Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

IDF har afdækket ny angrebstunnel fra Gaza ind i Israel

20. oktober 2020 fandt IDF angrebstunnel som løber fra Gazastriben ind i israelsk territorie takket være sensorer i Israels nye sikkerhedsbarriere. (Foto: @IDFSpokesperson)

Den israelske hær (IDF) meddelte 20. oktober at de har afdækket en angrebstunnel i Gazastriben som løb ind i israelsk territorium, det skriver avisen Times of Israel – klik for at se videoklip af angrebstunnelafdækning.

Ifølge IDF blev angrebstunelen afdækket af sensorer i Israels nye sikkerhedsbarriere som IDF netop er ved at blive færdig med. IDF-ingeniører afdækkede den betondækket angrebstunnel som løb fra byen Khan Younis i det sydlige Gaza. Læs MIFF’s artikel om Israels nye sikkerhedsbarriere her.

– Tunnelen blev lokaliseret som en del af IDF’s bestræbelser på at finde og neutralisere angrebstunneller – vi afdækkede angrebstunnellen takket være teknologiske og [efterretnings] indsamling af information via sensorer i sikkerhedsbarrieren, udtalte IDF i en erklæring.

IDFs talsmand Hidai Zilberman fortalte journalister i en briefing at IDF vil ødelægge tunnelen. Israelske Kanal 12 (N-12) rapporterede, at IDF allerede har sendt styrker ind i Gazastriben for at ødelægge angrebstunnelen.

Ifølge IDF formåede terroristerne ikke at trænge ind i israelsk territorium gennem Israels nye underjordiske sikkerhedsbarriere og derfor udgjorde angrebstunnellen ikke en trussel mod nærliggende israelske samfund.

IDF kom ikke nærmere ind på hvem der har bygget angrebstunnellen. IDF holder terrorgruppen Hamas som har kontrollen over Gazastriben, ansvarlig for angrebstunnellen.

– IDF er fast besluttet på at forsvare Israels suverænitet og israelernes sikkerhed, og vil fortsætte med at handle mod terror – både over og under jorden i ethvert område, hvor end det er nødvendigt, udtaler IDF.

Ifølge militære kilder blev tunnelen opdaget af sensorer i den nye underjordiske sikkerhedsbarriere, som Israel har bygget omkring den Hamas-styrede Gazastribe. Sikkerhedsbarrieren har vist sig at være en stor succes. Arbejdet med sikkerhedsbarrieren har stået på i omkring fire år, og omkring 60 km af barrieren på i alt 65 km står nu færdig.

Arbejdet med sikkerhedsbarrieren blev prioriteret efter Operation Protective Edge i 2014, hvor IDF ødelagde omkring 30 angrebstunneller, der trængte ind i Israel – hovedformålet med operationens jordoffensiv var eliminering af angrebstunneller.

Angrebstunnellen blev opdaget i går og er den første, som den sofistikerede nye sikkerhedsbarriere har opdaget, der strækker sig ind i Israel. Sensorerne i sikkerhedsbarrieren har indtil videre opdaget 20 angrebstunneller bygget af terrorister i Gazastriben flere meter under jorden, rapporterede N-12.

Forsvarsminister Benny Gantz sagde: – Selv på dage hvor der synes at være stille i Syd-Israel, fortsætter terrorgrupper under jorden, deres planer om at angribe israelske borgere og Israels suverænitet. Opdagelsen af ​​angrebstunnellen er et bevis på IDF’s intelligens og teknologiske evner, som fortsat vil handle mod trusler og undergrave terrorgrupper på det tidspunkt og sted vi finder rigtig.

Opdagelsen af ​​angrebstunnellen sker i en tid med stigende spændinger og trusler fra den palæstinensiske terrorgruppe Islamisk Jihad og andre terrorgrupper i Gazastriben som vil hævne sig, hvis den sultestrejkende palæstinensiske sikkerhedsfange skulle dø i israelsk varetægt. Maher al-Akhras har sultestrejket i 86 dage, han mistænkes af Israel for at være Palæstinensisk Islamisk Jihad-operatør.

Fredag ​​aften blev mindst en raket affyret mod Syd-Israel fra Gazastriben og ramte et åbent område – heldigvis forårsagede raketten ikke menneskelig eller materiel skade. IDF gengældte ikke raketangrebet med det samme, men en forsvarsembedsmand udtalte at angrebet ville blive gengældt. Det var det første raketangreb siden 5. oktober – israelske fly angreb efterfølgende en af terrorgruppen Hamas’ militærinstallationer i Gazastriben. Siden Israel trak sig helt ud af Gazastriben i 2005 og terrorgruppen Hamas overtog kontrollen i striben i 2007, er flere tusind raketter blevet affyret mod Syd-Israel. Angrebene bliver ofte ikke nævnt i Danske medier. Læs MIFF’s artikler om raketangrebene mod Israel her.

Den 15. september blev Israel angrebet af 15 raketangreb fra Gazastriben. En af raketterne ramte byen Ashdod og sårede to personer – den ene alvorligt, læs MIFF’s artikel om angrebet her. De fleste raketter blev opfanget af Iron Dome raketforsvarssystemet. Samme dag underskrev Israel Abrahamaftalerne med Emiraterne og Bahrain i Washington – læs MIFF’s artikler om Abrahamaftalerne her.

Sidste uge rapporterede israelske Kanal 12 (N-12) at Israel og Hamas havde indgået endnu en våbenhvile formidlet af Qatar, våbenhvilen vil sikre ro i området i seks måneder. Som en del af aftalen vil Qatar overføre 100 mio. dollars til Hamas i en aftale koordineret med Doha af Mossad-chef, Yossi Cohen sammen med koordinatoren for regeringsaktiviteter i territorierne (COGAT), ifølge rapporten. Læs MIFF’s artikel; Ronen Itsik: – Trumps plan kan ændre Hamas-ligning

Mohammad al-Emadi som er Qatars udsending i Gaza, har regelmæssigt besøgt Gaza i senere år med israelsk godkendelse og bragt midler til Gazastriben til køb af brændstof, lønudbetaling til embedsmænd og hjælp til Gazas fattige. Den seneste runde af midler var sat til at løbe ud inden for få uger, rapporterede Kanal 12.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem