Yoav Limor: – Hamas kun midlertidigt afskrækket

– Terrorgruppen opgiver ikke deres mål om at udslette Israel. Hamas’ vej dertil går gennem midlertidige taktiske indrømmelser. Nu er bolden hos Israel, skriver Yoav Limor.

Hamas kriger (Illustratonsfoto: IDF)
Hamas kriger (Illustratonsfoto: IDF)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.

Yoav Limor har mange års erfaring som journalist og med forsvarsanalyse. Her er hans vurdering af terrorgruppen Hamas’ fremadrettede taktik for at opnå deres erklærede mål om at udslette Israel i avisen Israel Hayom.

Limor mener at der her et år efter mordet på terrorgruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) kommandør Baha Abu Al-Atta, ikke bør være tvivl om at Hamas ikke ønsker konfrontation og vil gøre noget for at undgå det. Læs mere om mordet på PIJ-kommandøren HER.

Ifølge Limor har Hamas siden Operation Protective Edge i 2014 forsøgt at undgå krig. Under Operation Protective Edge ødelagde IDF blandt andet omkring 30 angrebstunneller ind i Israel – hovedformålet med operationens jordoffensiv var eliminering af angrebstunneller – læs mere HER. Det skal understreges at Hamas har affyret flere tusind raketter mod israelske byer, sendt flere tusind sprængstofballoner ind i Syd-Israel, gravet utallige angrebstunneler ind i Israel og organiseret voldelige demonstrationer langs grænsehegnet med Israel. Ifølge Limor, anser terrorgruppen alt det for at være en del af deres legitime taktik for at opnå deres mål.

Hamas har som deres erklærede mål at udslette Israel – det har ikke ændret sig. Men vejen dertil løber, ifølge Limor gennem deres midlertidige taktiske indrømmelser. På nuværende tidspunkt er Hamas’ største udfordring at undgå kamprunder med Israel. Hamas forstår at Gaza er for fattig og for svag til at de vil kunne klare det. Derfor skal de først vokse sig økonomisk- og militært stærkere, inden de kan gå i krig med Israel. Læs mere om Hamas HER. Læs om Hamas’ rekruttering af mindreårige til at udføre terrorangreb mod Israel HER.

Hamas vil forbedre Gazas økonomi og rehabilitere Gaza, forbedre indbyggernes levestandard og forsikre dem om, at der er en lovende fremtid i horisonten. Ved at gøre det vil terrorgruppen forhindre en fremtidig trussel mod deres magt over Gaza. Derudover vil terrorgruppen fortsætte med at opbygge og styrke deres militær for at være bedre forberedt til kommende kampe.

Ifølge Limor var de to mål ikke lige så fremtrædende før – Gaza var ikke lige så fattig og derfor følte Hamas at de stod stærkere militært. Nogle af deres ledere var også mere militante og nægtede at diskutere mere pragmatiske ideer. Ifølge Limor, er Hamas’ nuværende leder, Yaya Sinwar fast besluttet på ikke at lade nogen aflede terrorgruppen fra sit mål – hverken hans rivaliserende partnere i terrorgruppens politisk-militære ledelse eller rivaliserende terrorgrupper i Gaza.

Det er grunden til at Hamas under hans ordrer har undgået at slutte sig til PIJ i en reaktion på mordet af PIJ-kommandøren. Ifølge Limor, har Israel, set med Sinwars øjne gjort ham en tjeneste. Israel fjernede en hindring for Hamas – ‘skolegårdens slemme dreng’ som gjorde livet surt for Hamas og truede med at trække regionen ind i en farlig optrapning. En optrapning ville have truet Hamas’ interesser. Derfor sprang Sinwar let og elegant henover enhver lovning om hævn mod Israel efter drabet på PIJ’s centrale figur.

Lige siden mordet på Abu Al-Atta har Sinwar og Hamas konsekvent undgået optrapning og i stedet deltaget i samtaler. De har løbende eskaleret situationen ved eksempelvis at affyre raketter ind i Israel, når de ville have flere penge fra Qatar. Ifølge Limor er det en velkendt Hamas taktik – at bruge terror målrettet til at fremme deres mål.

Hamas har som erklæret mål at udslette Israel – det har ikke ændret sig
Limor mener at Hamas også vil fortsætte samme taktik i fremtiden, men advarer samtidig om ikke at være naiv. Terrorgruppen er ikke blevet pro-israelsk – de vil fortsætte med at øge deres militære styrke på enhver tænkelig måde. Et eksempel herpå er angrebstunnellen som IDF opdagede for få uger siden – læs mere HER. Hamas forsøgte at udfordre den underjordiske barriere som Israel er ved at bygge langs Gaza-grænsen. Angrebstunnellen skulle bruges til en “regnfuld dag”, sagt med en højtstående IDF-embedsmand ord, ifølge Limor siger det noget om terrorgruppens psykologiske tilstand.

Ifølge Limor er bolden nu på Israels side. Gaza har et desperat behov for civile økonomiske projekter og er villige til at betale for dem ved at sørge for ro. Hvis Israel kan lægge sine politiske anliggender og den offentlige debat til side, kan de finde en partner at samarbejde med om det. Det bliver ikke et direkte samarbejde – det skal gå igennem vestlig (FN) og arabisk (Egypten, Qatar) mægling, og med sikkerhed for at midlerne vil gå til civile projekter – ikke terrorvirksomhed.

Ifølge Limor er der bred enighed blandt Israels diplomatiske sikkerhedsklasse om den fremgangsmåde som har tre fordele:
Roen vil være en fordel for de israelske indbyggere som bor tæt på Gaza (Otef Aza) og Hamas vil have noget at tabe ved at angribe Israel igen. En forbedret levestandard for indbyggerne i Gaza vil også give dem noget at tabe ved fornyet terror fra Gaza og Gaza vil blive mindre afhængig af Israel på områder som energi og infrastruktur. Læs også: Israel giver palæstinenserne mere kontrol over strømforsyningen

På den anden side er der to ulemper:
Ovennævnte løsning tager ikke højde for at få returneret de israelske fanger, Avera Mengistu og Hisham al-Sayed som Hamas holder fanget og de jordiske rester af de israelske soldater Hadar Goldin og Oron Shaul. Løsningen tager heller ikke højde for Hamas’ militære opbygning som vil true Israels sikkerhed. Læs mere om Hams’ krav for give information om de savnede israelere HER.

I et forsøg på at nå til enighed vil begge parter i den kommende fremtid fortsætte med at manøvrere mellem fordele og ulemper. Fejler de, vil Hamas vende tilbage til deres velkendte terrorvej for at fremme deres mål.

Tidligere artikelIsrael advarer terrorgrupper i Gaza mod at udføre terrorangreb
Næste artikelIsrael, Bahrain og Emiraterne går sammen i kampen mod Hizbollah
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.
Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)