Search
Israel har overført flere transformatoranlæg i Judæa og Samaria (Vestbredden) til de palæstinensiske myndigheder (PA). (Foto: COGAT)

Israel giver palæstinenserne mere kontrol over strømforsyningen

Israel Electric Corporation har givet de palæstinensiske myndigheder (PA) kontrollen over tre transformatorstationer på Vestbredden, i Tarqumiyah nær Hebron, Qalandyah nær Jerusalem og i Nablus, det skriver avisen Ha’aretz.

Til trods for diplomatisk stilstand med Israel, ønsker PA aftalen velkommen. Anlæggene vil forbedre strømforsyningen på Vestbredden. Den palæstinensiske regering siger det kan være et skridt mod opbygning af en integreret kraftleverandør i de palæstinensiske selvstyreområder.

– Vi glæder os over samarbejdet og ordningen om at kunne levere strøm over hele Vestbredden, siger den palæstinensiske premierminister Muhammad Shtayyeh.

I 2017 overførte Israel kontrollen over et anlæg i Jenin til palæstinenserne – læs MIFF’s artikel om det her på norsk.

Indtil nu blev hovedparten af palæstinensernes energibehov på Vestbredden leveret af Jerusalem District Electricity Corporation, et delvis privat selskab som blandt andet ejes af Jerusalems kommune og flere palæstinensiske byer. De køber strømmen fra Israel og leverer den til de palæstinensiske el-forbrugere via højspændingsledninger.

De seneste år har palæstinenserne rapporteret hyppige strømnedbrud, delvis grundet overbelastning, men også fordi PA ikke betaler sine regninger. Ifølge det israelske selskab som leverer strømmen har PA udbetalte el-regninger for omkring 3,5 mia. kroner.

Nu hvor palæstinenserne selv har kontrol over mere af strømnettet på Vestbredden vil der komme mere styr på strømforsyningen, men Israel Electric Corporation understreger at aftalen ikke betyder at gælden er eftergivet.

Israelske myndigheder siger at aftalen også vil forbedre strømforsyningen for israelske bosættere på Vestbredden og bidrage til at gære infrastrukturen på Vestbredden mere lig den i Israel.

– Etableringen og driften af de tre el-stationer i Judæa og Samaria vil føre til en dramatisk forbedring i tilførslen af elektricitet til både jødiske og arabiske samfund, siger energiminister Yuval Steinitz, som bruger det historiske navn på området.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp