i fangeskab. Det vides ikke hvordan mor og barn har det). Blandt gidslerne er også ældre, syge og mænd – ingen international organisation har besøgt gidslerne, ingen ved hvordan de har det. Mindst 40 af gidslerne er børn.

Der tales om at 30 børn, 8 mødre og 12 kvinder vil blive løsladt. Yderligere 10 børn holdes fanget af andre terrorgrupper og ifølge Hamas, ved de ikke hvor alle børne-gidslerne er i Gaza. Der har også været rygter om at civile fra Gaza tog del i massakren og tog gidsler med sig hjem. Terrorister, der havde deltaget i 7. oktober-masskren og blev fanget af Israel, har fx fortalt at de blev lovet 70,000 kr for hvert gidsel de tog.

Gidselaftalen åbner op for at flere gidsler kan blive løsladt.

Udover at løslade 150 palæstinensere fra fængsel, er Israel gået med til ikke at bruge overvågningsdroner i 6 timer dagligt i Gaza i våbenhvileperioden – det var et krav fra Hamas-lader Yahya Sinwar, der i flere uger har gemt sig i en Hamas-tunnel i Gaza.

Derudover er Israel gået med til at lade mere brændstof og flere varer komme ind i Gaza.

De fleste israelske partier har støttet gidselaftalen, men partierne Otzma Yehudit og Religious Zionism ville have flere gidsler inkluderet i aftalen og frygter at det nu vil blive svært at flere gidsler frigivet.

Israels sikkerhedstjenester støtter gidselaftalen.

Israels forsvarshær (IDF) udtaler at de står klar til at genoptage kampene når våbenhvilen udløber.

IDF’s chef, Herzi Halevi udtaler at det militære presset på Hamas giver Israel et bedre udgangspunkt i gidselforhandlingerne.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu udtaler at den midlertidige våbenhvilen ikke ændrer på målet om at fjerne Hamas og få alle gidslerne hjem.

De er babyer, de er børn, de er jøder, de er muslimer, de er bange og de vil hjem. Siden 7. oktober har mindst 40 israelske børn siddet fanget som gidsler i Gaza. Ingen ved hvordan de har det.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp