Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

IDF har anholdt 16 terrormistænkte i Judæa og Samaria

Her ses israelsk soldat under en anti-terroroperation i Judæa og Samaria (Vestbredden), 9. januar 2023. (Foto: IDF)
Det seneste års tid har Israel udført nærmest daglige antiterror-operationer for at stoppe terrorister i Judæa og Samaria (Vestbredden) inden det koster israelske liv.

Det seneste års tid har Israel været ramt af en terrorbølge, der i 2022 kostede mindst 32 personer livet og i skrivende stund har kostet 15 personer livet i 2023 – 2022 blev det blodigste terror-år i Israel siden 2008 og intet tyder at udviklingen vil vende i år.

Derfor iværksatte Israels forsvarshær (IDF) for knap et år siden, operation Breakwatersom – dvs. en massiv antiterror-operation i Judæa og Samaria (Vestbredden). Målet med operationen er at stoppe terrorgrupperne som har fået frie tøjler i palæstinensiske byer som Nablus og Jenin, hvor de palæstinensiske myndigheder (PA) som modtager milliarder af kroner i bistand hver år, har mistet kontrollen.

Inden IDF iværksatte antiterror-operationerne i 2022, afholdt de sig helt fra at gå ind i de PA-kontrollerede byer i 6 måneder og dermed PA mulighed for at tage kontrollen tilbage. Men det har PA ikke gjort. Efter Israel blev udsat for flere terrorangreb fra Nablus og Jenin, havde IDF ikke andet valg – de var nødt til at stoppe terrorgrupper som eksempelvis den iranskstøttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) i at bruge byerne som baser.

Siden IDF iværksatte antiterror-operationerne, har de gennemført næsten daglige antiterror-operationer i Judæa og Samaria (Vestbredden). De fleste antiterror-operationer sker om natten, men når efterretninger om konkrete terrortrusler kræver, sker antiterror-operationerne også i dagtimerne. IDF’s mål med antiterror-operationerne er at opsøge og anholde terrorister og terrormistænkte. Anholdelserne foregår ikke stille og roligt, i mange tilfælde angriber palæstinensiske terrorister IDF-soldaterne.

Den 17. marts kunne MIFF meddele at IDF har reddet flere hundrede israelske liv ved at gennemføre antiterror-operationerne og dermed stoppe terrorister og terrorceller i at gennemføre terrorangreb mod israelere.

I nat gennemførte IDF, Israels interne efterretningstjeneste Shin Bet og Israels grænsepoliti endnu en antiterror-operation og 16 terrormistænkte blev anholdt i operationer på tværs af Judæa og Samaria, udtaler IDFs talsmandsenhed, skriver i24NEWS.

IDF blev angrebet af molotovcocktails, sten, sprængstof og fyrværkeri.

Udover de anholdte terrormistænkte, blev der konfiskeret våben og IDF-vest i landsbyerne Akraba, Anta, Duma, Harbat Abu Najim og Kibi.

Razziaerne sker i en tid med øgede spændinger mellem israelere og palæstinensere i Judæa og Samaria.

Spændingerne forventes at stige yderligere den kommende tid. Det skyldes blandt andet muslimernes fastemåned Ramadan og jødernes fejring af Pesach (påske). Ramadan og Pesach er altid er ekstra spændt periode og trods Israels lempelse af sikkerhedsrestriktioner under Ramadan, gøres der også i år klar til en øget terrortrussel.

Koordinatoren for regeringsaktiviteter i territorierne (COGAT), meddelte i går flere lempelser i forbindelse med Ramadan. Palæstinensiske tilbedere vil blandt andet kunne komme ind på Tempelpladsen i forbindelse med fredagsbøn under Ramadan. Selvom Tempelpladsen er jødernes mest hellige sted, alligevel har jøder ikke lov til at bede der – læs mere i MIFFs temaside om Tempelpladsen.

Palæstinensere der bor i Judæa og Samaria vil også kunne booke billetter til specifikke rejser til udlandet med afrejse fra Ramon Lufthavn i Eilat i forbindelse med Ramadanen. Palæstinenserne som lever i Judæa og Samaria, lever under PA’s kontrol, mens palæstinenserne som lever i Gaza, lever under terrorgruppen Hamas’ regime. Indbyggerne i Gaza vil få en begrænset kvote for besøg i Jerusalem fra søndag til torsdag. Det gælder for kvinder som er 50 år eller ældre og mænd som er 55 år og ældre.

Læs om PA her. Læs om Hamas her

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem