Israel advarer terrorgrupper i Gaza mod at udføre terrorangreb

I dag markeres et-årsdagen for drabet på kommandør Baha Abu al-Ata i terrorgruppen Palæstinensisk Jihad (PIJ).
Baha Abu al-Ata var kommandør i terrorgruppen Palæstinensisk Jihad (PIJ). (Foto: IDF, Twitter)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Israel har sendt klar besked og advaret palæstinensiske terrorgrupper i Gaza om at ethvert terrorangreb mod Israel ved markering af et-årsdagen for drabet på højtstående kommandør i terrorgruppen Palæstinensisk islamisk Jihad (PIJ), vil blive mødt med hård gengældelse, ifølge en London-baseret arabisk avis – gengivet af avisen Times of Israel.

Ifølge avisen Al-Araby Al-Jadeed blev meddelelsen sendt til terrorgrupperne Hamas som kontrollere Gaza og PIJ. Israel advarede i beskeden om at affyring af raketter eller enhver anden form for terrorangreb mod Israel vil blive mødt med hård israelsk gengældelse.

Israels advarsel sker grundet stigende bekymring for terrorangreb mod israelere som bor på Vestbredden eller i samfund tæt på (Otef Aza) Gaza ved palæstinensernes markering af et-årsdagen for drabet på Baha Abu al-Ata. Læs også MIFF’s artikel om det HER.

Det er sjældent Israel udfører målrettede drab på palæstinensiske terrorledere, premierminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Benny Gantz har ifølge Times of Israel, de seneste par måneder antydet mulig tilbagevenden til den politik efter den seneste tids terrorangreb mod Israel.

Israels hær (IDF) gik onsdag i forhøjet beredskab og har sendt styrket luftforsvar til Syd-Israel. Derudover er internationale flyvninger til og fra Israel angiveligt blevet omdirigeret i deres flyrute til og fra Ben Gurion Lufthavn for at holde dem længere væk fra Gazastriben.

Det er ikke usædvanligt at der sker ændringer i flyruter som er synlige med civil sporingssoftware ved kampe eller frygt for kampe. En talsmand for Israel Airports Authority ønskede ikke at svare på anmodning om kommentar til sagen, skriver Times of Israel.

Israel dræbte Abu al-Ata ved luftangreb i Gaza 12. november 2019, det udløste en dag med hårde kampe, inklusiv raketangreb mod det centrale Israel.

Denne uge markeres også to-årsdagen for en IDF-efterretningsoperation som gik galt 11. november. Det førte til voldsom skudveksling mellem Israel og terrorgrupper i Gaza, en israelsk officer blev dræbt og der var en større ugelang kampagne mod terrorgruppen Hamas i november 2012, Operation Pillar of Defense.

Abu al-Ata var kommandør for PIJ’s Al-Quds Brigade enheder (finansieret af Iran) i den nordlige Gazastribe. IDF mente, at han var personligt ansvarlig for mange angreb mod Israel i månederne før han blev dræbt. Læs mere om PIJ og Al-Quds Brigade HER.

Han blev dræbt sammen med sin kone i et præcisionsmissilangreb mod lejligheden han boede i, i Gaza Citys Shejaiya-kvarter efter flere måneders militærforberedelse.

Palæstinensiske terrorgrupper er kendt for at udføre angreb på markeringsdage, selvom spændingerne mellem Israel og Gaza for det meste er blevet dæmpet igen i løbet af de seneste måneder. Læs mere om Qatars mange mio. dollars til Hamas og Gaza.

Israel er involveret i samtaler med terrorgruppen Hamas om langsigtet våbenhvile, selvom de seneste angreb mod Israel har truet med at ødelægge den skrøbelige ro langs grænsen mellem Israel og Gaza.

I sidste uge fløj en drone fra Gazastriben ind i israelsk luftrum og blev skudt ned af IDF. Ugen forinden blev den israelske by Ashkelon angrebet af raketter.

Sidste måned afslørede IDF en Hamas-angrebstunnel gravet fra Gaza ind i Israel – læs mere om det HER.

PIJ er en mindre terrorgruppen end Hamas som opretholder et jerngreb over Gaza. Iran-støttet PIJ menes at have flere tusind missiler i deres arsenal – nogle af dem kan nå langt ind i Israel. PIJ er således en reel trussel mod Israels sikkerhed.

Israel har kæmpet tre store kampagner og haft flere skududvekslinger mod terrorgrupper i Gaza siden Hamas overtog kontrollen der i 2007. Læs mere om de flere tusind raketangreb mod Israel siden Israel trak sig helt ud af Gaza i 2005 HER.

Egypten har spillet en nøglerolle i deres forsøg på at dæmpe spændingerne, unavngivne kilder har ifølge Times of Israel, fortalt Al-Araby Al-Jadeed, at Kairo har overvejet at tage et skridt tilbage. Årsagen hertil skulle ifølge citerede unavngivne embedsmænd være, at terrorgruppen Hamas udviser “bevidst tilsidesættelse” af Egyptens rolle i takt med deres bånd med Qatar er blevet styrket som følge af Qatars faste store udbetaling af millionvis af dollars til Hamas og Gaza.

Ifølge Times of Israel, menes Egypten også at have bedre forbindelser med PIJ end med Hamas. Trods egyptisk utilfredshed med forholdet til terrorgruppen Hamas, er de fortsat fast besluttet på at holde fast i deres interesser og forhindre udbrud af eskalerende vold.Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelVagthund: Iran lagrer 12 gange så meget beriget uran end atomaftalen tillader
Næste artikelYoav Limor: – Hamas kun midlertidigt afskrækket
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise