Mahmoud Abbas og de palæstinensiske myndigheder mister støtte, både politisk og økonomisk, fra arabiske lande. (Foto: OIC/Flickr)

Meningsmåling viser flertal af palæstinenserne mener PA korruption er blevet værre

Meningsmålingen viser at omfattende korruption i de palæstinensiske myndigheder (PA) er største udfordring for palæstinenserne, efterfulgt af "besættelsen", økonomiske spørgsmål og PA-Hamas rivalisering.

Tilbage i 2020 bragte MIFF den anerkendte israelske journalist Tzvi Yehezkeli’s interview med palæstinensere som lever under de palæstinensiske selvstyremyndigheders (PA) kontrol i Judæa og Samaria. PA har jf. Oslo-aftalerne (1993), fuld kontrol over Område A i Judæa og Samaria. I Område B samarbejder PA og Israel over sikkerhedsanliggender. Område C er under fuld israelsk kontrol.

Flere palæstinensere frygtede at tale med Yehezkeli foran kameraet, men ingen af dem lagde skjul på deres utilfredshed med PA og at de langt hellere ville leve under israelsk styre frem for PA: – Det ville være en million gange bedre hvis Israel havde hele ansvaret. Vi er parate til at leve under Israels militære sko og ikke under Mahmoud Abbas’ hoved. Israelerne har empati og er gode ved os. Hos palæstinenserne er enhver for sig selv – derfor har vi ikke en stat, sagde en palæstinenser. Læs mere HER.

I går kunne MIFF fortælle at meningsmåling blandt arabiske indbyggere i Jerusalem udført af det palæstinensisk medie SHFA, viser at 93 % af de adspurgte foretrækker at leve under israelsk styre og ikke vil opgive deres israelske identitetskort. Læs HER.

Korruption i de palæstinensiske myndigheder (PA) er ikke noget nyt, allerede i 1997 advarede menneskerettighedsorganisationer om omfattende PA-korruption. Læs hvordan PA misbruger dansk bistand HER. Se hvor mange milliarder du er med til at give PA i 2021-2025 HER.

Tidligere på året kunne MIFF berette at palæstinenserne har fået nok af PA’s korruption – læs HER.

I år måtte PAs sundhedsministerium indrømme vaccine-snyd efter hård kritik fra palæstinensiske NGO’er som blandt andet klagede over at flere vaccine-doser var gået til palæstinensiske VIP’er og Jordans kongefamilie i stedet for ældre og sårbare borger i PA’s selvstyreområder – læs HER.

Meningsmåling i 2021 viste at PA’s præsident Abbas aldrig har været mere upopulær – 80% af palæstinenserne vil have at Abbas trækker sig – læs HER.

Abbas vil ikke trække sig og sidder fortsat på posten efter 18 år.

Nu viser meningsmåling udført af The Coalition for Integrity and Accountability (AMAN) primo oktober, at et flertal af palæstinenserne, at korruptionen i de palæstinensiske myndigheders institutioner er steget i 2021, skriver Jerusalem Post.

Undersøgelsen viser også at flertallet af palæstinenserne ikke har tillid til de organer som er sat i verden for at bekæmpe korruption i PA.

AMAN skriver at de er en NGO oprettet i 2000 med henblik på at bekæmpe korruption og fremme integritet, gennemsigtighed og ansvarlighed i det palæstinensiske samfund.

AMAN foretog meningsmålingen blandt 1.320 palæstinensere i Judæa og Samaria (Vestbredden), Gaza og Øst-Jerusalem. Meningsmålingen har en fejlmargin på 3 %.

Meningsmålingen viser at udbredt korruption udgør den vigtigste udfordring for palæstinenserne, efterfulgt af “besættelsen”, økonomiske spørgsmål og striden mellem PA og terrorgruppen Hamas som har kontrolleret Gaza siden 2007.

63 % af de adspurgte mener at korruptionen i PA er steget siden begyndelsen af 2021, 59 % mener, at korruptionen vil stige yderligere.

I 2020 mente 55 % af de adspurgte at PA-korruptionen ville stige i 2021.

84 % mener, at indsatsen mod korruption er utilstrækkelig mod 80 % i 2020.

– Størstedelen af ​​de adspurgte i de [PA-kontrollerede områder] i Judæa og Samarai (Vestbredden), mener at korruptionen er koncentreret inden for det højeste niveau af ansatte i den offentlige sektor, oplyser AMAN.

– I Gaza mener et flertal af de adspurgte, at korruptionen er koncentreret i NGO’er og den private sektor, tilføjer AMAN.

AMAN påpeger at anti-korruptionsorganer er “udsættes for indblanding i deres arbejde fra forskellige indflydelsesrige partier, eksempelvis [PA] præsidentens kontor, sikkerhedsinstitutionerne og ledere af politiske partier.”

De mest udbredte former for korruption er nepotisme, uretmæssig tilegnelse af offentlige midler, magtmisbrug, bestikkelse og hvidvaskning af penge

Meningsmålingen viser at 87 % af de adspurgte mener, at de palæstinensiske mediers rolle i at afsløre eller opdage korruptionssager i løbet af 2021 var svag. 69 % af de adspurgte mener at sociale medier var det mest effektive middel til at fremhæve og afdække korruptionssager i 2021.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp