Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Taktisk hændelse med strategiske konsekvenser

21-årig Barel Hadaria Shmueli blev kritisk såret af hoved-skud på klods hold under voldelige optøjer planlagt af den iransk-støttet terrogruppe Hamas langs grænse-hegnet mellem Gaza og Israel i løbet af weekenden. Her ses palæstinensere som bestormer sikkerheds-hegnet. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)
- Der er ingen hurtige løsninger eller garantier når det kommer til Hamas-kontrolleret Gaza. Enklaven kræver særlig og langsigtet håndtering, skriver veteran journalist og sikkerhedsanalytiker Yoav Limor.

I årtier er IDF-soldater blevet uddannet i at tackle “strategiske begivenheder”, skriver veteran journalist og sikkerhedsanalytiker, Yoav Limor i Israel Hayom.

Optøjerne i Gaza i løbet af weekenden blev annonceret på forhånd af terrorgruppen Hamas som har den fulde kontrol over Gaza. Læs om optøjerne HER. Optøjerne kom ud af kontrol og resulterede blandt andet i at en 21-årig israelsk grænsesoldat blev kritisk såret af skud i hovedet på klods hold.

I skrivende stund har IDF ikke kunne forklarer IDF hvordan det lykkes Hamas-terrorister at komme helt hen til grænse-hegnet mellem Gaza og Israel i hvad skulle have været en neutral buffer på omkring 300 meter.

21-årige Barel Hadaria Shmueli kæmper fortsat for livet og den taktiske fiasko som resulterede i at han blev skudt, kunne have haft endnu være konsekvenser hvis terroristen eksempelvis havde en granat mod de israelske tropper.

Optøjer ved grænse-hegnet mellem Gaza og Israel er desværre ikke noget nyt og ifølge Limor har IDF betalt en pris siden 2018, mens de lærte at håndtere dem.

IDF’s Gaza-enhed må, ifølge Limor svarer på hvorfor de ikke kunne håndterer weekendens voldelige Gaza-optøjer, i særdeleshed med tanke på den høje militære kundskab som IDF udviste under den seneste Gaza-krig mod Israel i maj (Operation Guardian of the Walls – læs HER).

Yoav Limor påpeger at dissonansen er bekymrende, fordi weekendens voldelige optøjer ikke kom som en overraskelse. IDF vidste at de ville ske og derfor kommer det heller ikke som en overraskelse at terroristerne som angreb gjorde det med ekstra vind under sejlene, overdreven selvtillid, selvtilfredshed eller undervurdering af truslen.

IDF har udtalt at hændelsen vil blive grundigt undersøgt.

IDF-kommandoen lukker flere rækker, og den politiske echelon udgør ikke en større udfordring. Premierminister Naftali Bennett udtalte søndag, at “IDF, Syd-kommandoen og Gaza-divisionen er forberedt på ethvert scenario,” Ifølge Limor er det en problematisk udtalelse i lyset af de seneste begivenheder.

Weekendens begivenheder er ikke blot bekymrende med tanke på hvad der skete med Shmueli som lige nu kæmper for at overleve. De langsigtede konsekvenser er endnu mere bekymrende. Den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har fuld kontrol over Gaza, er blevet styrket og vil uden tvivl eskalerer fremtidige optøjer i håb om at IDF vil betale en endnu højere pris, forklarer Limor.

IDF vil foretage de nødvendige taktiske justeringer og vil også være mere aggressiv i sit svar på Hamas’ og andre Gaza-terrorgruppers terror og vold, som igen sandsynligvis vil resulterer i menneskelige tab på palæstinensisk side og et endnu mere voldeligt svar – og dermed vil voldsspiralen sandsynligvis kun blive endnu mere dødelig.

Det er et velkendt ritual, påpeger Limor. Vi har været der før og set det hele før, som vi også så det for 3 år siden da Qatar pumpede milliarder ind i Gaza. Læs: Siden 2018 har Qatar givet 133 millioner kroner om måneden med israelsk godkendelse til Gaza. Bistanden ses som en stabiliserende faktor, der skal forhindre at langvarige spændinger mellem Israel og terrorgruppen blusser op og udvikler sig til krig.

Læs: Hamas til Israel: Overfør Qatar-millioner eller jorden vil brænde under jer. Sprængstofballonangrebene mod Syd-Israel forventes at fortsætte.

Læs: Hamas leder til Israel: – Overfør 200 millioner kroner fra Qatar eller der vanker optrapning. Israel og FN frygter terrorgruppen vil misbruge genoptaget kontant betaling fra Qatar til terror.

Læs også: Yoav Limor: – Hamas kun midlertidigt afskrækket. – Terrorgruppen opgiver ikke deres mål om at udslette Israel. Hamas’ vej dertil går gennem midlertidige taktiske indrømmelser. Nu er bolden hos Israel, skriver Yoav Limor.

Terrorgruppen Hamas er utilfreds med den nye økonomiske aftale indgår for få dage siden. Læs: Qatar og FN enige om at overføre bistand direkte til Gaza-indbyggernes konto med israelsk tilsyn. Qatar og FN vil overfører over 265 millioner kroner til Gaza.

I henhold til den nye aftale, vil Hamas ikke få kontanter (i perioder blev millioner af dollars bogstaveligt talt kørt ind i Gaza i kufferter uden israelsk tilsyn – det er slut nu og betyder at Hamas-medlemmer ikke vil få deres løn).

Ifølge Limor kan Israel ikke forhindrer den eskalerende vold. IDF må og skal reagere, påpeger Limor. Parterne befinder sig nu på det velkendte kollisionskurs.

Efter ​​Operation Guardian of the Walls i maj, udtalte IDF at der ville være roligt i Syd-Israel i længere tid. I mellemtiden er der blevet affyret flere raketter og sprængstof-ballon angreb mod Syd-Israel og nu er en grænsesoldat altså blevet alvorligt såret.

Der er ingen hurtige løsninger når det kommer til Gaza, ingen garantier kan gives når det gælder den Hamas-kontrolleret enklave. Gaza kræver særlig og langsigtet håndtering, slutter Limor.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem